znalazłam tam nic nadającego się na ciacho. Trochę pomyślałam i postanowiłam połączyć ze sobą chrupiący spód z płatków kukurydzianych, białkową piankę, złocisty dżem i dołożyłam do tego wszystkiego orzeźwiającą galaretkę. Wyszło chyba całkiem nieźle, bo po 2 dniach po cieście nie było śladu. Na zdjęciach możecie zobaczyć moją cudną tacę i ręcznik w tulipany, te i inne ciekawe kuchenne(...)masła Płatki kruszymy (ja urzyłam do tego tłuczka do ziemniaków) dodajemy rozpuszczone masło i całośc dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy (22cm). Wstawiamy do lodówki by spód zastygł. Pianka 5 białek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 słoiki dżemu niskosłodzonego ananas z marakują Stovit galaretka pomarańczowa Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia
Cynamonowe szczęściekolejne warstwy. Ciasto bardzo dobre. Polecam. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera (zmielonego lub dobrego wiaderkowego) 25 dag masła 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 żółte galaretki + 2/3 szklanki wrzątku Pianka: 4 białka 1/2 szklanki cukru(...)odstawić do lekkiego stężenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać tężącą galaretkę. Delikatnie wymieszać. 4. Przełożyć ciasto: 1/2 biszkoptu - 1/2 masy serowej - 1/2 biszkoptu - 1/2 masy serowej - pianka. 5. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia się warstw. 6. Przed podaniem wierzch oprószyć gorzkim kakao lub tartą czekoladą. Smacznego!!! Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji
Kuchnia domowa AniDziś kolejna odsłona mojego ulubionego sernika <3 Z kuleczkami czekoladowymi i pianką. Pycha !!! Składniki na ciasto: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka jaja 1 jajko 10 dag margaryny 2 łyżki smalcu Składniki na masę serowa: 1 kg białego sera 1 szklanka(...)mleka 1 ½ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja kilka kropli aromatu waniliowego 2 łyżki kakao 1 szklanka kulek czekoladowych tłuszcz do formy Pianka i góra ciasta: 6 białek (pozostałych z masy serowej i ciasta) 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować
Tradycyjna Kuchniadowolnym smaku, przy czym aby uzyskać różowy torcik najlepiej, aby były to np. malinowa, wiśniowa, truskawkowa, arbuzowa. Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą czy galaretką. Zamiast herbatników do spodu można użyć biszkotów, czy upiec biszkopt, a zamiast
Gospodyni MiejskaWszystko bardzo dobrze sie ze sobą komponuje, kruche ciasto, lekka i słodka pianka i truskawki. Naprawdę polecam! :) Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego
Smaki NataliiPopularny "pleśniak", kruche ciasto z pianką, w tradycyjnym przepisie dwukolorowe warstwy kruchego ciasta przełożone są dżemem. Aż szkoda nie wykorzystać sezonowych owoców, dlatego zamiast dżemu proponuję śliwki. Ciasto bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Nie wymaga podpiekania spodu. Będzie wyjatkowo kruche, gdy użyjesz mąki pszennej - krupczatki. Aby jeszcze wzmocnić efekt chrupkości część masła zastąp smalcem. Jest pyszne. Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wody,wymieszać odstawić do stężenia. Do miski wsypać śnieżkę,wlać mleko i ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany dodawać po łyżce stężałą brzoskwiniową galaretkę,ciągle ubijać aż pianka zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA: 1 -biszkopt 2 -na biszkopt wylać wiśniowe galaretki 3 -biszkopt z makiem 4-Na biszkopt z makiem wyłożyć połowę pianki brzoskwiniowej 5 -biszkopt(...)kakaowy 6-reszta pianki brzoskwiniowej. 7- Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Ja nie miałam czekolady,więc starłam ptasie mleczko. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiKruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką Jak już się pokażą śliwki, to na moim stole, obowiązkowo musi zagościć kruche ciasto ze śliwkami(...)roli głównej. A że śliwki leżały w lodówce już kilka dni i prosiły mnie zrób coś z nas zrób, więc i zrobiłam, pokusiłam się dodatkowo o budyniową piankę i od razu ciasto nabrało takiego świątecznego wyglądu. Zakupiłam jakąś dziwną odmianę śliwek, troszkę się bałam, że nie nadają się do wypieków, ale wyszło rewelacyjnie, smacznie i szybko. Składniki: ciasto: 3 szklanki
