ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:69/101)

Sernik piernikowy 135

Składniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Świąteczne miodowe pierniczki Emilki 161

łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy piernikowej z tego przepisu  łyżka stołowa sody oczyszczonej Przygotowanie Masło roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać miód, cukier, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, a na końcu jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domki piernikowe na kubek 143

W tym roku bawiłyśmy się z córką w architektów. Bo przejściach z dużym domkiem, postanowiłam, że zrobimy kilka małych.  Takich w sam raz na kubek

Sto kolorów kuchni
Jadalne prezenty: Biscotti bez cukru 173

czyni z nich idealny jadalny upominek. Przepis na biscotti bez cukru jest bardzo prosty, a lista składników krótka. Praktycznie wystarczy zmieszać ze sobą suche i mokre składniki i ciasto mamy gotowe. Biscotti składają się z dużej ilości orzechów, suszonych owoców i pełnoziarnistej mąki, dlatego możemy uznać je za zdrowy przysmak. Są oczywiście mniej słodkie od oryginału, ale według mnie słodycz(...)także słodki prezent dla najbliższych, szczególnie tych dbających o linię:) Polecam także prostą baklawę w syropie miodowym (bez cukru) . Jeżeli wolisz słodsze ciasteczka, wypróbuj moje zeszłoroczne  świąteczne biscotti piernikowe . Biscotti bez cukru - Przepis Składniki / na ok. 30 sztuk: 125 g suszonych moreli 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 g płatków migdałowych 80 g wyłuskanych

Chilli Czosnek i Oliwa
Miękkie pierniczki według Anny Starmach 98

bliskich. Dlatego dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na korzenne pierniczki. Gościły już u mnie w zeszłym roku i w tym będzie powtórka. Autorką przepisu jest Ania Starmach. Ciasto nie wymaga dojrzewania. Pierniczki są mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem(...)Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Miękkie pierniczki wg Anny Starmach Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe ludziki! 119

foremki każdy ma po około 16 cm wysokości, są więc dość duże i dzięki temu można je swobodnie dekorować. A ja proponuję Wam wymyślić własne dekoracje dla Waszych bliskich. Piernikowe ludziki górą! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 250 g mąki gryczanej - 200 g mąki orkiszowej - 100 g mąki pszennej - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może być brązowy(...)szklanki do całej szklanki cukru pudru  WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały

SMYKWKUCHNI
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 174

smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami.  Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się ze świętami. Jak dla mnie idealny. Zdecydowanie wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Piernikowy torcik czekoladowy  z pomarańczowo-śliwkową nutą Składniki: 130 g masła 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego 4 łyżki cukru pudru(...)obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach dosypujemy cukier puder. Ubitą pianę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto

Mania Gotowania
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 133

dodając do niego ksylitol i przyprawę piernikową. W misie miksera umieścić mąki i skrobię, wymieszane z sodą i solą, dodać płynne masło, karob, jajko  i dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat

Smaczne Zdrowe
Piernik bernardyński 205

Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi. Wystygnięty piernik wyjmij z foremek, jeśli chcesz

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 157

myślałam! Przygotowując go bowiem po raz pierwszy, nie sposób odmówić sobie obaw o to, czy ciasto po ponad miesięcznym leżakowaniu będzie się jeszcze do czegoś nadawało. Czegokolwiek . Na szczęście ciasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet(...)obejdą.  Bardzo chciałam też upiec makowiec, ale już niestety nie zdążyłam. C. nigdy nie jadł prawdziwego, polskiego makowca; może więc zaszaleję w styczniu...? Jeśli czas pozwoli. Do towarzystwa piernikowi upiekłam za to kilka rodzajów małych pierniczków, które cieszyły się dużym powodzeniem. Zawsze jakoś tak jest, że takie drobne słodkości kuszą bardziej. Albo może wydają się bardziej niewinne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki czekoladowo - pomarańczowe 161

Te najlepsze i najsłodsze pomarańcze będą dostępne na straganach już niedługo, ale już teraz można je dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do

Posadzone i zjedzone
Serniki - warto wypróbować 178

Zapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE

W kuchennym oknie Ewy
Szybki piernik z powidłami 248

Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. konfiturą, powidłami lub marcepanem. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego, i trzeciego, i czwartego… o ile tyle wytrwa(...)document.write(" "); Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem, kakao, powidłami i przyprawą do piernika. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli – mieszamy. Dodajemy przestudzoną masę piernikową. Śmietanę mieszamy z mlekiem oraz jajkami i także dodajemy do mąki. Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Masę przekładamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy

Poezja smaku
Sernik z musem piernikowym 109

  Święta tuż, tuż. Wszystko już zaplanowane? Jeśli jednak nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny sernik podpowiem Wam jak zrobić obłędny sernik z musem pierniczkowym. Zajrzyjcie

Bon appetit mon amie
Paluchy czarownicy Paleo 104

wanilii 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej najlepiej domowej 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej ok. 22 sztuki migdałów obranych ze skórki Polewa 2 łyżki musu kokosowego 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego u mnie sok z buraka Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć

Modern Cave Girl
Piernik staropolski 329

podsypujemy mąką, wykładamy na niego ciasto. Dzielimy je na 3 części i każdą wałkujemy na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika. Każdy kawałek przekładamy osobno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (przenosimy je na nią nawinięte na wałku) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Pieczemy 3 takie blaty piernikowe. Studzimy.   Powidła umieszczamy w garnku

Smaki Na Talerzu
Wegański WROCŁAW 178

wybraliśmy opcję na słodko - tofurnik piernikowy. Reszta dań do wypróbowania :) Najadacze ul. Nożownicza 40 Orientalna kuchnia w wegańskim wydaniu. Najadacze mieszczą się w centrum Wrocławia.  W swojej ofercie maja zupy, burgery, oraz różne dania "pojedyncze" oraz zestawy. Sam lokal jest niewielki, ale za to całkiem przytulny. Jako Bananowe Pole musieliśmy spróbować bananów w cieście z mąki cieciorkowej - słodki

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania