ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:54/101)

Torcik piernikowy z kremem grysikowym i czekoladą 379

Miałam nie piec do świąt żadnych ciast, ale jak widzicie nie wytrzymałam. Błagalny wzrok Żarłoczka i prośba o coś z kremem spowodowały, że zakręciłam piernikowy torcik. Wbrew pozorom robi się go całkiem szybko a smak jest bardzo ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis ! Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz

Smaczna Pyza
LUKIER KRÓLEWSKI 397

Niezastąpiony do ozdabiania pierniczków lub sklejania chatek piernikowych. Lukier ten świetnie się nakłada na ciasteczka oraz pięknie się na nich wygląda.SKŁADNIKIbiałko z jednego jajkaszklanka

RAROSSA
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 132

smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm)         Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)śliwkowych (najlepsze domowe)                 Składniki na glazurę czekoladowo-piernikową: 200 g cukru 70 g kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika   130 mg śmietanki (30%) 125 g wody 1 pełna łyżeczka żelatyny       Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam

Kuchnia u Krysi
ŁATWY I NAJLESZY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 132

kiedy powinny dominować ciasta z sezonowymi owocami. Ja natomiast o tej porze nabrałam ochoty na to właśnie ciasto – co zrobić - i musiałam go w końcu upiec J A co!  Uwaga: Uwielbiają go dosłownie wszyscy! Jest bardzo wilgotny, mięsisty i wyraźnie piernikowy J  Polecam szczerze! SKŁADNIKI: 125 g masła 1 szklanka brązowego cukru (250 g) 2 łyżki miodu(...)posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, kakao i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia , odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane wcześniej jajka. Wszystko szybko oraz

Calzonella.com
Wieniec makowy 135

zdjęcia krok po kroku, na pewno ułatwią Ci przygotowanie ciasta. Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżko oleju(...)1łyżeczkę cukru, a następnie odstaw wszystko na 10-15 minut aż zacznie pracować. 4. Do miski wsyp mąkę, cukier, rozpuszczone i wystudzone masło i zaczyn z drożdżami. Wyrabiaj ciasto za pomocą miksera (spiralne końcówki) lub za pomocą dłoni. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1h do wyrośnięcia. 5. Ciasto zagnieć ponownie a następnie

nietylkopasta.pl
Pierniczki z witrażami 261

tego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernikowe serca z ziemniakami 214

się nie zawiodłam , było warto. Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją  . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni. A w czym tkwi tajemnica ich miękkości ??? Otóż zapewniają to nasze pospolite ziemniaki :) Wystarczy(...)zabierać za pierniczenie  ;) A przy okazji tego wypieku jeszcze taka moja antyreklama . Nie polecam zdecydowanie przyprawy do piernika firmy "Gellwe"  Niestety przyprawa ta nawet nie pachnie mieszanką piernikowa a jedynie kakao . Oczywiście najlepiej byłoby samemu sporządzić taką korzenna mieszankę , ale na szczęście na rynku znaleźć można również takie z prawdziwego zdarzenia. Inspiracja z tego Blog (klik) Składniki

Malinowa Kawiarenka
Brownie piernikowe pod pierzynką ze śmietany 140

Brownie, tak to jedno z ciast, które uwielbiamy bo wychodzi zawsze i ma nieskończenie wiele smaków. Tym razem przygotowałam brownie świąteczne o smaku piernika, z gruba

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bajkowa szarlotka z bananami 117

ciepłym domem pośrodku lasu zasypanego śniegiem. Domem, w którym zawsze jest coś smacznego, może piernikowego albo szarlotkowego. Dziś właśnie podążamy w stronę bajkowej szarlotki z bananem. Wspaniale będzie się przejść taką rozkoszną ścieżką. Zimowe impresje kulinarne Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy ciasto zmięknie pod wpływem masy jabłkowej. Pomysł na ciasto powstał na mikołajki. Szarlotka z bananem

KulinarneImpresje.pl
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 235

macie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej2 pełne łyżki Inkiszklanka mleka2 jaja - roztrzepane w miseczce2 szklanki mąki pszennej tortowejtrochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto)garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formyPolewa:tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia)1 łyżka Inki1/3 szklanki(...)płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.W dość sporym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż masa się połączy. Następnie dodajemy miód, powidła, przyprawę piernikową i cynamon. Chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy ( w tym czasie możemy roztrzepać jajka, które będą za chwilę potrzebne) i dodajemy sodę, Inkę, mleko i jaja. Szybko

Gotowanie to kochanie
Piernik długodojrzewający 114

zimne miejsce. Moje leżakuje w piwnicy. Jeśli takim pomieszczeniem nie dysponujemy, to niestety musimy zagospodarować trochę miejsca w lodówce.  Ciasto piekę w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku (góra-dół). Dzielę sobie na tyle porcji, ile blatów piernikowych chcę otrzymać. Zwykle są to 3. Pamiętajcie, że nawet najcieniej rozwałkowany urośnie dwu, a nawet trzykrotnie.  Piekę 15-20 minut

Karczma Honorietty
Gofry drożdżowe – wafle z ciasta drożdżowego 151

wyrobić. Dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i sól. Dokładnie wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Na rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać. Piec około 2 - 3 minut. Można podawać z konfiturami, owocami i słodkimi syropami. Podałam z syropem piernikowym , konfiturą z fig i ananasem. zastawa

królestwo garów
Wegańskie pierniki a’la Katarzynki 163

okrutny swój los czyli zblendowanie, a ich prochy zostaną wykorzystane jako spód do sernika. Każdy się spodziewał słodkiej fotki piernikowych ludków na śniegu czy coś, bo niektórzy blogerzy podobno tak robią, a tu zonk Tak moi mili, to ciasto może a wręcz powinno leżeć w lodówce przed pieczeniem do 72 h, ja jutro będę je wykrawać i piec, więc dopiero

greenscarf

Proponowane wyszukiwania