pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję, czyli z pistacjami, różą i kardamonem. Przepis na maamoul z orzechami włoskimi. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem. Wczoraj sprawdziłam
Przepisy Aleksandrylaskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM
W kuchni Karmel-itkitakich foremek to z powodzeniem możecie użyć foremek do muffinków. Możecie łyżeczką wybrać część ciasta z upieczonej muffinki i kremem wypełnić wydrążony otwór. Składniki na ok 9-10 babeczek 300 gramów daktyli 2 banany 2 jajka 60 gramów gorzkiej czekolady 1 łyżka (czubata) masła orzechowego 2 łyżki (czubate) oleju kokosowego 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka (płaska) proszku
olalacookingwykorzystać do ciast, tortów lub nałożyc go do pucharków i serwować jako deser. SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO- MIGDAŁOWY: ( na 6 pucharków, lub do przełożenia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 2 łyżki zmielonych migdałów niecała szklanka mleka (szczególnie polecam mleko orzechowe !, ale jeżeli
Domowe TortyCiasto chlebek bananowy przygotujemy bez użycia miksera. Pyszny i bardzo prosty sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. Wyśmienicie smakuje sam jak i posmarowany masłem orzechowym czy dżemem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 dojrzałych bananów 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody(...)bananów dodajemy cukier, mieszamy i wlewamy przestudzoną margarynę/masło. Dokładnie mieszamy. do masy bananowej wsypujemy mąkę wraz z sodą. Dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki/szpatułki. gotowe ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm. Pozostałego banana przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na wierzchu. ciasto wstawiamy
Blog kulinarny S9.PLtrzeba było zrobić z tym balastem. Zainspirowała mnie Kulinarna Piniata swoimi ciasteczkami z masłem orzechowym, więc trochę przerobiłam przepis i wyszły rewelacyjne. W ogóle nie czuć smaku masła orzechowego i są przepyszne, chociaż nie wyglądają najlepiej. Składniki: ? 1 i 1/4 szklanki mąki ? 3/4 szklanki masła orzechowego – 1 słoiczek ? 100 g masła ? 2/3 szklanki cukru ? cukier waniliowy ? 2 jajka(...)łyżeczki sody ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 2 łyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: ? Zmiksować masło z masłem orzechowym. ? Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. ? Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. ? Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. ? Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. ? Nabierać łyżeczką ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. ? Układać kulki na papierze
To co kochamtatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater Strudel jabłkowy Szarlotka z bezą i orzechami Szarlotka sypana Jabłka w cieście Placuszki z jabłkami Jabłkowe pagórki Zupa jabłkowa z makaronem Bursztynowa szarlotka Deser a'la szarlotka z kremem Mini-jabłeczniki Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym Składniki: 6 średnich jabłek o słodko-winnym smaku 1 szklanka orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka
Obiad gotowyrosołu. Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może wegańskie słodkości? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe
WegePrzepismasę gofrową odstawiam oczywiście na 5 minut, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji . Krok 3. Smażę na rozgrzanej gofrownicy. Gofrownice smaruję olejem kokosowym. Na rozgrzaną wlewam ciasto. Wyszło mi 6 sztuk pysznych gofrów. Posmarowałam je mascarpone i dżemem bez cukru. Możesz oczywiści użyć takich dodatków jak : bita śmietana, wiórki kokosowe, masło orzechowe, gorzka czekolada. Gofry keto są tak dobre, że smakują
Ania gotujeDodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka. Mieszam mikserem. Mąkę orzechową, mak, proszek do pieczenia, dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam formę. Piekę 40-45 minut góra dół. Przed wyjęciem
wesoła kuchniadelicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wystudzoną ,przygotowanymi w 750 ml gorącej wody galaretkami brzoskwiniowymi. Ciasto schłodzić w lodówce całą noc.Najlepiej smakuje na 2-3 dzień,kiedy placki zrobią się lekko wilgotne, Smacznego
Swojskie jedzonkoczasie wyciągamy i pozostawiamy na do wystudzenia. Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód . Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto do lodówki. Wierzch ciasta można udekorować na przykład wiórkami kokosowymi lub posypką. Ciasto jest lekko wilgotne
Health-Fit-Lifewaniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jabłko (np. szara reneta, szampion) olej do smażenia do podania: masło orzechowe, ulubione owoce, miód, dżem, jogurt Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajko roztrzepać z cukrem, wlać jogurt, wsypać mąkę owsianą, wmieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko obrać, pokroić w drobną
Obiad gotowysłoik masła orzechowego - nie zawahaj się go użyć! :) Potrzebujemy: 280 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszczamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Ciastka wkładamy
MamaOskarkajednak nie - po co eksperymentować z czymś, co jest świetne? Doskonale wilgotny cynamonowy środek. Doskonale chrupiący cynamonowo-orzechowy wierzch. Ach. ;) Nieprzyzwoicie tak zachwalać swoje produkcje, ale to wszystko przez żonę. To ona swoją entuzjastyczną reakcją tak mnie ośmieliła! Składniki (na 6 muffinek): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
zadanie-gotowanie