ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:19/177)

Truskawkowe pole 205

ubijamy na sztywno, dodajemy zimną galaretkę (dwie łyżki galaretki możemy sobie zostawić do końcowego ozdobienia truskawek na wierzch ciasta) i dokładnie mieszamy do połączenia się składników *** *** Masę wykładamy na ciasto i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby pianka stężała *** *** Po tym czasie(...)wierzch ciasta kruszymy pozostały biszkopt i lekko dociskamy *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem *** *** Z wierzchu ciasto możemy dodatkowo przyozdobić połówkami truskawek. Aby truskawki miały lśniący kolor i nie psuły się możemy je przed położeniem na ciasto zamoczyć w rozpuszczonej galaretce (zostawiłam sobie w tym celu dwie łyżki galaretki, którą używałam do zrobienia pianki) *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Szarlotka z budyniową pianką 152

masę jabłkową 1.5 kg jabłek kwaskowych 150 g cukru cukier waniliowy garść rodzynek garść orzechów laskowych pół łyżeczki cynamonu Składniki na budyniową piankę budyń śmietankowy (2 małe) 50 g cukru 5 białek szczypta soli   Kruche ciasto: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy cukier i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy(...)ostudzenia. Wykonanie: Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem. Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka. Kruszymy pozostała część ciasta na górę . Pieczemy 55 minut w 170 stopniach .       Inspiracja z bloga http://rozowakuchnia.blox.pl

Kocham Czekoladę
Malinowa chmurka na dużą blachę 871

miski i zagniatam gładkie ciasto. Uzyskuję nie dużą kulkę o średnicy kilkunastu cm jak na zdjęciu: Kulę ciasta wkładam do woreczka i przez 30 minut schładzam w lodówce. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Cienką warstwę ciasta rozprowadzam za pomocą rąk na blaszce . Wyrównuję i lekko ugniatam. Możesz oczywiście nakłuć kruche ciasto widelcem. Ciasto jest lekko kleiste, ale oczywiście bez problemu(...)pewnością jest lekka, delikatna i rozpływa się w ustach. Deser przede wszystkim nie jest za słodki, smaki są idealnie dobrane. Ciasto z pewnością skradnie Wasze podniebienia. Gorąco polecam udekorować malinami. Smacznego. Polecam także moje pozostałe, najnowsze ciasta: Ciasto z pianką budyniową i malinami. Ciasto leśny mech na dużą blachę Sernik na zimno z mascarpone Artykuł Malinowa chmurka na dużą blachę

Ania gotuje
Ciasto z wiśniami i bezą, pychotka 142

Bardzo dobre ciasto, można można polecić każdemu. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Wykonanie ciasta – wiśnie odcedzić, sok zostawić. Masło z cukrem utrzeć na

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka z pianką i malinami 205

oknami piękna słoneczna niedziela, a ja zapraszam na pyszne ciasto z pianką i malinami. Przygotowanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy i posiadania specjalnych umiejętności. Jest bardzo łatwe do przygotowania. Szarlotkę można podać z gałką ulubionych lodów. Podana w takiej formie smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto: 600g mąki, 100g masła, 150g margaryny, ½ szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto pianka cytrynowa 549

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto z pianką cytrynową i brzoskwiniami. Ciasto piekła moja siostra, ale wzięłam przepis, żeby go Wam zaprezentować, bo jest bardzo smaczne. Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Miłego dzionka :-) Składniki ciasto: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka kakao Krem: 1 puszka brzoskwiń

kruche babeczki
Kruszonkowy placek ze śliwkami i czekoladą 226

Kruszonkowiec ze śliwkami i czekoladą. Pycha. Śliwki i czekolada to od dawna znane i lubiane połączenie smaków. Jeśli do tego dołączymy kruche ciasto i piankę będzie jeszcze ciekawiej. Ciasto: 75 dag mąki pszennej 7 żółtek 1,5 szklanki cukru 1,5 kostki margaryny 10 dag smalcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: 7 białek

