pokazać mój jeden z wielu domków z piernika. Tak się złożyło, że w tym roku zrobiłam ich aż 22 ! Oczywiście nie tylko dla siebie, chociaż jakbym chciała stworzyć piernikową wioskę, to zdecydowanie by mi się to udało :) Święta są dla mnie magicznym czasem, mimo tego, że nie jestem już dzieckiem. Uwielbiam piec, a przygotowywanie świątecznych słodkości daje mi bardzo wiele(...)mąki 5 łyżeczek miodu łyżka kakao płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 żółtko 1/2 łyżeczki sody 1/2 proszku do pieczenia + ewentualnie śmietana, jeśli ciasto będzie za gęste dodatkowo : lukier POSYPKA SMAK OWOCOWY z firmy Delecta Przygotowanie : Masło, cukier, miód, kakao , cynamon i przyprawę do piernika rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej
charlotte gotujePozwólcie, że dzisiaj na chwile porzucę korzenno-piernikowe klimaty. Przed świętami miałam ochotę na coś lekkiego i aromatycznego, coś co zaspokoi moją ochotę na słodycze i pozwoli na chwilę oderwać się od świątecznych przygotowań. Wybrałam połączenie aromatycznej kawy, likieru kokosowego i kakao. Po pierwszym kęsie byłam w niebie... Muffiny kawowo-kakaowe 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)drugiej misce wymieszałam dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, po czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jadłam jeszcze ciepłe, nie mogąc się od nich oderwać chłonęłam cudowny aromat, który wypełniał moją małą
Zapiski Młodej ŻonyMoje pierwsze pierniczki! :)) Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób. Piernikowe choinki są wspaniałe, przesłodkie i idealnie nadają się na prezent. Polecam! :) Choineczki nie są za duże- mają około 10cm. Do ich wykonania potrzebne są foremki w kształcie gwiazdek, o różnych średnicach. Składniki: (na około(...)miód jest w postaci stałej, podgrzewamy go wcześniej, pozostawiamy do wystudzenia i dopiero potem dodajemy do masła. Miksujemy. Następnie dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto, tak, żeby było gładkie. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy gwiazdki. Układamy
Czerwona PorzeczkaWyjątkowy tort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny(...)miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę przesiać a następnie delikatnie wymieszać z pianą. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać ciasto. Biszkopt piec ok 25-30 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut
Smakołyki Asikrem na bazie dyniowego puree. Z czym najbardziej mi to zasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami 😊 Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego(...)słoiczków, a następnie zakręcić i ustawić słoiczki do góry dnem. Jeśli lubisz takie korzenne smaki, to spróbuj także dyniowej latte z korzennym dyniowym syropem lub syropu piernikowego , który jest cudownym dodatkiem nie tylko do kawy, ale także herbaty, mleka czy deserów
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do
Ze smakiem i z pasjązupełnie za to jest trochę stewi. Generalnie trzymałam się proporcji składników mokrych do suchych a cukier odczarowałam. Jeżeli mi nie wierzycie, że są pyszne i miękkie i piernikowe to musicie je wykonać aby się przekonać. Specjalnie dla polskiej marki Projekt Zdrowie, w której mam przyjemność pracować jako dietetyk stworzyłam przepis na pierwsze, jedyne w sieci fit pierniczki, które możesz(...)szczypta imbiru 50 g deserowej czekolady Do miski wsyp mąkę, imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszaj składniki. Dodaj masło, jogurt i żółtko. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm i wykrawaj z niego ciastka. Powinno wyjść 16 sztuk. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, pamiętaj, że nie może być bardzo gorąca bo pierniczki się
Mango PapajaSzukając w sieci inspiracji do dodatków jakich można użyć do wypieku babeczek, natknęłam się na przepis z przyprawą do piernika. Posiadając taką przyprawę dzięki koleżance blogerce
