Niedawno, w przedostatnim wpisie, były muffiny i tym razem też będą. Wtedy były wytrawne z papryką i fetą, a teraz na słodko, z żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne. Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :) I tak samo jak wcześniej przepis(...)duże jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy korzennej W jednej misce mieszamy składki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Tak niezbyt dokładnie, ciasto powinno być grudkowate, niezbyt gładkie. Nakładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder ManufactureJuż z myślą o Świętach Bożego Narodzenia podrzucam przepis na piernik dla tych zabieganych i dla początkujących w kuchni,bardzo szybki i łatwy w wykonaniu
Kolorowa kuchnia Elkidodatkiem karobu, który nadaje im tego niebanalnego smaku. Idealne by wraz ze swoją pociechą pobawić się w kuchni, a potem zagryzać domowe pierniczki przy ulubionej bajce :) A dlaczego piernikowa chmurka? No cóż... tak nazwała je moja pociecha, gdy zobaczyła je zaraz po upieczeniu "Mamo, zobacc chmurrka" :) Spróbujcie, zachęcam do pieczenia pierniczków nie tylko na świąteczny stół. Składniki: 2 szklanki mąki(...)masłem, sodą, przyprawą do piernika i jajkiem. Następnie wlewamy nasz karobowy miód (musi być ciepły i płynny). Całość zagniatamy szybko ręką. W razie potrzeby, jeśli pod koniec zagniatania ciasto nadal nie chce zbić się w jedną kulę posypujemy dłonie odrobiną mąki i dalej zagniatamy. Stolnicę oprószamy delikatnie mąką. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je (lub po prostu spłaszczamy dłońmi
Słodkie okruszkijuż drugi przepis na piernikowe choinki (pierwszy możecie zobaczyć tutaj ) Te choinki nie dekorowałam lukrem, choć oczywiście nie ma do tego przeciwskazań :) Prezentują się naprawdę dobrze, w szczególności na świątecznym stole. Wymagają troszkę cierpliwości, ale w końcu czego się nie robi dla swoich domowników. Polecam! Składniki: 3/4 szkl płynnego miodu 3/4 szkl cukru 125 g masła(...)rozpuszczenia składników, ostudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać jajko i mieszankę miodowo- maślaną. Wszystko wyrobić rękami w jednolitą kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Za pomocą foremki lub szablonu w kształcie choinki wykrawać pierniczki. Umieścić je w sporych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej
Nastoletnie Wypiekaniewyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny... Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Składniki(...)studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami. Następnie wbijamy jajko i dodajemy wystudzone masło z miodem i brązowym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące dodajemy jeszcze troszkę mąki, jednak nie za dużo - ciasto powinno pozostać lekko klejące. Powstałą masę dzielimy na ok. 2-3 części i przekładamy do lodówki
Słodka StronaMoje trzy świąteczne ulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru(...)ziemniaczanej - 50g roztopionego masła - ziarenka z laski wanilii lub 1 łyżka esencji waniliowej Spód: Pierniki rozkruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć piernikowy spód. Wsadzić do lodówki. Masa makowa: Do przygotowanej masy dodać przesianą przez sito mąkę oraz 2 ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na piernikowy spód. Wyrównać. Masa serowa: Żółtka
CookYourselfBabeczki piernikowe, choinki to świetna propozycja na świąteczny stół. pachnące, wilgotne w środku bardzo smaczne. Myślę że taka wersja wypieku ucieszy nie jedną osobę. SKŁADNIKI(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki na babeczki przekładamy do miski i mieszamy robotem kuchennym. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy po dużej łyżce ciasta. Babeczki pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 % C. Wykładamy i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wlewamy żelatynę i barwnik spożywczy. Czekoladę łamiemy na kawałki
Kulinarne Fantazje Mariolijesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Ilość porcji: 15 babeczek(...)pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego
Kolizje Smakówwielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-) Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilość można zwiększyć, wedle uznania. Składniki: - 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750(...)korzennej (dałam Kotanyi) - szczypta soli Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania ciastek - u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie
