ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:57/101)

Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 179

sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.  4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik najlepszy - prosty, bez miksera 110

Piernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa. W niektórych regionach Polski wchodzi w skład

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczne Pierniczki 144

miodu * 30g syropu klonowego * 2 jajka * 120g masła * 17g sody oczyszczonej * 30g kakao Sposób przygotowania:  Mąkę, przyprawę piernikową, sodę oraz kakao przesiewamy. Dodajemy jajka, cukier, syrop klonowy oraz miód i mieszamy. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy poczym dodajemy do ciasta. Ciasto powinno idealnie się rozwałkowywać i być bardzo fajnie do pracy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Stopniowo wałkujemy

Klasyka Gotowania
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2165

paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej

Karo in the Kitchen
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 154

rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Następnie wylepiać nim foremki i wstawić na ok. 10 minut do piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich

KUCHARNIA
Miał być keks, wyszedł kleks 193

się ryczeć. Totalna klapa!- pomyślałam. Jednak po dniu leżakowania w celofanie, okazało się, że jest pyszny. Lekko piernikowy, bardzo owocowy. Muszę jedynie zmienić formę to pieczenia, bo ta którą posiadam nieco oszukuje. Jest dłuższa niż standardowa keksówka, dzięki czemu ciasta wydają się dłuższe, ale niestety tracą na wysokości. Na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie... zakalca. Keks świąteczny 100 g mąki

bastalena
Piernik na maślance 210

ognia i w ciepłej maślance rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do lekkiego przestudzenia.  Mąkę i przyprawę piernikową wymieszać w misce. Dodać żółtka oraz maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest gęste). Białka ubić na sztywną pianę i  dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać bakalie

Moje domowe kucharzenie
Piernikowe przypomnienie 156

Zanim na blogu pojawi się kolejny przepis pragnę Wam przypomnieć o piernikach.  Właściwie to już ostatni dzwonek by przygotować ciasto dojrzewające na pierniki. Moje już

Przysmaki Karolki
„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15507

Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Na sam koniec delikatnie mieszając szpatułką łączymy pianę jajeczną z pierniczkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Studzimy. Przekrawamy na dwa blaty. Wiśnie z kompotu odsączamy(...)połączenia. Opcjonalnie na koniec wlewamy „chlust” rumu bądź spirytusu. Jeden przekrojony blat piernikowy ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy na niego połowę masy. Rozkładamy odsączone wiśnie. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy pozostałym ciastem. Dekorujemy polewą

Smaki Na Talerzu
Słodkie środy - piernikowe choinki 172

świętami, schować w zamkniętym pojemniku, a dekorować później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego 200 g cukru pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku(...)studzimy. Do mąki dodajemy jajka oraz ostudzone masło i miód - zagniatamy ciastoCiasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy gwiazdki i pieczemy je w 180 stopniach przez około 8-10 minut Na choinki piekłyśmy gwiazdki w 6 wielkościach.  Z powstałych piernikowych gwiazdek składamy choinki Sklejamy je przy pomocy lukru. Przygotowanie lukru zaczynamy od ubicia białek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DWUKOLOROWY SERNIK Z PIERNIKAMI 151

Kolejny sernik? Tak, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu - kochamy serniki ❤ Ale ten sernik jest wyjątkowy, w wersji świątecznej... waniliowo-czekoladowy z dodatkiem pierników i na piernikowym spodzie. Rewelacja! Warstwy serowe są tak bardzo kremowe, że dosłownie rozpływają się w ustach... Składniki: Spód: 200 g pierników lukrowanych 70 g masła 1 białko szczypta soli Waniliowa(...)końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
DWUKOLOROWY SERNIK Z PIERNIKAMI 161

Kolejny sernik? Tak, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu - kochamy serniki ❤ Ale ten sernik jest wyjątkowy, w wersji świątecznej... waniliowo-czekoladowy z dodatkiem pierników i na piernikowym spodzie. Rewelacja! Warstwy serowe są tak bardzo kremowe, że dosłownie rozpływają się w ustach... Składniki: Spód: 200 g pierników lukrowanych 70 g masła 1 białko szczypta soli Waniliowa(...)końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Pieczona piernikowa kasza manna z płatkami migdałowymi 176

Wtedy zaglądam do szafek, eksperymentuje i... piekę. Dziś zapraszam Was na pieczoną piernikową wersję popularnej kaszy manny z płatkami migdałowymi. Idealna na śniadanie, kolację lub deser. Taka mała, zdrowsza słodkość. Można podawać ją bezpośrednio w naczynku do zapiekania lub wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki jak ciasto. Ja osobiście najbardziej lubię jeść takie zdrowsze słodkości łyżeczką. A gdy posiada się(...)otrzymałam wprost nie mogę się z nią rozstać. Zachęcam do odwiedzin "Graciarni" . Znajdziecie tam wiele pięknych, unikatowych, drewnianych akcesoriów. A przeglądając stronę możecie, tak jak ja zajadać się pieczoną piernikową kaszą z płatkami migdałowymi. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 jajko około 3/4 łyżki cukru * około

Słodkie okruszki
paluchy czarownicy 163

musiała być ta czarownica co mieszka w piernikowej chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania