Idealne ciasto na lato - bez pieczenia, przygotowane ze zdrowych składników. Ciasto wykonane na chrupiącym spodzie z płatków owsianych i oleju kokosowego, a do tego delikatny krem z kaszy jaglanej i galaretka z truskawkami. Moja wersja jest o niskiej zawartości cukru, więc przygotowując proponuję próbować i słodycz dostosować do swoich upodobań. Składniki: (forma o średnicy 26 cm) spód: 2 szklanki płatków
Kuchcik gotujetermoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Zimne masło posiekaj nożem dodając mąkę, proszek do pieczenia, cukier, waniliowy ekstrakt. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj owsiane płatki i czekoladowe łezki. Delikatnie zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą metalowej obręczy, u mnie
codojedzeniazawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika
Zdrowie na języku :Ppodsypanie 2 łyżeczki suchych drożdży 150 ml letniego mleka 2 łyżki miodu 225 ml letniej wody Przygotowanie. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać masło, płatki owsiane, drożdże, mleko, wodę i miód. Wyrobić ciasto by było gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze – przełożyć do foremki
Kocham Czekoladęodstaw na chwilę aż masa się zwiąże i przestygnie. Zajmie to dokładnie tyle czasu, co budzenie się drożdży w międzyczasie. Połącz wszystkie składniki (mąki, papkę owsianą i drożdże) w jednej misce. Zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętośc (około 1,5 h). Wyrośnięte ciasto wyrób chwilę, podziel na równe części i uformuj bułeczki. Ułóż
greenscarfsałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem. Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii
Powiedz dietom nieSkładniki: Składniki: (średnica około 30 cm lub 2 mało po około 15 cm) ciasto: 300-320 g mąki 140 g otrębów owsianych 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili(...)łyżek sera ricotta sos: przecier pomidorowy łagodny do dekoracji: ziarna słonecznika świeże liście bazylii drobno posiekana papryczka chili parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę,otręby, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym
KreatywnePinydomowego cukru waniliowego 50 g cukru 140 g mąki pszennej 3 łyżki płatków owsianych 720-730 g jeżyn mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu z cukrem, a gdy zgęstnieje, dodaj rodzynki. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Składniki na ciasto szybko zagnieć lub zmiksuj w malakserze. Moje wyszło dość miękkie i maziste. Nie jestem pewna, ale być może
Anioszek w kuchnitrochę Was pomęczę przepisami z użyciem właśnie kwiatów cukinii. Składniki (na 4 małe tartaletki o średnicy 8 cm lub jedną dużą o średnicy 28 cm): Ciasto: 200 gram mąki orkiszowej 100 gram mąki owsianej 150 gram masła 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, czarnuszki, soli Nadzienie: 150 gram sera mozzarella 1 średnia cukinia 300 gram(...)cukinii po pół łyżeczki: soli, suszonej bazylii szczypta pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku masło lub olej kokosowy do wysmarowania formy Ze składników na ciasto zagniatam jednolite kruche, następnie umieszczam w lodówce owinięte folią na 30 minut. Po tym czasie wałkuję i umieszczam w formie do tarty lub w mniejszych tartaletkach. Spód tarty piekę przez
Mango PapajaDzisiaj przepis na przepyszne ciasto kokosowe, które nie dość, że smakuje wyśmienicie to jeszcze jest bardzo zdrowe, spód z płatków owsianych, wiórków kokosowych, miodu i masła orzechowego idealnie komponuje się z kremową kaszą jaglaną z mleczkiem kokosowym, ciasto rozpływa się w ustach i znika ze stołu bardzo szybko, muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto z kremem z kaszy jaglanej(...)mleka ( może być roślinne) - 3 łyżki miodu - puszka mleczka kokosowego - pół szklanki wiórków kokosowych Na spód - 1/2 szklanki masła orzechowego - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 szklanka płatków owsianych - miód Przygotowanie : Płatki, wiórki i masło orzechowe mieszamy w misce, dodajemy miodu, w takiej ilości, żeby masa stała się kleista i zwarta, następnie wykładamy na niewielką blaszkę wyłożoną
zdrowa vege kuchniamiód. Składniki suche ( mąka owsiana,pozostałe płatki, soda) wymieszać i połączyć z masą jajeczno - bananową . Dodać bakalie, cynamon, kardamon i sól. Wszystko razem wymieszać,ciasto powinno być gęste w razie potrzeby dodać kilka łyżek płatków owsianych lub mąki Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenie. Dłońmi formować kulki a następnie spłaszczyć ręką lub drewnianą łyżką
pieprzny smaczekCiasto jest mocno wilgotne i zbite. Strukturą (jak to napisał ktoś w komentarzu) przypomina brownie. Smakuje według mnie świetnie. Stewię w przepisie możemy zastąpić 6 łyżeczkami ksylitolu lub miodem albo syropem z agawy. Jestem wielbicielką wszelakich przepisów z dodatkiem marchewki. Bo jest słodka, zdrowa i chrupiąca, a w plackach/placuszkach/ciasteczkach wilgotna. I można zjeść jej nawet pół... i nie przytyjemy(...)Składniki: 500g marchewki 100g mąki owsianej lub innej 3 białka Spora ilość cynamonu 3-4 łyżeczki stewii 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę, cynamon, stewię i sodę mieszamy w misce. Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Dodajemy do suchych składników i mieszamy. Delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Przekładamy do sylikonowej formy
