ciasto owsiane - 2520 przepisów (strona:26/168)

domowy chlebek 128

drożdży Sposób wykonania: Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól,mąkę żytnią, płatki owsiane, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte przełożyłam do dwóch keksówek posmarowanych olejem i posypanych mąką. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez

Darcia w kuchni
Pełnoziarniste muffinki orzechowe 94

Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 2/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych lub zmielonych 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2/3

Moja Galeria Smaku
Mini pancakes z mąką migdałową 171

banan + odtłuszczone, ciemne kakao (blendujemy lub rozduszamy na miazgę widelcem) Sposób przygotowania: Jedno białko z jajka ubijamy na sztywno resztę składników (całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu gotowe

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb żytnio-owsiany 189

umieściłam w niedużej misce, wymieszałam krótko, tylko do połączenia. Przykryłam naczynie folią aluminiową i odstawiłam na 40 minut. Po tym czasie do wysmarowanej olejem, posypanej płatkami owsianymi blaszki o wymiarach 31x12x8 przełożyłam ciasto. Ponieważ ciasto z mąki żytniej nie jest tak łatwe w formowaniu jak z pszennej, zrobiłam to łyżką. Wyrównałam wierzch, posmarowałam cienką warstwą oleju, posypałam płatkami i ponacinałam

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowy 143

litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Po około pół godzinie wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – garnek wysypać na dno otręby lub płatki owsiane i przelać/ przełożyć do niego ciasto. Zamknąć pokrywkę i piec około pół godziny a następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy jak pukamy w spód

UgotujmyTo.pl
Bułki orkiszowe z marchewką 153

wodę z oliwą i miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki

Apetyczna babeczka
Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką 192

Ciasto z rabarbarem - idealne na wiosnę! Soczysty spód przykryty grubą warstwą kwaskowatego rabarbaru, oraz delikatnie chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Powiem krótko: poezja! Tej kruszonce trudno się oprzeć, pokochasz ją od pierwszego okruszka. Jeśli jeszcze upolujesz różowy rabarbar malinowy to czeka Cię prawadziwa uczta smaków. Świeże smakuje super, na drugi dzień jeszcze lepsze. Bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki(...)blaszkę 24x32 cm: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka startej skórki z cytryny 2 jajka 50 ml mleka 200 g cukru 600-800 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki orkiszowej jasnej 70 g cukru 70 g błyskawicznych płatków owsianych   80 g masła cukier waniliowy szczypta soli Wykonanie: wszystkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klasyczne ciasteczka owsiane 175

ilości poszczególnych składników. Najważniejsze jest to, by płatków owsianych było dwa razy tyle co mąki. Reszta już bardziej na wyczucie. Ważna jest również konsystencja ciasta. Postaram się to dokładniej opisać już w samym przepisie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi morelami Potrzebujemy: 2 kubki płatków owsianych 1 kubek mąki 2/3 kubka cukru (szklanki są trochę za małe, dlatego do odmierzenia(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 zapachu waniliowego 200 g masła 100 g rodzynek 50 g pokrojonych w paseczki suszonych moreli Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, zapach, rodzynki i morele łączymy w dużej misce. Następnie dodajemy jajka, a później półmiękkie masło. (Jeśli zapomnieliśmy wcześniej wyjąć masła z lodówki, można sobie

Ratunku obiad
Pełnoziarniste pierniki 158

wiecie co? uwielbiam to! ;) wracając do moich pierniczków, ta wersja jest według mnie lepsza od poprzednich pierników, które robiłam, ciasto się lepiej wyrabia, no i nie mają w składzie mąki ;) zdecydowanie te pierniczki zrobię na święta! ;) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka(...)mocno kruszyć stewia wg. smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale przypominam, że stewia której używam słabo słodzi, więc najlepiej spróbujcie surowego ciasta, takie też jest dobre;) ) Sposób przygotowania: Miód, stewię, oliwę i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na pył mieszamy suche składniki (otręby, płatki, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kwitnący jabłecznik 147

płatków migdałów 3 łyżki płatków owsianych pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z limonki 1 kieliszek koniaku Wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sól. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami. Masę wlewamy do suchych składników.Dodajemy kieliszek koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem(...)wierzch kładziemy pokrojone w plastry  nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy  sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów oraz płatkami owsianymi. Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40 minut. Ciasto przygotowane przez Marysię Smacznego

kgwjanczewo
Domowy chleb 151

tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremek, wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką, a następnie odstawiamy na kolejnych 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Po wyrośnięciu dobrze jest jeszcze posypać czymś chleby (mąka, otręby, płatki owsiane, dowolne ziarna; na zdjęciu: mąka i sezam). Następnie wstawiamy(...)piąte: nie nudzi się. Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza inicjatywa. Pestki słonecznika? Otręby owsiane? Prażoną cebulkę? A może oregano? Łyżeczka słodkiej papryki sprawi, że chleb będzie lekko czerwony, zaś curry zabarwi go na żółtawy kolor. Macie jeszcze inne pomysły

Proste-przepisy.pl
Pumpkin pie with cranberries (ciasto dyniowe z żurawiną) | dietetyczne 163

bita śmietaną, ale jak dla mnie zdecydowanie ciekawsza. Posmak dyni jest delikatny, ciasto jest zwarte, wilgotnawe, z lekką słodyczą żurawiny. Ma jeden, jedyny minus.. znika w oka mgnieniu. Składniki: 200g pureé z dyni 1 i 1/2 szkl. mąki owsianej 100g masła klarowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki stewii w proszku

Czarnawisienka
Najprostszy z najprostszych czyli najlepszy z najlepszych 119

Foremkę (33x11cm) wysmarowałam masłem i przełożyłam do niej ciasto na kolejne 40-to minutowe wyrastanie (oba oczywiście w cichym, ciepłym miejscu). Piekarnik rozgrzałam do 200st. Wierzch ciasta delikatnie zwilżyłam wodą oraz posypałam płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika na 15 min., po czym temp. zmniejszyłam do 150st. i piekłam do pełnej godziny.  Gotowy chleb wystudziłam.  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Chleb domowy

bastalena
Prosty, swojski chlebek pszenny 200

słowo- trzymany w opakowaniu wcale nie był twardy tego piątego ;-) Przepis na trzy keksówki o długości 20cm, lub 2 o długości 30cm. Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej/ tortowej 200g otrąb owsianych lub pszennych 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 cebule (opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi- nie dodaje :-) 100g drożdży 4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 2 łyżki prażonego sezamu

kuchnia do kwadratu
pizza z otrębami 139

wersję z otrębami. Smacznie i zdrowiej! Może nie jest to typowa pizza, bo w cieście wyraźnie czuć otręby, ale mi to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie. SKŁADNIKI Ciasto 3/4 szkl. mąki 1/4 szkl. otrębów owsianych 1/4 szkl. otrębów żytnich 10 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 3/4 szkl. ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów

zabawa smakiem