Smaczne ZdroweŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:)) SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu - 10 szt goździków - 5 g startej gałki muszkatołowej - 10 szt ziela angielskiego - 1 łyżeczka(...)dokładnie wymieszać - przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu. Przyprawa jest już gotowa i można zacząć szaleństwo piernikowe
Basia w kuchniWszyscy pieką pierniczki, a ja przekornie proponuję ciasteczka maślane;) Jakoś nigdy nie byłam fanem piernikowych smaków, za to maślane pyszności uwielbiam od zawsze. Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, można je dosłownie zrobić 30 minut razem z pieczeniem! Skorzystałam z przepisu Ani Starmach , i jak zwykle nie zawiodłam się na jej recepturze. Moje ciasteczka nie wyszły(...)obtoczenia ciasteczek Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 190°C. W misce miksera umieść cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę i miksuj (końcówką typu hak) do uzyskania jednolitego ciasta. Opcjonalnie możesz zagnieść je też rękami. Z powstałego ciasta uformuj kulki o średnicy ok. 2 cm i obtocz je w drobnym cukrze. Ułóż kulki lekko spłaszczając na blaszce do pieczenia
karmelowypieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.) Schłodzone rozwałkowywać na podsypanej mąką(...)chwilę uchylić piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi. Upieczone ciastka pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych lub orzechowych , z których możecie posklejać...choinki. Smacznego :) Ten przepis znajdziecie razem z innymi polecanymi przeze mnie na nadchodzące święta Bożego Narodzenia . Wystarczy, że klikniecie w świąteczny obrazek
Codzienna kuchnia niecodziennaszkoleniu cukierniczym podpatrzyłam smakowicie wyglądające pierniczki . Od razu zawołałam o przepis i w pierwszym wolnym dniu odpaliłam piekarnik! Pierniczki są niesamowicie delikatne, lekkie i puszyste! Takie bardziej ciasteczka piernikowe, pachnące cynamonem i przyprawą do piernika. To zdecydowanie najlepsze miękkie pierniczki, jakie jadłam w życiu! Dzięki Anitka Mordarska za fantastyczny przepis! Zagości na stałe wśród moich świątecznych wypieków! A Wam również(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sypkie składniki przesiewamy ze sobą. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Do roztopionego masła dodajemy maślankę, mleko oraz jajko, roztrzepujemy. Wlewamy do sypkich składników, zagniatamy gładkie ciasto ( uwaga! ciasto się klei. Możemy delikatnie, ale nie za dużo podsypywać mąką ). Zawijamy w folię, odstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha, pieczemy
Ostra na Słodkozagotować. Lekko ostudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, przyprawę i sodę, wymieszać. Dodać mokre składniki. Dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Można podsypać mąką. Ja ciasto rozwałkowałam i wycinałam na macie teflonowej, na której później już piekłam, nie miałam później problemów w przeniesieniem wyciętych pierników i ewentualnym uszkodzeniem podczas przenoszenia. !!!Uwaga jak już wytniemy ściany, najlepiej(...)Teraz można wykrawać małymi foremkami okienka, wzorki, drzwi – nie polecam bo pienik w tym miejscu się będzie łamać. Wycinamy z umiarem, otworów nie może być za dużo bo piernikowe ściany będę podatne na złamania. Otwory nie powinny być blisko krawędzi, bo ściana się połamie. Dziurki na tasiemki robimy w odległości około 1-1,5 cm od zewnętrznych krawędzi
moj przepis namiała wymiar około 17 cm na 21), po 2 płotki, drabinę i komin (po 4 prostokąty mniej więcej 1,5 x 2 cm - docinałam je po upieczeniu). Na rozwałkowanym cieście ułożyłam szablony i wycięłam poszczególne elementy. Ciastka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a w miejsca okien ułożyłam landrynki które wcześniej pokruszyłam. Pierniki piekłam w temperaturze(...)cukrowej i zaczęłam dodawać poszczególne elementy czyli drabinę, płotek choinkę i bałwanka. Gotowy domek posypałam cukrem pudrem przesianym przez sito. Całość wymaga trochę pracy ale efekt daje satysfakcję. Niestety piernikowa drabina szybciej niż reszta domku zawilgła i zmiękła i niestety teraz jest krzywo. Myślę że spód drabiny warto posmarować gęstym lukrem, który będzie trzymać konstrukcję w całości
Mama Gotuje