orzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam! Scroll down for recipe in english Świąteczna granola z pierniczkami (6 szklanek) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland ½ szklanki pistacji Bakalland, z grubsza posiekanych ½ szklanki migdałów Bakalland lub orzechów włoskich Bakalland, z grubsza
karmelowymasz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości. Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych . Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających owoców, mleka czy jogurtu naturalnego. Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się
moj przepis napowstaną dwa ciasteczka po ok. 125 kcal, więc z powodzeniem mogą stanowić deser dla osób dbających o linię :) Ciasto nie zawiera ani grama mąki bądź cukru. Słodycz banana jest wystarczająca :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka otrębów owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka czekolady gorzkiej Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do foremek na suflety
Chocolate Muffin Blogjajko 1/2 szklanki kefiru 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do piernika) 4 łyżki chia z otrębami owsianymi (użyłam tych od Melvit ) 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach 2 garście posiekanych orzechów laskowych - jedna część do ciasta, druga na wierzch W jednej misce mieszamy składniki suche - mąkę, cukier, cynamon, otręby i proszek do pieczenia. W drugiej misce
My simple kitchenbłonnik, witaminy z grupy B oraz białko :) Składniki: 150 g twarożku 1 jajko 4 łyżki zmielonych płatków owsianych 2 łyżki mąki żytniej 1, 2 łyżeczki soli Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie*, można dosypać odrobinę mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto podzielić
Chocolate Muffin Blognapisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około
Przysmaki KarolkiSałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchnianaleśniki! Składniki: 1 miarka odżywki białkowej - u mnie czekolada - mięta 1/3 kostki chudego twarogu 1 jajko 1 łyżka płatków owsianych górskich (pamiętajcie, mają niższy IG niż instant) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek wody dla uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Dodatki: jogurt naturalny owoce sezonowe Do dzieła: Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy pozostałe składniki (woda
Spektrum Smakumożna spożywać nadmiernej ilości otrębów, gdyż mogą one podrażnić nasz układ pokarmowy! Składniki na 1 naleśnika: - 25g otrębów (np. owsianych, gryczanych) - całe jajko - 50ml mleka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą z oliwek. Smażymy do czasu gdy cała góra się zetnie. Obracamy na drugą stronę
Be Fit Be Strongowoców Przygotowanie: Do malaksera wsyp płatki owsiane i zmiel na mąkę. Jeżeli masz w posiadaniu gotową mąkę owsianą - super! Pomiń ten etap i przejdź do następnego ;) Dodaj jajko i mleko. Zmiksuj. Na dobrze rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta i smaż ok. 1.5 minuty z każdej strony. Smażąc na małej patelni wyjdą 4 naleśniki. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Zdrowie na języku :Pkostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, tak aby się zeszklił i dodajemy do farszu. Teraz dodajemy żółtko, płatki owsiane oraz przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka pszenna) gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać
vegetaniemasła 3/4 szklanki gorącej wody szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia szczypta soli pół tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane mielimy w blenderze (dosłownie chwilkę). Dodajemy sodę i sól, następnie roztopione masło i wodę. Wsypujemy żurawinę, dosładzamy syropem. Ugniatamy ciasto, następnie wałkujemy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możemy dodać wody. Jeśli się klei, można podsypać odrobiną płatków. Wycinamy dowolne kształty
Powiedz dietom nieGranola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…
Oryginalny smakbędzie przez cały dzień! Mam dla Was chlebek bananowo-czekoladowy. Przyznam,że kiedyś robiłam bananowe ciasteczka owsiane i jakoś do mnie nie przemówiły, dlatego miałam pewne wątpliwości co do tego chlebka, które znane jest także jako ciasto. Znalazłam go na blogu u Buszującej w Kuchni Pauliny! :) Nie zawiodłam się i cieszę,że wypróbowałam ten przepis. Dziękuję
Chocolate Stop Temptingmąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna(...)intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość, może to potrwać kilka godzin. Po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrobić, przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego napuszenia, na około 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 st. piec przez 45-50 min. Chleb
moj przepis namąki pszennej 115 g płatków owsianych (plus trochę na posypanie) 15 g masła 150 ml mleka 200 ml wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut(...)papierem do pieczenia. Znowu przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto powinno naprawdę solidnie urosnąć (mi to nawet za bardzo urosło i zaczęło z keksówki uciekać, co zresztą widać na zdjęciach - zrobił się taki charakterystyczny kształt grzyba :)) Potem smarujemy od góry wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Marder&Marder Manufacturejestem z niego zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki. SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM. Składniki: Spód: 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi 80 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki(...)dodać mleko zagęszczone słodzone i zimne lekko tężejące galaretki. Na podpieczony spód wylać masę serową. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie. Wyciągnąć sernik z lodówki i wylać mus rabarbarowy. Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychskładniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego
Domowy Smak Jedzeniasłodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej mąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar(...)łyżeczki brązowego cukru 4 łyżeczki wody SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę 80 g brązowego cukru 4 łyżki płatków owsianych (około 40 g) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. NADZIENIE: Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej cukier
Słodko-Słony Świat Ilonycukru 100 g otrębów owsianych 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g pestek z dyni 2 łyżeczki sezamu 2 łyżeczki nasion lnu wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby, cukier, 50 g pestek z dyni oraz masło i siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy
Domowy Smak Jedzeniaintensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie “wyższe” ;) Zielony chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 200 g ziemniaki ugotowane 200 g mąka kukurydziana 200 g mąka owsiana 2 łyżeczki soda oczyszczona 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka czubryca 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa(...)garść kiełki dowolne Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, mieszamy z groszkiem, pokrojonym szczypiorkiem, kiełkami i jogurtem. Łączymy suche i mokre składniki dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki, na wierzch układamy szparagi, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy ok. 35 minut
Kucharzycaotrębów owsianych (plus trochę do posypania) 40 ml oleju roślinnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny 70 g śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką(...)wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Tuż przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go wodą i obsypujemy otrębami owsianymi. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy na kratce i jemy. Smacznego
Marder&Marder ManufactureZaczyn : 2 łyżki zakwasu żytniego 150g wody 120g mąki orkiszowej jasnej Ciasto właściwe: cały zaczyn 1/3 łyżeczki drożdży instant 330 g wody 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego(...)płatków owsianych 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego) 1/2 łyżki siemienia lnianego Wykonanie: Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, sól, drożdże, syrop z agawy (lub miód) i ziarna. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki i wyrobić dość rzadkie ciasto. Formę keksówkę
Sto kolorów kuchnibędzie jeszcze więcej...Dziękuję bardzo za udział w akcji i zapraszam ponownie za rok.. Babki i babeczki-2012 Babki i babeczki-2013 A'la kuchnia Zielona babka czyli ciasto z cukinią Amanda Ricci-Butik z Przepisami Babka wielkanocna z bakaliami Apetyt i smak Babka orzechowa Babka trójkolorowa Arnikowa kuchnia Babka orzechowa z nutellą Babeczka Muffinki z prince polo Babeczki(...)puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana babeczka z kokosem Waniliowa babka jogurtowaBabeczki nadziane chałwąBabeczki waniliowe Czerwień i błękit Babka drożdżowa z dżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypkąMuffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa
Moje domowe kucharzenie