Cześć! Będąc wciąż w klimacie świątecznym napiszę dziś o moich muffinach piernikowych. Bardzo fajny pomysł na udekorowanie świątecznego stołu i bardzo smaczny przyznam. Miłośnicy pierników nie zawiodą się! Te muffinki smakują jak pierniczki. Dodając miód stają się bardziej twarde, ale z czasem miękną. Czyli wersja dla łasuchów: bez miodu :) Upiekłam moje muffiny w foremkach firmy Stella. Stella(...)taki zestaw foremek na święta. Atutem jest również to, że są kolorowe :) Pięknie wtedy się prezentują. Miałam więc foremki ze Stelli i zabrałam się do przygotowania ciasta na muffiny. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 3 łyżki przyprawy do piernika * 2 jajka * 125 g masła * rodzynki, suszona
Pieprzyć z FantazjąAgaty Proponowane dzisiaj pierniczki wyróżniają się miękkością. Agata piecze je z myślą o udekorowaniu choinki. Wyglądają na bożonarodzeniowym drzewku wspaniale! Poza tym cieszą nasze dzieciaki, które z pewnością spałaszują piernikowe słodkości prosto z choinki. Zresztą samo robienie pierników to dla najmłodszych wielka atrakcja. Podobnie jak obdarowywanie smakowitymi ozdobami bliskich. Agata zawsze robi więcej porcji, żeby rozdawać swoje pierniki dla rodziny(...)mąkę pszenną przesianą przez sitko, cukier puder, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika, następnie dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło, miód oraz jajka, całość mieszamy łyżką lub widelcem, po czym zagniatamy ciasto rękoma (ciasto możemy również zagnieść na stolnicy). Dobrze wyrobione ciasto powinno być lśniące i dosyć wilgotne, ciasto umieszczamy w foliowym woreczku i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy
KulinarneImpresje.plwięc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu. Piernikowe choinki wieżyczki: 100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru(...)ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker'; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami
Poezja smakuspieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta na talerzyku. A więc jeśli nie macie niczego w zanadrzu na święta, skorzystajcie z tej receptury. Na pewno będzie pysznie. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 4 łyżki kakao • 4 łyżki przyprawy piernikowej • 4 łyżki miodu • 500 ml mleka • 6 jajka • 400 g mąki • 400 g cukru(...)przyprawę piernikową, miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. 2. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. 3. Dodać jajka i rozmieszać rózgą. 4. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. 5. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. 6. Masę
W mojej kuchnipolukrowane (cukrem trzcinowym), z bardzo zdrowymi w tym roku posypkami: orzeszkami pecan, włoskimi, migdałami, płatkami czekoladowymi (z ksylitolem), kokosem. Można podawać również bez dekoracji, wówczas troszkę więcej trzeba posłodzić ciasto. Ja zmniejszyłam bardzo ilość słodkości, dla nas były ok. Z podanych składników wychodzi ok.40-50 sztuk. Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z Kwestii Smaku . Składniki: - 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750(...)masłem i miodem. Mieszać do rozpuszczenia, odstawić. Do misy miksera odważyć mąkę, dodać przyprawę piernikową, sodę i mielony ksylitol (gdy mamy w kryształach najlepiej roztopić go razem z mlekiem), jajko i wymieszać. Wlać mleko z masłem i miodem i dokładnie zamieszać najlepiej używając haka. Ciasto będzie kruche ale nie powinno się ani sypać, ani kleić. Z ciasta uformowałam kulę, podzieliłam
Smaczne Zdrowepierniczek przekładany czekoladowym kremem. A że święta coraz bliżej, więc czas odświeżyć stare przepisy SKŁADNIKI: ciasto: 1 szklanka cukru 300 g mąki 1 szklanki mleka 150 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sodki 2 łyżeczki dowolnego dżemu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżki kakao Podane składniki włożyć do miski, utrzeć mikserem na głdką masę. Przełożyć do wysmrowanej masłem(...)ubijać jeszcze kilka minut do czasu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne a masa będzie jasna i gładka. Masło utrzeć z kakao, dodawać stopniowo ubite jaja z cukrem. Ciasto przekroić na trzy części, przełożyć kremem, posmarować wierzch . Widelcem zrobić rowki. Ozdobić świtecznie zielonymi i czerwonym żelkami
Z MarcepanemBardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej
Opowieści z piekarnikaWitam Kochani, zapraszam na kolejny film z serii piernikowych wyrobów Tym razem nowość :) Piękne, duże, pachnące bombki na choinkę z piernika. W tym roku robiłam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Najłatwiejsza babka w łaty Daktylowiec - ciasto Babeczki "Czarny ląd" Ciasto dyniowa-kokosanka Czekoladowo-karmelowe babeczki z orzechami Waniliowe ciasteczka z owocami Waniliowa babka z rodzynkami Ciasteczka
Słodkie okruszkiPiernikowe muffinki pieczone na miodzie, czyli bez dodatku cukru. Co nie oznacza, że nie są słodkie :) Bałwanki zrobiłam z tego samego ciasta, czyli z piernika i obtoczyłam w białej czekoladzie. Trochę jest przy nich pracy, ale radość dzieci bezcenna :) MUFFINKI: 3/4 szklanki miodu 100g masła 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
https:KKuchniaMniamprzed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :) Składniki na około 100 pierniczków
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go
Kolorowy Przepisownikporcji) na ciasto: - 4 jabłka (ok. 800 g) - 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g) - 3 jajka (ok. 180 g) - 6 łyżek miodu (ok. 144 g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g), - ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 25 g), - 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao (ok. 20 g), - 2 łyżeczki cynamonu, - opakowanie przyprawy piernikowej (ok. 40 g), na polewę(...)tarce o dużych oczkach. 2. Mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, pokrojoną czekoladą i sodą. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu. Do piany stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy olej. 4. Łączymy składniki mokre ze składnikami suchymi. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Ciasto pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrze