ciasto owsiane - 2520 przepisów (strona:62/168)

Naleśniki owsiane - tylko 3 składniki! :) 187

owoców  Przygotowanie: Do malaksera wsyp płatki owsiane i zmiel na mąkę. Jeżeli masz w posiadaniu gotową mąkę owsianą - super! Pomiń ten etap i przejdź do następnego ;) Dodaj jajko i mleko. Zmiksuj. Na dobrze rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta i smaż ok. 1.5 minuty z każdej strony. Smażąc na małej patelni wyjdą 4 naleśniki.  Podawaj z ulubionymi dodatkami

Zdrowie na języku :P
Niezwykłe pierogi z jabłkiem i ziemniakami :) 122

kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, tak aby się zeszklił i dodajemy do farszu. Teraz dodajemy żółtko, płatki owsiane oraz przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka pszenna) gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać

vegetanie
Ciasteczka owsiane z żurawiną 118

masła 3/4 szklanki gorącej wody szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia szczypta soli pół tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane mielimy w blenderze (dosłownie chwilkę). Dodajemy sodę i sól, następnie roztopione masło i wodę. Wsypujemy żurawinę, dosładzamy syropem. Ugniatamy ciasto, następnie wałkujemy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możemy dodać wody. Jeśli się klei, można podsypać odrobiną płatków. Wycinamy dowolne kształty

Powiedz dietom nie
Granola 118

Granola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…

Oryginalny smak
Chlebek Bananowo-Czekoladowy! 127

będzie przez cały dzień!  Mam dla Was chlebek bananowo-czekoladowy. Przyznam,że kiedyś robiłam bananowe ciasteczka owsiane i jakoś do mnie nie przemówiły, dlatego miałam pewne wątpliwości co do tego chlebka, które znane jest także jako ciasto.  Znalazłam go na blogu u Buszującej w Kuchni Pauliny! :)  Nie zawiodłam się i cieszę,że wypróbowałam ten przepis. Dziękuję

Chocolate Stop Tempting
Prosty chleb szklankowy 200

mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna(...)intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość, może to potrwać kilka godzin. Po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrobić, przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego napuszenia, na około 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 st. piec przez 45-50 min. Chleb

moj przepis na
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 106

mąki pszennej 115 g płatków owsianych (plus trochę na posypanie) 15 g masła 150 ml mleka 200 ml wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut(...)papierem do pieczenia. Znowu przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto powinno naprawdę solidnie urosnąć (mi to nawet za bardzo urosło i zaczęło z keksówki uciekać, co zresztą widać na zdjęciach - zrobił się taki charakterystyczny kształt grzyba :)) Potem smarujemy od góry wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce

Marder&Marder Manufacture
Sernik na zimno z musem rabarbarowym. 140

jestem z niego zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki.    SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.           Składniki: Spód: 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi 80 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki(...)dodać mleko zagęszczone słodzone i zimne lekko tężejące galaretki. Na podpieczony spód wylać masę serową. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie. Wyciągnąć sernik z lodówki i wylać mus rabarbarowy. Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
domowa granola 143

składniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego

Domowy Smak Jedzenia
CRUMBLE TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE Z PEŁNOZIARNISTĄ KRUSZONKĄ 111

słodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej mąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :)  Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar(...)łyżeczki brązowego cukru  4 łyżeczki wody SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę 80 g brązowego cukru 4 łyżki płatków owsianych (około 40 g) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. NADZIENIE: Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej cukier

Słodko-Słony Świat Ilony
kruche ciasteczka z ziarnami 156

cukru 100 g otrębów owsianych 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g pestek z dyni 2 łyżeczki sezamu 2 łyżeczki nasion lnu wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby, cukier, 50 g pestek z dyni oraz masło i siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Zielony chlebek 117

intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie “wyższe” ;) Zielony chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 200 g ziemniaki ugotowane 200 g mąka kukurydziana 200 g mąka owsiana 2 łyżeczki soda oczyszczona 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka czubryca 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa(...)garść kiełki dowolne Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, mieszamy z groszkiem, pokrojonym szczypiorkiem, kiełkami i jogurtem. Łączymy suche i mokre składniki dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki, na wierzch układamy szparagi, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy ok. 35 minut

Kucharzyca
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 113

otrębów owsianych (plus trochę do posypania) 40 ml oleju roślinnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny 70 g śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką(...)wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Tuż przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go wodą i obsypujemy otrębami owsianymi. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy na kratce i jemy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy wieloziarnisty 172

Zaczyn : 2 łyżki zakwasu żytniego 150g wody 120g  mąki orkiszowej jasnej Ciasto właściwe: cały zaczyn 1/3 łyżeczki drożdży instant 330 g wody 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego(...)płatków owsianych 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego) 1/2 łyżki siemienia lnianego   Wykonanie: Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, sól, drożdże, syrop z agawy (lub miód) i ziarna.  Wymieszać dokładnie.  Dosypać mąki i wyrobić dość rzadkie ciasto. Formę keksówkę

Sto kolorów kuchni
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 178

będzie jeszcze więcej...Dziękuję bardzo za udział w akcji i zapraszam ponownie za rok.. Babki i babeczki-2012 Babki i babeczki-2013 A'la kuchnia Zielona babka czyli ciasto z cukinią Amanda Ricci-Butik z Przepisami Babka wielkanocna z bakaliami Apetyt i smak Babka orzechowa Babka trójkolorowa Arnikowa kuchnia Babka orzechowa z nutellą Babeczka Muffinki z prince polo Babeczki(...)puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana babeczka z kokosem Waniliowa babka jogurtowaBabeczki nadziane chałwąBabeczki waniliowe Czerwień i błękit Babka drożdżowa z dżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypkąMuffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa

Moje domowe kucharzenie