Kuchnia w opałachzaczekać do kolejnych Świąt. Najzwyczajniej w świecie nie dam rady! O tym, że puszek zaczyna mi brakować, nawet wspominać nie będę... Tym razem zabrałam się za ciasteczka nieco mniej piernikowe, ale nadal w świątecznym klimacie. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Smakujmy wiedziałam, że muszę je zrobić. Zapach pomarańczy niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami już od dzieciństwa, a kardamon(...)kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując, a później mieszając łyżką lub dłonią. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamrażarki. 6. Wyciągnąć z zamrażarki na pół godziny przed jedzeniem i kroić w kostki nożem maczanym uprzednio w gorącej wodzie aby czekolada nie popękała. Piernikowe batoniki migdałowe Przepyszny piernikowy biszkopt z porządną warstwą masła orzechowego (u nas migdałowe) ❤ a to wszystko oblane gorzką czekoladą. Kolega, który weganinem nie jest zachwycał się nad ich smakiem. Składniki (12 batoników z blachy 17x17(...)napój roślinny aby masa była gęsta ale nie sucha. 7. Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy przeciąć w poprzek, czyli na cieńsze prostokąty. 9. Dalej 12 kawałków posmarować masłem orzechowym i oblać rozpuszczoną czekoladą, można też posypać migdałami
Candy PandasPyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 3 jajka 190 g masła 1 szklanka(...)szklanki mleka Przygotowanie polewy: W garnuszku rozpuść masło, dodaj cukier i kakao. Następnie wlej mleko i gotuj aż polewa zacznie gęstnieć. Wylej jeszcze ciepłą na ciasto. Smacznego
Słodka StrefaGigantyczne, piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka kakao, słodkawe, pachnące piernikiem i rzeczywiście całkiem spore - jedno ciastko zaspokaja na jakiś czas chęć na słodycze. Poza tym są idealne na drobny świąteczny upominek DIY lub dodatek do większego prezentu. Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g miękkiego masła(...)misce. Masło utrzeć z ciemnym i białym cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać melasę oraz jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki, całość bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 20 min. (ma się dokładnie schłodzić, nie zamarzać). Z ciasta formować kulki śr. 4-5 cm. Obtaczać w cukrze, układać na blaszce
Słodkie inspiracjemniejsze ale dwa. Sernik to typowe świąteczne ciasto. Kiedyś nie przepadałam za sernikiem ale teraz, kiedy w końcu doszłam do wniosku jaki sernik smakuje mi najbardziej bardzo lubię to ciasto. Lubię serniki nieco wyszukane z owocowym musem i domową frużeliną. Przygotowuję takie serniki z różnymi owocami. Na Boże Narodzenie wybieram świeżą żurawinę lub czerwoną borówkę. To takie typowe świąteczne owoce(...)smak kawy i lekko słona masa serowa to sprawdzone kombo. Sernik o smaku czekoladowym. Czekolady na święta nigdy nie za dużo, prawda! Poza tym w tym przepisie na sernik piernikowy znajdziecie korzenne przyprawy oraz pierniki i świąteczne landrynki do dekoracji. Ten sernik na zimno wygląda jak tort. Jeśli więc nie planujecie piec torta na święta to ten sernik
codojedzeniaBabeczki piernikowe, mocno kakaowe, czekoladą gorzką zostały polane i kolorowymi perełkami posypane. Dzięki temu świątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają. Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite. Składniki na ok. 34 szt.: babeczki: 6 łyżek kakao ciemnego, 250 g masła(...)oraz sodę mieszamy z mąką. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach. Sylikonowe foremki do babeczek wypełniamy ciastem ok. ¾ ich wysokości (2 łyżki ciasta). Porcjami pieczemy w 170°C ok. 30 min. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Babeczki pozostawiamy do przestudzenia. Czekoladę rozpuszczamy
Moniki Smakołykidopełnia całości, a dekoracja z ciasteczek Oreo sprawi, iż nikt im się nie oprze :) Przepis na muffiny zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku , nieco zmodyfikowany. Polecam! Muffiny piernikowe Składniki na 12 sztuk: Na muffinki: 200g mąki pszennej 150g drobnego cukru płaska łyżka kakao łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku(...)miód. Maślankę wlewamy do miski, dodajemy olej, jajka i mleko z miodem i mieszamy do połączenia składników. Mieszankę przelewamy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 2/3. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, śmietanfix i cynamon, miksujemy do połączenia
Smak mojej kuchni