na moim stole...pianki i równomiernym biciem deszczowych kropli o parapet. Pozostaje tylko zaparzyć kawę i odpłynąć na agrestowej chmurce :) W końcu właśnie rozpoczął się weekend! Kruchy placek migdałowy z agrestem i pianką Potrzebujesz: Kruchy spód: 100g masła 220g mąki 1 jajko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki płatków migdałów Nadzienie: 250g oczyszczonego agrestu 2,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka(...)szczypta soli Sposób przyrządzenia: Kruchy spód: 1. Masło pokrój na mniejsze kawałki. 2. Szybkimi ruchami zagnieć ze wszystkich składników gładkie ciasto. 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15min 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę lub keksówkę (spód i boki) i obficie ponakłuwaj widelcem. 5. Piecz w 180*C przez 15min
Kuchnia w Słońcu Skąpanapostanowiłam przyrządzić taką piankę- zebrę. Pyszna, lekka jak chmurka, nie za słodka. Ciasto bez pieczenia, deser z dosłownie 3 składników a zadowolenie dziecka bezcenne :) ŚNIEŻNY PUCH- CIASTO BEZ PIECZENIA- przepis tutaj Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, coś w stylu sernika na zimno. Warstwa herbatników, kwaskowata pianka ze śmietany, twarogu i galaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne(...)lekkie ciasto do zrobienia w kilka chwil. Jestem pewna, że swoim smakiem oczaruje zarówno domowników jak i gości :) CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA)- przepis tutaj Smaczna, delikatna, rozpływająca się w ustach pianka z ubitej śmietany i galaretki, z owocami zalanymi galaretką, na biszkoptach. Ciasto proste w przygotowaniu, szybkie (nie licząc czasu, kiedy tężeje pianka i galaretka). Któż
Zrób to smacznieprzekąski. Masa, którą przełożyłam kanapkę, to połączenie śmietanki 30% oraz piany z białek. Po schłodzeniu ma ona lekką, piankową konsystencję. Kakaowy biszkopt upiekłam w formie 26x27cm, po przekrojeniu ciasto z pianką chłodziłam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Można też upiec dwa blaty biszkoptowe i przełożyć je podaną ilością masy, wtedy wyjdzie nam typowa płaska przekąska, albo podwoić ilość składników(...)kroić ostrym nożem, by uniknąć kruszenia się biszkoptu - ciasto należy przechowywać w lodówce Z podanego przepisu wychodzi 10-12 kanapek, w zależności od tego, jakiej wielkości kawałki będziemy kroić. Masa jest delikatna w smaku, dobrze harmonizuje z kakaowym biszkoptem. Można wzbogacić ją o dodatkowy składnik (owoce, czekoladę, itp.), wtedy otrzymamy piankę o wybranym smaku
Smakołyki Berenikiszklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 łyżki śmietany 18% Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. 1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy formę (u mnie 25x35) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 st. C Warstwa jabłkowa : ok. 8 -10 jabłek ( u mnie antonówka(...)szklanki cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz budyń i jeszcze przez chwilę ubijamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na jabłka, a na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówbędzie się już ładnie ścinać delikatnie przelewamy ją na biszkopt. Trzeba wyczuć moment, w którym należy to zrobić, gdyż zbyt luźna masa przeleci przez biszkopt. Odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pianka truskawkowa - Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy będzie już lekko ścięta przelewamy ją do ubitej z cukrem pudrem śmietany. Śmietana(...)galaretkę energicznie mieszamy i od razu przelewamy na ciasto. Wygładzamy powierzchnie i odstawiamy do lodówki. Na końcu przygotowujemy galaretkę według przepisu i gdy będzie gotowa (lekko ściągnięta), a pianka truskawkowa na cieście będzie już sztywna, wylewamy ją na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ściągnięcia się galaretki
Przysmaki Karolkiwykładamy gęstniejący mus. Patyczkiem do szaszłyków, zanurzonym aż do ciasteczkowego spodu, rysujemy esy-floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :D Ciasto jest dość ścisłe, ładnie trzyma kształt i kroi się bardzo łatwo. Można więc poszaleć w wymyślaniu kształtów(...)dość szybko, już po ok. pięciu, góra dziesięciu minutach. Masa z pianek marshmallow gęstnieje bardzo szybko. Trzeba nawet uważać, by pianka nie zgęstniała za bardzo, ponieważ później nie będzie już możliwości rysowania wzorów z jasnej masy na wierzchu i ciasto pozostanie gładkie, choć równie dobre ;) Smacznego
Ratunku obiadWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)wodą, mieszać i dmuchać :-) Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę. Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-) Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku