Dzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i zrobicie na Święta :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe
kruche babeczkiCześć! W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na sernik straciatella na spodzie piernikowym. Dzisiejsza moja propozycja zalicza się do kuchennego recyklingu, gdyż do sporządzenia spodu
PysiaGotuje.plWitam Was cieplutko :) Dzisiaj przychodzę do Was z sernikiem, niezwykle pysznym i mocno piernikowym z dużą ilością rodzynek i nadziewanych pierniczków w czekoladzie. Taki
Izabelawkuchniidealnie kremowy z mnóstwem małych, jędrnych kuleczek podbije serca wszystkich i będzie miłą odmianą od ciężkich potraw i ciast. A jeżeli nie możecie doczekać się Świąt, zróbcie go już teraz. Spróbujecie? W międzyczasie skoczcie również po przepis na aromatyczne p omarańczowo-piernikowe ludziki. Składniki (2 porcje): 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1/2 szklanki (125 ml) wody 1/4 szklanki
Fitsweet.mebezglutenowy) 2 łyżki cukru lub innego „słodzidła” Przygotowanie: Do miseczki dodajemy 4 łyżki masła orzechowego piernikowego, 4 łyżki mąki ryżowej i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto szybko ręką. Odrywamy kawałki ciasta formując w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Układamy
Słodkie okruszkiUwaga, uwaga, uwaga! Nadszedł czas na przygotowanie ciasta na piernik staropolski według Aleex. Jeśli robicie go ze mną co roku, wiecie, że warto. Jeśli jeszcze nie piekliście wspólnie ze mną tego piernikowego cuda, zapraszam do „piernikowania”. Dokładna instrukcja „krok po kroku” znajduje się tutaj . To co? Zaczynamy
W mojej kuchniKrajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g zwykłego
UgotowaćMoja córka uwielbia babeczki i muffinki. Ja z kolei cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu kilku minut mamy smaczne drugie śniadanie zamiast „
Ola la LCHFzimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy. KRUSZONKA PIERNIKOWA: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut(...)minut w 180C. CAŁOŚĆ: Ciasteczka piwno-miodowe smarujemy po całości kremem kasztanowym, a następnie przekładamy musem z białej czekolady ( ja wyciskam ze szprycy ) i dekorujemy kruszonką piernikową. PYCHA! Smacznego
Ostra na Słodkobyla w stanie utrzymac warstwy ciasta. Poeksperymentowalam wiec i do przepisu wprowadzilam pare swoich zmian. Sam sernik tez przygotowalam w zupelnie innej formie, co mysle, ze bylo doskonalym rozwiazaniem. Do tego jego piernikowo-pamoranczowy smak utwierdzil mnie w przekonaniu, ze to byly sluszne decyzje. Polecam wiec moj eksperymentalny swiateczny sernik :) Sernik na piernikowym spodzie skladniki: 125g masla 1i 1/3 szklanki
Przysmaki KarolkiDzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem na świąteczny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę...tak, tak babkę, i nie na Wielkanocny stół tylko na Bożonarodzeniowy. Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu(...)ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki miodu prawdziwego półtorej szklanki mąki tortowej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka cynamonu mielonego pół szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo potrzebujemy: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do posypania foremki Wykonanie pysznej piernikowej babki
Izabelawkuchniostatnią chwilę możecie przygotować tuż przed świętami lub w dowolnej chwili, kiedy to macie ochotę na pyszne, piernikowe ciasteczka! Pierniczki są kruche, chrupiące i nadają się do podjadania bezpośrednio po upieczeniu. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, ponieważ wszystkie składniki należy jedynie zagnieść, ciasto rozwałkować, a później już można wykrawać dowolne kształty. Pysznie, prosto oraz świątecznie! To kto się skusi
Di gotujeJeżeli znudził Wam się tradycyjny piernik to proponuję upiec muffinki piernikowe i do ich dekoracji zaprosić dzieci. Na pewno zrobią to z ogromną frajdą. Ja już małych dzieci nie mam więc musiałam je sama udekorować. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kolorowa kuchnia ElkiJedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)młodej musiały wchodzić ciastka piernikowe. A pokruszone pierniki wchodzą w skład staropolskiego sosu szarego. Jak widać historia czasami potrafi zaskakiwać. Mam nadzieję że wiedząc już jak wyglądały dzieje tego pysznego ciastka będziecie mogli np. stworzyć prawdziwego piernika, z pieprzem, takie jak dawniej na stołach dodawali do wszelkich potraw”. Koniec. Jeżeli jeszcze się zastanawiacie, jakie ciasto zagości na Waszym wigilijnym stole
mojewypiekiinietylkoOchłonęłyśmy już wstępnie po świętach, odpaliłyśmy konkursowego maila a tu przepisów a przepisów Fajnie, zaraz wszystkie wrzucimy. Zaczynamy od piernikowej kostki z pysznym nadzieniem. Delicja! Bezglutenowa kostka piernikowa Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki słoiczek powideł4-5 łyżek musu jabłkowego1,5 łyżeczki żelatyny4 łyżki gorącej wody150g gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekoladypiernik80g mąki owsianej bezglutenowej80g mąki(...)1Masło, ksylitol i miód rozpuścić w rondelku. Dodać kakao, cynamon, przyprawę i odstawić do przestudzenia. Resztę składników włożyć do jednej miski, wlać zawartość rondelka i dokładnie mikserem połączyć składniki. Ciasto przelać do formy. Piec w 180’ ok 30-40 minut, najlepiej sprawdzać wilgotność patyczkiem. Po wystudzeniu przeciąć aby powstały dwa blaty. Krok 2 Powidła i mus dobrze razem połączyć, następnie
CoolinarniePLrobione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 250 g miodu prawdziwego 125 g masła 3/4 szklanki cukru 40 g przyprawy piernikowej 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżeczki sody(...)odstawić do przestudzenia. Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej tydzień przed
wyzwania kuchenne