ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:290/518)

Odrywane drożdżówki z kajmakiem i marmoladą pigwową 163

ciepłe, ale nie gorące. Wlać do mąki razem z roztrzepanymi jajkami i olejem. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryte czystą ściereczką odstawić do podrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią. Zagniatać przez około 1 minutę, a następnie podzielić na taką ilość, ile chcemy mieć bułeczek. Każdy kawałek spłaszczać w dłoniach i nakładać po łyżeczce marmolady(...)brązowym cukrem - ja użyłam jeszcze dodatkowo cukru muscovado, który nadaje ciekawego, lekko orzechowego posmaku. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut. Wierzch bułeczek powinien być po upieczeniu lekko zrumieniony. Upieczone wystudzić na kratce. Jeśli myślisz, że nie umiesz upiec dobrego ciasta drożdżowego, to tylko Ci się tak wydaje. Każdy to potrafi, to nie jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 238

prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego.  Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników . Składniki : 400 g sera białego 5 łyżek śmietany(...)Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne (to samo z resztą jajek). Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem. Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekolada

Słodkie Przyjemności
Mazurek z bezą pełną bakalii 145

trzeba było trochę zaimprowizować. I tak oto mamy mocno orzechowy spodek, trochę bakaliowej egzotyki i piękną, cytrusową bezę. Upiekłam w piątek z nadzieją, że widmo apogeum wielkiego postu uchowa go do niedzielnego świętowania. Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek.  Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej

Karczma Honorietty
Mazurek z bezą pełną bakalii 165

trzeba było trochę zaimprowizować. I tak oto mamy mocno orzechowy spodek, trochę bakaliowej egzotyki i piękną, cytrusową bezę. Upiekłam w piątek z nadzieją, że widmo apogeum wielkiego postu uchowa go do niedzielnego świętowania. Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek.  Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej

Karczma Honorietty
Batony wysokobiałkowe – Go Active (Biedronka) 69

Dalej jesteśmy w temacie proteinowych batonów z Biedronki. Tym razem są to batoniki orzechowe z dodatkiem sojowych płatków czy chrupków. Co ciekawe nie zawierają żadnego dodatku

Candy Pandas
Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki) 246

Kolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie

Ze smakiem i z pasją
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową z nutą magicznej przyprawy 183

anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera . Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu... Także... Do dzieła! Składniki: 1 szklanka = 250 ml 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy 6 śliwek Kruszonka orzechowa: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 50 g zimnego masła duża(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem z mlekiem. Na koniec dodajemy przyprawę i sól. Formę na tartę (28 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto z misy. Pokrojone na połówki śliwki kładziemy skórką do dołu na ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić - rozcierać między palcami. Posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika. Smacznego! :) ~Moni

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Sernik kajmakowy z polewą a la snickers 549

PRZEPIS {tortownica: ∅26/28cm} temperatura pieczenia sernika: 175ºC | czas pieczenia: 1h 30 min. Ciasto 1 1/4 szkl. mąki 5 dkg masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 całe jajko 0,4 szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy aromat waniliowy 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego (użyłam sera Hej!) 4 całe jajka(...)reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa:  ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła orzeszki ziemne, solone i prażone Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę. Zapiec ok. 15-20 min w temp. 190ºC.   Masa serowa. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mega kremowy sernik 130

ustach. Składniki Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielony co najmniej trzykrotnie) 250 g mascarpone szklanka cukru 4 lekko czubate łyżki mąki (ja użyłam kokosowej, ale można również kasztanowej, orzechowej lub zwykłej pszennej) 5 dużych jajek lub 6 małych (użyłam wiejskich) ziarna z jednej laski wanilii 200 ml śmietanki kremówki 36% Wierzch sernika: 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru(...)niewielkich obrotach. Na koniec dodać śmietanę i miksować jeszcze przez chwilę (cały czas na małych obrotach). Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, ciasto przelać do tortownicy (na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem). Pod kratkę, na której będzie piekł się sernik, należy postawić żaroodporne naczynie do którego uprzednio wlało się wrzątek

Wasze Przepisy
Sernik jaglany ze śliwkami (bezglutenowy) 147

kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. na masę ,,serową": 250 g kaszy jaglanej +/- 2 szklanki chudego mleka (można zastąpić roślinnym) opakowanie (330 g) śmietany 12% (można zastąpić jogurtem) 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 czubate łyżki masła orzechowego(...)kolejno : cukier trzcinowy, śmietanę, jajka i masło orzechowe. Zagęszczamy proszkiem budyniowym . W razie potrzeby dolewamy mleka. Wylewamy naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę. Sernik przechowujemy

Kuchnia Ellie
Chleb pieczony na liściu kapusty 85

przepisów. Taki chleb dłużej zachowuje świeżość, a do tego nabiera głębokiego, lekko orzechowego aromatu. W jakim naczyniu piec chleb na liściu kapusty? Warto pamiętać, że w przypadku domowego chleba, to w jaki sposób będziemy go piec, ma ogromny wpływ na efekt końcowy. Możesz po prostu rzucić ciasto na blachę i włożyć ją do piekarnika – efekt będzie pewnie całkiem przyzwoity(...)wnętrze naczynia w którym pieczesz wodą. Możesz również spryskać nią wnętrze piekarnika. Z czym można podać chleb pieczony na liściu kapusty? Piekąc chleb na liściu kapusty, zyskuje on lekko orzechowo-kapuściany posmak. Nie jest on dominujący, jednak jest wyczuwalny. Z tego względu chleb raczej nie najlepiej będzie komponować się ze słodkimi dodatkami, takimi jak dżemy lub kremy czekoladowe. Będzie

okolicepalnika.pl
Szarlotka jaglana. Pokochacie ją od pierwszego kęsa! :) 139

Jesienne ciasta kojarzą nam się zazwyczaj ze śliwkami, albo z jabłkami, prawda? Ciasto ze śliwką w zdrowej wersji pojawiło się na blogu niedawno, a dziś przyszedł czas na deserową królową jesieni, czyli szarlotkę. Ale nie taką zwykłą. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego ciasta, które zachwyci Was prostotą wykonania, walorami zdrowotnymi i smakiem. Przed Wami szarlotka jaglana(...)smakuje wspaniale! Szarlotka jaglana – składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji ciasta): Spód: 100g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy), 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego (można zastąpić innym napojem roślinnym lub krowim mlekiem), szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy, łyżka pasty tahini (można zastąpić masłem orzechowym ), 2 łyżki mąki kokosowej (można zastąpić dowolnym rodzajem mąki, płatkami owsianymi lub otrębami), 2 łyżki

Natka Pietruszki
Tarta z gruszkami 178

Wspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę

Mała Cukierenka
Tarta z gruszkami 333

Wspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę

Mała Cukierenka
MA'AMOUL CIASTECZKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI 425

pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na wersję z orzechami włoskimi i cynamonem. Przepis na maamoul z pistacjami, kardamonem i wodą różaną. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem. Wczoraj sprawdziłam

Przepisy Aleksandry