W jednej z książek kucharskich w domu znalazłam przepis na domowe crunchy. Postanowiłam więc, je zrobić, bo nie miałam pomysłu na kolacje. Powiem bez ogródek, że
Moje pyszne gotowaniemasę, ciasto powinno być dość gęste.- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd )- piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut i jeżeli
Basia w kuchnichrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki na dwa bochenki: 150 gr płatków owsianych 570 gr ciepłej przegotowanej wody (ja brałam bardzo ciepłą) 100 gr mleka (ja zamiast mleka dałam dodatkowo 100 ml wody) 680 gr mąki pszennej chlebowej (typ 720) 230 gr mąki(...)wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem (ja ciasto wyrabiałam
moj przepis nawęgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem Pojawiły się także 2 poradniki: #Porady - jak sprzątać kuchnie #Porady(...)stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne
Cooking MonsterSkładniki:300g rabarbaru180g masła2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki błonnika owsianego1 op. budyniu śmietankowego3 jajka2 łyżki serka homo 0%Kruszonka:2 łyżki
Emcia PichciSzybko i niedokładnie mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady i ponownie mieszamy, tym razem dokładniej. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blaszce. Duże, małe, grube, cienkie - jakie tylko chcemy. Ciastka pieczemy w 180 stopniach C przez około 10-20 minut. Zajadamy. Polecam ze szklanką mleka owsianego
Weganizm infantylnyciasteczka! Koniecznie musicie zrobić. Nadal banalnie proste ale tym razem niebanalnie pyszne! No i inne w smaku niż te z płatków owsianych. Polecam jeśli ktoś nie lubi smaku płatków owsianych (kosmita!) :* SKŁADNIKI 130g jogurtu greckiego miód/stewia/słodzik/białko (wedle uznania, gdy chcecie słodszy smak, ja dodaje miodu) 2 jajka lekko ubite widelcem 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 3 łyżki(...)pieczenia i sodą. Dodać cukier/miód/biało. Wsypać wiórki kokosowe żurawinę i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma). Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
fitolarun.blogspot.comilość porcji, to na zdjęciu poniżej widać że wyszło ich dokładnie 7. Piekłam ciasto w niewielkiej silikonowej foremce, dzięki której nie musiałam go później kroić. Jeśli chcecie zrobić wypiek w keksówce, zdecydowanie musicie podwoić wszystkie składniki. 1. Składniki na spód: Suche: 1/2 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masa z tofu: 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 4 - 5 łyżek ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast 4 łyżki soku z limonki 3. Barwnik miętowy do masy serowej: garść liści świeżej mięty 20 g szpinaku 4 łyżki wody Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę. Kilka łyżek
Powiedz dietom niejajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Pod koniec blaszkę można przenieść na wyższy poziom aby ciastka się zarumieniły. Ciasteczka owsiane
Czarnawisienkajajek przepiórczych 150 g jagód kruszonka: 50 g mąki owsianej 25 g cukru 25 g masła klarowanego Kruszonkę wyrobić ręcznie. Do miski przesiać mąki, proszek, sodę, cukier. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, wanilię. Delikatnie wymieszać w kilku ruchach. Nakładać do papilotek po łyżce ciasta, dodawać po trochu jagód i dokładać odrobinę ciasta (do 3/4 wysokości papilotek
Humanistka w kuchnipyszny omlet. My proponujemy wersję z owocami. Delikatne ciasto, słodycz owoców i mnóstwo zdrowych ziaren - to wszystko zagości na twoim talerzu :) Taki omlet to nie tylko wsparcie dla twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki na 1 omlet: 2 jajka łyżka mąki żytniej łyżka płatków owsianych łyżeczka otrębów pszennych łyżeczka łuskanego słonecznika szczypta soli garść
Banana Smilesposypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane. PrzygotowaniePołowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej z suszonych pomidorów oraz drobno pokrojone suszone pomidory i dowolną ilość wymieszanych ziaren. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Uformować
Z miłości do słodkościmleka (3/4 szklanki) 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu lub melasy opcjonalnie: otręby do podsypania (pszenne lub owsiane) dodatkowo: płatki owsiane, siemię lniane lub dowolne ziarna do posypania Ugotowane i dokładnie ostudzone (mogą być z poprzedniego dnia, jeśli zostały z obiadu) ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków(...)rozsypujemy na niej otręby (jeśli nie mamy otrąb, to nic się nie stanie). Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 8 części. Kulamy w dłoniach podsypanych mąką i układamy na blasze. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, robimy jedno nacięcie nożem na środku i posypujemy płatkami owsianymi lub ziarnami. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy
Poezja smakurazem przygotowałam Mu wersję na ciasteczkowym spodzie z kawałkami czekolady. Sernik oblany został czekoladą. Ciasto wyszło znakomite a co ważne nie dodałam ani grama mąki. Polecam bo warto spróbować Aksamitny Sernik na Ciasteczkowym Spodzie Składniki: 15 Kruchych C iasteczek-ja użyłam owsianych Tabliczka Gorzkiej Czekolady 1/2 kostki masła lub margaryny 1 kg białego sera- ja dodałam(...)następnie dodaję ciastka. Masęwykładam równo na spód tortownicy. Masa musi wystygnąć. Masę serową przekładam na masę z ciasteczek. Do rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam
Gotowanie Patki