Dzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na
Pora coś zjeśćMałe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się
W kuchni Karmel-itkipyszny i szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki od KomuKomu. Już po otwarciu słoiczka wiedziałam, że mam w rękach produkt wysokiej jakości. Konfitura nadała niepowtarzalnego smaku ciastu. Choć osobiście po otwarciu słoiczka miałam ochotę zjeść ją po prostu łyżeczką ;) Taka jest smaczna. Drugi produkt, który otrzymałam do testowania bardzo mnie ucieszył, bo ostatnio niestety zmagamy się z przeziębieniami(...)KomuKomu . A Was moi drodzy zapraszam do zapoznania się z pełną ofertą sklepu: http://www.komukomu.com.pl/ Poza tradycyjnymi produktami znajdziecie również takie pozycje jak: ketchup z żurawiny musztardę piernikową syrop z cebuli z imbirem i wiele innych Warto zajrzeć i poznać tradycyjne, ale też i nowe smaki. Zapraszam
Słodkie okruszkiOstatnio moja słabością są orzechy włoskie, kilogramami zbieramy je w ogródku babci, obieramy i suszymy w piekarniku, a potem ja pochłaniam je w dość dużych ilościach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy(...)Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie powinno być gładkie). Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką samą
W kuchni Karmel-itkiMięsiste i wilgotne ciasto bananowe z lukrem z marakui. Baz jajek, za to z dużą ilością puree z dojrzałych, pachnących bananów. O intensywnym zapachu przypraw korzennych. Z pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi i tartym imbirem. Świetne na podwieczorek, można także zabrać do pracy lub szkoły. Trzymane pod przykryciem, będzie dobre przez kilka kolejnych dni. Przygotowanie jest(...)wkładamy suche i mokre składniki, później delikatnie mieszamy je ze sobą. Pieczemy do suchego patyczka. SKŁADNIKI 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g wiórków kokosowych 125 g roztopionego masła 4 cm kawałek świeżego imbiru 4 dojrzałe banany 150 g brązowego cukru
cool and mintytakie czekoladowe lubimy najbardziej. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu 85 g masła 1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Skladniki na polewę(...)suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Odstawić do przestygnięcia. Jak wystygnie zgęstnieje nabierać ciasto łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżonymi dłońmi, by ciasto nie lepiło się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł, gorzkiej czekolady stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki(...)przystawki finger food, czyli na jeden kęs, no może na dwa kęsy Ostatnio podawałam Wam przepis pyszne Czekoladowe trufle. ten przepis również Wam polecam.Przepis na najlepsze Bajaderki piernikowe:Składniki na ok. 16 sztuk:200 g pierniczki Lebkuchen2 łyżki domowych powideł bez cukru100 g czekolady gorzkiej1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu lub masła1 łyżka nalewki pomarańczowej200 g Kuvertüre Volmilch (mleczna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępochodzi z kuchni Norweskiej, jest to piernik zatopiony w bezie z wiśniami kandyzowanymi:), ja obowiązkowo dodałam świeżą miętę, bo uwielbiam to ziółko do wszystkich deserów!. Składniki na bombę piernikową: 4 jaja łyżka masła 1/2 szklanki miodu szklanka mleka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do pierników tłuszcz i bułka tarta(...)mięta. Wiśnie z zaufanego sklepu skworcu.com.pl Jajka utrzeć z cukrem, cynamonem i przyprawą do pierników. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, a następnie z masą jajeczną, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut. Białka ubijać z solą i mąką ziemniaczaną, powoli dodawać
Apetyczna babeczkawypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki płynnego miodu1 szklanka mleka1/3 szklanki oleju1 jajkoPrzygotowanie:Najprostszy sposób przygotowania jaki(...)składniki: mleko, olej, jajko i miód mieszamy w osobnej misce, a następnie przelewamy je do suchych składników. Mieszamy łyżką. Mogą pozostać grudki, to w niczym nie przeszkadza ;)Gotowe ciasto przekładamy do papierowych papilotek, na 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ja posypałam cukrem pudrem;)Wyśmienite!!I ten korzenny zapach roznoszący się po całym domu..Połączony
