masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór, ja wybieram pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Składniki na 12 bułeczek: 400 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 100 g górskich płatków owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli morskiej 300 ml ciemnego(...)łyżki zamieszaj ciasto. Początkowo może Ci się wydać, że masa jest za rzadka, ale za chwilę soda zacznie robić swoje i ciasto zgęstnieje. Za pomocą łyżki wykładaj bułeczki na przygotowaną blachę. Posyp pestkami dyni, słonecznika lub płatkami owsianymi i przenieś do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 15-20 min. Czekając, aż będą gotowe, naciesz się cudownym zapachem, który wypełni
Roślinna - blog wegańskikształty wyciskane za pomocą stempelków :) Składniki: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość
Chocolate Muffin Blogwyrzuty sumienia o spożytych pustych kaloriach. Co wtedy zrobić? Nie odmawiać sobie, lecz spróbować znaleźć alternatywę, którą mogą być przedstawione przeze mnie ciastka owsiane. Przepis na nie to całkowity eksperyment, a co więcej bardzo udany. Ciasta te nie zawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu ani cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku
Food Squarełyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżkę posiekanego świeżego oregano łyżeczkę proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną kulkę, owinęłam w folię i wsadziłam an 40 min do lodówki. Po tym czasie natłuściłam formę
ladykitchenłyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżka posiekanego świeżego oregano łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych 4 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną kulkę, owinęłam w folię i wsadziłam an 40 min do lodówki. Po tym czasie natłuściłam formę
ladykitchenwyrośnięcia. W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika owoców. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszanką płatków owsianych, ciemnego i złocistego siemienia lnianego (ok. 2 łyżek). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ponad 3 godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieOwsianka – śniadaniowy klasyk. Po wersji do picia, znów jej odmieniona odsłona – pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać
Poezja smakusię tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU): zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razową zastąpić tłuste mleko wodą (wersja naleśników z wodą TU) lub kefirem 0% (poniżej) zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza", nadal wychodzą wtedy(...)bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :) Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml kefiru 0% - wybierać taki bardziej płynny, ewentualnie dolać więcej do uzyskania konsystencji
Grunt to przepis!cukru jest niepotrzebny. Gdybyście zrezygnowali z cukinii na rzecz jabłek, nie musielibyście dodawać do chlebka nawet miodu. Ja jednak wolałam zachować warzywny składnik w moim wypieku. Bardzo lubię też ciasta z miodem - dzięki niemu chlebek jest wilgotny. Chlebek jabłkowo-cukiniowy jest bardzo smaczny i wystarczająco słodki. Ma wilgotne wnętrze i lekko korzenny aromat. Świetnie smakuje na podwieczorek, ale nada się(...)jajka, oliwę i miód i ponownie wymieszaj. Orzechy włoskie grubo posiekaj i wrzuć do mokrych składników razem z rodzynkami. Na koniec wsyp płatki owsiane i mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników. Przelej ciasto do foremki i wyrównaj. Możesz wierzch udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i plasterkami jabłka. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez
Chilli Czosnek i Oliwajajko Mąka zawiera drożdże, więc wszystko do automatu oprócz płatków, je wrzucam dopiero po sygnale. Program standardowy. Po ostatnim mieszaniu mokrymi dłońmy wyjmuję ciasto, wyciągam mieszadło, wkładam ponownie, wyrównuję. Smaruję wierzch rozbełtanym jajkiem i posypuję płatkami owsianymi. Dalej tylko czekam na koniec. Wyjmuję na kratkę. Co wyszło? Na zdjęciach". I tak właśnie napisał do mnie Wiesiek. Chleba osobiście nie próbowałem
Marder&Marder Manufacturepodsumowanie wspólnego, błyskawicznego kucharzenia zapraszam na bloga ... - link wkrótce :) Składniki na 3 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa): CIASTO: 2 łyżki mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista 1 ł yżka mąki pszennej - typ 650, siel ska 1 łyżka mąki owsianej - otrzymuje się ją poprzez zmielenie łyżki płatków owsianych górskich w młynku do kawy 1/3 szkl. maślanki 1/4 szkl. wody szczypta(...)naczynka wsypać tak otrzymana mąkę owsianą, mąkę żytnią, sól, sodę. Dolewać stopniowo wodę i maślankę, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji luźnej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką wody czy maślanki . Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąki nasiąkną
Grunt to przepis!śmietany, syropu klonowego, płynnego miodu, czekolady lub po prostu cukru pudru. Jednak gdy wybieramy zdecydowanie słodkie dodatki, warto zmniejszyć ilość cukru w cieście. Nasze były w sam raz. Delikatnie słodkie i bardzo dobre. Zapraszam na przepis. Owsiane placuszki z rodzynkami porcja dla dwóch głodnych osób Będziemy potrzebować: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. płatków owsianych (ja użyłam górskich) 2 łyżeczki(...)szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest jeszcze bardzo gęsta dodajemy resztę mleka. Całość jeszcze raz mieszamy. Smażymy spore placki na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni na rumiano. Podajemy przełożone plasterkami bananów. Smacznego
Ratunku obiadFasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka owsianego 3 kiwi WYKONANIE: Śliwki moczymy 8 min w ciepłej wodzie, odcedzamy i blendujemy z dwiema szklankami gryki i mlekiem owsianym. Do zblendowanych składników dodajemy pozostałą szklankę gryki, jagody goji,amarantus i cynamon, całość ponownie blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ugniatamy i formujemy prostokąt. Kiwi obieramy, po czym odkrajamy po kawałku z przodu i z tyłu
healthy dreamsSkładniki na dużą blachę:2,5 szkl. mąki3/4 szkl. otrąb owsianych1 szkl. cukru3 żółtka250 g margaryny lub masłaMargarynę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść
kolorowotorcikowo