jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej okej ! :) źródło : słodkie niebo Składniki na namaczankę: 1/2 szkl płatków owsianych (użyłam górskich) 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej 1szkl mąki żytniej razowej 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i kładziemy je na natłuszczoną blachę. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180st.C. Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok 20 min do czasu, aż zaczną nam się delikatnie rumienić. Studzimy
charlotte gotujepłatków owsianych błyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZapraszam Was na mega zdrowy placek- bez mleka, bez mąki, na samych płatkach owsianych, z dodatkiem zmiksowanych truskawek i rabarbarem na górze.Może i apetycznie nie
Kraina Miodem Płynącasobie na nieco luzu, a bliscy poczekać na gorące pieczywo :)Jest jeszcze inna opcja: przygotować ciasto rano, a upiec wieczorem :) Dla chcącego nic trudnego ;) Przepis znalazłam tam >klik!<Składniki:1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,1 szklanka wrzącej wody,3 szklanki pszennej mąki, 2,5-3 dkg świeżych drożdży,1/3 szklanki ciepłej wody(...)żeby się rozpuściło.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, przestudzone płatki z masłem i drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Ja trzymam się podanych proporcji.Ciasto odstawić przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice
Codzienna kuchnia niecodziennawiśni (odsączonych z syropu) Masło ubijamy z pudrem na biały puch, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i miksujemy. Na koniec dodajemy odsączone wiśnie, łączymy je z ciastem za pomocą szpatułki – mikser mógłby zbytnio rozerwać wiśnie. Gotowe ciasto formujemy w rulon, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rulon tniemy nożem
Gotowanie i blogowaniesól, cukier, 100 g maki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne
Moniki Smakołykisojowego świeże zioła: rozmaryn, bazylia, szczypiorek * przyprawy: curry, czarnuszka, czosnek granulowany * *przyprawy i zioła polecam dodawać w ilości odpowiedniej do naszych upodobań WYKONANIE Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami na ciasto. Patelnię delikatnie przesmarowujemy olejem kokosowym i rozgrzewamy ją. Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody
healthy dreamssuchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić i posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomysłem na obiad, gdy mamy dość mięsnych dań. Możecie użyć dowolnej mąki, u mnie jest to orkiszowa, ale sprawdzi się także żytnia, pszenna czy owsiana. Jeśli chodzi o nadzienie można zmienić go według swoich upodobań :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć
Chocolate Muffin Blogmyśląc starłam część cukinii i zrobiłam muffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram
Mango Papajamyśląc starłam część cukinii i zrobiłam muffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram
Mango Papajałyżkami mąki pszennej. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną "pracować". Do drugiej miski wsypujemy zmieszane mąki, sól i płatki owsiane. Gdy rozczyn wyrośnie dolewamy go do wcześniej wymieszanych mąk. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odklejać się od miski i dodajemy stopione masło. Jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją
vegetaniekozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem Lemoniada miętowo-jeżynowa Więcej o warsztatach
KUCHARNIAcukier brązowy. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy korzenne i mieszamy. Następnie dodajemy ostudzone płatki owsiane i mieszamy. Do suchych składników wbijamy jajka i ugniatamy zwarte ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce ( nie potrzebują zbyt
Słodkie Przyjemności