Lawendowe Niebopolski miód :) Na początku są kruche i twarde, ale z czasem miękną i są przepyszne. Idealnie nadają sie do dekorowania i powieszenia na choince, klejenia piernikowej chatki, czy fantazyjnych piernikowych świeczników, o których nieco więcej w dalszej części postu. SKŁADNIKI ( 3-4 blachy pierniczków) 500g mąki + do podsypywania 300g miodu 100g margaryny Palma w złotym opakowaniu 100g ciemnego cukru muscovado(...)garam masala, oraz sodę. Do sypkich składników powoli wlewać przestudzoną mieszankę miodową i mieszać. Wbić jajko i mieszać dalej. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa (można zmiksować). Ciasto będzie luźne, należy wstawić je do lodówki na kilka godzin (moża na całą noc). Ciasto w tym czasie stężeje i będzie się świetnie wałkowało. Stolnicę orpószyć mąką i wałkować ciasto
DefinicjaSmakupołamać na nich zębów. Z przepisu mojej siostry Uli. Aby nie wyjść na pierniczkowego abnegata, to wspomną tylko, że mój kuferek piernikowy i choinki pojawią się w następnych światecznych postach. Składniki: Pierniczki • 400 ml miodu • 1 i 1/4 szklanki cukru • 3 duże łyżki kakao • 125 g masła • 4 jajka(...)Wykonanie: Pierniczki • Rozpuścić razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko. • Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto. • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. • Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto
To co kochamcukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku (fot.1) : 1. Podstawę 2. Front 3. Tył 4. Ścianki(...)elementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić. Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier
Świat Ciastarazem moje muffinki wzbogaciłam o przyprawę do piernika ... echhh jaki to był zapach, kiedy jeszcze siedziały sobie w piekarniku! Może więc jeśli będziemy przed świetami mocno zapracowani, takie proste piernikowe muffinki zastąpią nam trochę bardziej pracochłonny piernik? 😃 Odpowiednio (świątecznie) ozdobione mogą być fajną ozdobą naszego stołu. Składniki: 220 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pierników, proszek do pieczenia). Następnie do składników suchych przelewamy składniki mokre i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do połowy wysokości), następnie łyżeczkę powideł, i na wierzch znów trochę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 20 minut. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie. Ja moczyłam wierzch
Walijskie PichceniePierwsze w moim życiu pierniczki z dodatkiem drożdży. Miękkie i do zjedzenia zaraz po upieczeniu, takie w sam raz aby zrobić na tz. pierwszy piernikowy rzut, albo kiedy nie chce nam się czekać aż zmiękną. Składniki: (ok. 40 sztuk) 2 kopiaste szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 czubata łyżka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy(...)miodem podgrzewamy aż masło całkowicie nam się rozpuści, ważne aby płyn nie był na gorący, ponieważ następnie dodajemy nasze drożdże, które rozpuszczamy w maśle i miodzie. Płynną część ciasta i dwa jajka dodajemy do sypkich składników. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( jeżeli jest za lepkie dodać nieco mąki). Wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką jeżeli zajdzie taka potrzeba. Ważne aby pierniczki
W Moim Magicznym DomuNasze są w kształcie ludzików -mój czterolatek był bardzo podekscytowany tymi wypiekami. Radości było co nie miara, począwszy od wycinania ciastek po dekoracje :) Smak bardzo ciekawy i delikatny- polecam! Piernikowe ciastka w kształcie ludzików Składniki: 225g masła 225g brązowego cukru 1 jajko 2 łyżki gęstego soku malinowego lub syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu(...)pierników Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać jajka i krótko wymieszać. Syrop, cynamon, imbir, pieprz, proszek do pieczenia i sól wymieszać z mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, które lekko klei się do rąk. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm. Wycinamy foremką dowolny
Tagebuch po polskuznakiem ciasteczek. Nie pamiętam roku, kiedy piekłam ich równie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej (użyłam typu(...)połową cukru i melasą. Przestudzić. Jajka ubić lekko z reszta cukru, wymieszać ze śmietaną. Połączyć ze stopionym masłem i dodatkami. Wsypać przesianą mąkę wraz z sodą i zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przełożyć do miski, przesypać od góry mąką i przykryte czystą ściereczka odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny
Codzienna kuchnia niecodzienna