CzarnawisienkaSkładniki: 2 szklanki dynia starta, 2 łyżki cukier, 1 opakowania kisiel cytrynowy,, 1/2 szklanki woda CIASTO: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1,5 szklanki mleko, 1,5 szklanki mąka tortowa Basia, 3/4 szklanki płatki owsiane, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukier, 1 opakowanie czekolada z orzechami startą dynię na grubszych oczkach tarki w garnuszku zalać wodą(...)zagęścić dynię i wystudzić jajka, mleko, olej, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane teraz wymieszać chwilę nie za dokładnie łyżką 21 sztuk silikonowe foremki 4x7cm = do foremki włożyć łyżkę czubatą ciasta na ciasto położyć 1 łyżkę dyni kisielowej na dynię położyć 1 łyżkę ciasta i piec w 200C około 25-30 minut
W Mojej Kuchni Lubięaronii, więc jestem uratowana. Chciało mi się czegoś średnio słodkiego, idealnego do herbatki na kolację i do kawy z mlekiem na śniadanie. Wymieszałam wszystkie resztki mąki, i wyszło super ciasto, które wszyscy chwalili, a jak godzinami mieszam w garach to słyszę „no, dobre”, wniosek z tego taki, że moją rodzinę można uszczęsliwiść bez wysiłku. Pierwszymi testerkami tym razem(...)standardowej wielkości blachę (około 10-15 porcji, w zależności jak pokroisz): 650 g mąki, z czego 400 musi być pszenną, reszta dowolnie, ja czyściłam spiżarnię i sypnęłam około 150 owsianej, 100 żytniej 100 g płatków owsianych 350 ml mleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 100 g cukru 2 opakowania suszonych drożdży słoik 250-300 g dżemu (użyłam porzeczkowego) kruszonka
greenscarfspiekła w tym czasie myjemy i obieramy jabłka, trzemy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy około łyżeczką cynamonu wykładamy jabłka na spieczoną otrębowo-owsianą masę, a na górę "kruszymy"/ wykładamy resztę (1/4) ciasta pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni możemy podawać ciepłe z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzyszła jesień i nie ma nic przyjemniejszego jak w wolnej chwili usiąść pod kocem, z kubkiem ulubionej kawy i kawałkiem pachnącego ciasta na talerzu —>KLIK :) 1 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0/5 szklanki mąki kasztanowej 0/5 szklanki mąki gryczanej 0/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bg 2 łyżki surowego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 szklanki cukru palmowego(...)cukrem, stopniowo dodając olej, sok i powidło. Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy. Dodajemy startą marchewke i mieszamy. Gruszkę kroimy w kosteczkę. Czesć dodajemy do ciasta, mieszamy i wylewamy do formy (o wymiarze 22cmx33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Resztą posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Marchewkowo-jabłkowe ciasto
Mienta blogbananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu . Składniki: (15-20 ciasteczek) 110 g masła 1 jajko 100 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny) Przygotowanie: Piekarnik(...)laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozbełtane jajko i wymieszaj ponownie. Dorzuć żurawinę lub rodzynki. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt (układaj ciasteczka w odstępach, żeby podczas pieczenie nie złączyły się ze sobą). Ciasteczek wychodzi na dwie blachy, więc upiecz
Moja Delicjałyżeczki suchych drożdży * 50 g miękkiego masła Dodatkowo: płatki owsiane i siemię lniane do posypania. Wykonanie: Mleko podgrzać (aby nie było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około(...)części i każdy kawałek ciasta umieścić w foremce (u mnie foremki były małe, ale jeśli foremka jest większa to umieścić w niej całe ciasto). Chlebek można posypać różnymi ziarnami, u mnie były to płatki owsiane i siemię lniane. Foremki odstawić na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Zrób to smaczniełyżeczki suchych drożdży * 50 g miękkiego masła Dodatkowo: płatki owsiane i siemię lniane do posypania. Wykonanie: Mleko podgrzać (aby nie było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około(...)części i każdy kawałek ciasta umieścić w foremce (u mnie foremki były małe, ale jeśli foremka jest większa to umieścić w niej całe ciasto). Chlebek można posypać różnymi ziarnami, u mnie były to płatki owsiane i siemię lniane. Foremki odstawić na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Zrób to smaczniejajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chlebka płatki owsiane, ziarno słonecznika Sposób wykonania : D rożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka, miodem, 6 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem, połącz z resztą mleka i resztą mąki. Dodaj rozczyn, wyrób ciasto. Dodaj sól, roztopione masło, sparzone wrzątkiem rodzynki i płatki migdałowe. Wyrabiaj(...)podłużne bochenki, włóż je do wysmarowanych tłuszczem foremek keksowych. Ciasto powinno wypełnić foremkę do około 1/2 wysokości. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem ( możesz posypać płatkami owsianym lub ziarnami słonecznika), włóż do nagrzanego piekarnika 210 C i piec około 45 minut. Taki domowy chlebek jest bardzo zdrowy i smaczny. Polecam
Przepisy i porady kulinarne