Praktyczna pl
Tarta truskawkowa z pianką 155

Pyszna, słodka i tak cudownie pachnąca latem - tarta truskawkowa z pyszną pianką. Składniki: Ciasto 3 żółtka 100g masła 2 łyżki cukru 250g mąki pszennej Nadzienie 1kg truskawek (mogą być mrożone) 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100ml wody 100ml likieru truskawkowego Dalkowski Pianka 3 białka 1 szklanka cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki(...)mąką ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i energicznie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową wlewamy na upieczony spód ciasta. Białka miksujemy na sztywno, do gotowych dodajemy po łyżce cukru i miksujemy po każdym dodaniu. Gęstą piankę wykładamy na masę truskawkową i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy (na dolnej półce) około 8-10 minut, aż piana

Gotowanie i blogowanie
Orkiszowe ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem (bez cukru) 146

całym paśmie przygód z Frugo w roli głównej (polecam sprawdzić archiwum ;)) i nie miałam wyjścia – dostała przepis Skuszona dodatkiem owoców piekła w nocy, zrobiła orkiszowe ciasto z truskawkami bez pianki i jest zadowolona z efektów Mam nadzieję, że wy też korzystacie z tych pysznych sezonowych owoców i przygotowujecie je na wiele sposobów, a jeśli szukacie inspiracji to odsyłam(...)ubić mikserem na piankę i wlewać powoli galaretkę, przez cały czas miksując. Jeśli pianka jest nadal płynna, przez chwilę schłodzić w lodówce i ubić ponownie, aby pianka była puszysta. Wyłożyć na upieczone ciasto i schłodzić całość w lodówce. Artykuł Orkiszowe ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Rabarbarowy pocałunek 175

spód na bazie mąki pełnoziarnistej i brązowy cukier zamiast białego. A samo ciasto jest delikatnie kruche, lekko kwaskowate od rabarbarowego musu i wykończone aksamitną śmietanową pianką, która nadaje mu lekkości. Musicie je koniecznie wypróbować. Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 margaryny lub masła 2 jaja Wszystkie składniki(...)łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy do zarumienienia tj. przez ok 30 minut w 180 st. C. Mus rabarbarowy: 1 kg rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru ok 1/2 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny Rabarbar obieramy i kroimy na małe

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto z truskawkami i pianką oraz kruszonką 165

wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Ciasto wyłożyć do blaszki, rozłożyć truskawki w odstępach. Jak truskawki są bardzo duże to przekroić na pół. Ja miałam średniej wielkości truskawki i rozłożyłam je w odstępach 1,5 cm. Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli wsypywać cukier. Nie przerywać ubijania(...)wymieszać. Wylać piankę na truskawki. Przygotowanie kruszonki – do miseczki wrzucić masło, dodać mąkę i cukier. Szybko zagnieść formując kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę na piance. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 55-60 minut. Ciasto u góry musi nabrać rumieńca. Ciasto zostawić w blaszce do ostudzenia. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne

Kuchnia Pokoleń
Ciasto kruche z pianką i jagodami 598

Trwa sezon jagodowy. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych pysznych owoców ciasta, desery i inne słodkości. Dziś polecam przepis na pyszne ciasto kruche z pianką i jagodami. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! . SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg mąki, 200g masła, 4 żółtka, 20g drożdży, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia, Pianka: 4 białka, 1/3 szklanki cukru pudru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej, ½ kg jagód świeżych lub mrożonych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z kremową pianką,kajmakiem i słonecznikiem 197

Delikatne ciasto z pianką z białej czekolady i śmietany a na wierzchu warstwa masy kajmakowej i prażone ziarno słonecznika.  biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pianka: 2,5 szkl. śmietanki 36% 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej(...)płynną czekoladę i miksując na wolnych obrotach połączyć razem oba składniki. Gotową masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przyłożyć drugim plackiem biszkoptowym. Delikatnie docisnąć,blaszkę z ciastem wstawić do lodówki by pianka dobrze stężała. Masę kajmakową należy rozsmarować na całej powierzchni drugiego biszkoptu.  Na patelni roztopić masło,dodać cukier puder i wsypać słonecznik. Smażyć cały czas mieszając

Kolorowa kuchnia Elki
delikatne ciasto z czereśniami i budyniową pianką 399

wymiarach 33 cm x 21.5 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach ścieramy 2/3 zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 170 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. składniki na piankę budyniową: 5 białek 220 g cukru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia