ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:65/101)

Sernik z malinami 196

całość posypujemy startą na tarce o dużych oczkach resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką → Sernik dyniowo – piernikowy → Sernik „puszysty” → Sernik na zimno z borówkami

Oryginalny smak
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami 131

Piekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko

Gotowanie...to proste !
Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem 159

Święta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ? Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce

kolorowotorcikowo
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 194

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 195

Piernikowe rogaliki to bardzo fajny pomysł na świąteczny stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.  Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.  Ciasto jest

Kuchnia Paulettes
Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki 140

Dzisiaj zapraszam na babeczki, które robiłam w Sylwestra. Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione

Gosia gotuje
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 176

mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem

Wypisz Wymaluj
Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka 164

rozpuszczamy z cukrem, dodajemy miód, olej, żółtka i ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto przekładamy na 2 brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 10-12 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu każdy(...)pierwszej warstwie piernika rozsmarowujemy połowę masy z maszy manny i przykrywamy drugim plackiem. Na nim rozsmarowujemy powidła śliwkowe i przykrywamy trzecim plackiem. Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy czwartą warstwą piernikową. Całość polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Polewę można przygotować na przykład z 5 łyżek masła, 5 łyżek śmietany, 4 łyżek cukru i 4 łyżek

Trzeci talerz
Świąteczny sernik piernikowy 150

sernikowego dwukrotnie zmielonego 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego 5 jajek 1 kostka (200 g) masła 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 2 łyżki (30 ml) śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: pierniczki do dekoracji, przepis na pierniczki znajdziecie TUTAJ i TUTAJ Przygotowanie(...)Następnie ciasto wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 7) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę kremówkę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę i podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady. 8) Wystudzony sernik udekorować polewą z białej czekolady oraz domowymi pierniczkami i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Artykuł Świąteczny sernik piernikowy pochodzi

Fitsweet.me
Pierogi z serowo-piernikowym nadzieniem 188

Dosłownie rzutem na taśmę dodaję przepis do Piernikowego Konkursu – szczegóły znajdziecie na stronie http://konkurs.kopernik.com.pl/ Pierogi z serem lubię bardzo. Ale od dziś zdecydowanie bardziej lubię pierogi z serem z dodatkiem pokruszonych pierniczków:) Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście pierogów w takim wydaniu, gorąco Was do tego zachęcam. #przepisnakopernika Ciasto na pierogi: około 500 g mąki pszennej 1 jajko

Smaki Na Talerzu
Pieczony sernik pierniczkowy 178

pierników to pomysł na słodkie i łatwe do przygotowania ciasto. Lekko cynamonowe i korzenne w smaku. Pamiętajcie o tym, że upieczony sernik musi studzić się w zamkniętym piekarniku, a po ostudzeniu należy go schłodzić w lodówce. Poniższy przepis na pieczony sernik pierniczkowy (wypiek) przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny "  (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ) , którego

Ugotować
Pierniczki 2015 146

sama piekłam, teraz tylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie sami jej małe dzieła

To co kocham
Schabowe z pieczarkami i cebulką 204

sylwestrowy wieczór. Na jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga  gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również   deseru truskawkowo- piernikowego z likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki, przygotuję również

Kuchenne aromaty
pierniczenie w kuchni:) 152

kubkiem kawy  w fotelu  i rozkoszować się piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść je rękami na jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20-15  minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernik z nadzieniem śliwkowym 122

dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 3 jajka, białka i żółtka osobno 200 g płynnego miodu 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 125 g masła(...)Następnie gotową masę piernikową przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 50-60 minut, aż po sprawdzeniu patyczek będzie suchy. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przygotowujemy nadzienie śliwkowe. W garnuszku podgrzewamy powidła oraz dżem. Całość łączymy dokładnie ze sobą. Odstawiamy, żeby się lekko przestudziło. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania