patrzec. Wszystko jest takie kolorowe, piekne. Zaluje bardzo, ze nie zabralam ze soba aparatu. Cudownie by bylo uwiecznic te malownicze obrazki na zdjeciach. Tym razem pozostalo mi tylko nacieszyc oczy i zrobic zakupy. Przez dluzsza chwile nie moglam sie zdecydowac co mam kupic, chcialabym wszystkiego po trochu. Jednak kiedy ja bym to wszystko przerobila? Zanim wpadlam w szal zakupow oprzytomnialam(...)konieczne sokiem z cytryny. Konfitura wspaniale smakuje na cieplo jak i na zimno i mozna ja wykorzystac na wiele sposobow. Mini tarteletki z konfitura z cebuli skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego konfitura z czerwonej cebuli ser kozi, brie lub camembert kilka sztuk orzeszkow piniowych tymianek wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i widelcem robimy w nim kilka dziurek pozostawiajac
Przysmaki KarolkiMacie taką potrawę, że jak mówicie o niej znajomym to każdy robi wielki oczy i mówi , że wcześniej o takim połączeniu w ogóle nie slyszał? Potem przygotowujesz, częstujesz go i się okazuje że danie smakuje wyśmienicie. My mamy. Są to naleśniki z wątrobianką. Ponoć przepis poznański, przekazany nam przez naszą babcie. Jednak, nie wiedzieć czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał(...)danie tanie i szybkie, a przy tym wyśmienite. Składniki: 0,5 litra mleko 2 jajka 250 g (około 2 szklanki) mąki 1 łyżka oliwy Szczypta soli Wątrobianka Najpierw robimy ciasto naleśnikowe: łączymy mąkę, mleko i oliwę (nada ona nieco sprężystości). Do tego dodajemy jajka, nieco solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco wody
Kolizje SmakówSłońce nieśmiało zagląda przez okno. Przecieram oczy, przeciągam się. Zapowiada się piękny dzień! Złote liście starego orzecha szeleszczą, szturchane delikatnymi powiewami wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak orzechy spadają na blaszany dach garażu. Wiedziona ochotą na coś słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura. Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę(...)dobra passa. Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca, a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony
W kuchni Karmel-itkipozostałe. Szczególny nacisk w tej Firmie kładziony jest na produkty najwyższej jakości i bardzo świeże, a akcesoria, np. zaparzacze do herbaty, puszki na kawę czy herbatę, koszyki, formy do ciast itd. posiadają potrzebne atesty , są trwałe i dopasowane do gustów każdej klienteli. Każdy produkt przechodzi rygorystyczną kontrolę pod względem jakości, świeżości, nie ma produktu przetworzonego, każdy produkt posiada swój naturalny(...)czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty o nowe doświadczenia na kubkach smakowych. Skworcu na pewno przyczyni się do powstania nowych i ciekawych dań, to pewne . Bardzo pozytywną , rzucającą się w oczy kwestią, jest sposób pakowania przypraw, herbat i mieszanek. Nie dość, że są indywidualnie zgrzane, to dodatkowo każda rzecz jest pakowana osobno w woreczek ze struną, co gwarantuje, że produkt jest
Z Kuchni Do Kuchniwyzwanie. Szczególnie gdy Latorośl co chwila marudzi by kupić coś nadprogramowo. Często ulegam tym namowom i nie zawsze dobrze na tym wychodzę. W domu okazuje się, że to oczy chciały, a chęć na daną rzecz była tylko chwilowa. Pół biedy gdy zakupione produkty można jakoś wykorzystać jak np tytułowe banany. Ja ich nie jadam, bo lubię gdy są zielone(...)mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy do nich olej i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy banany. Ciasto będzie miało zwartą konsystencję. Do foremki na muffinki wkładamy papilotki i każdą napełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut.. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwagi
Przysmaki Karolkiłyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć formę. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości(...)jogurt grecki i wstawić na kilka godzin (minimum 5 godzin) do lodówki (najlepiej pozostawić przez noc) . Po odsączeniu od serwatki, 2 łyżeczki odstawić na później (to będą oczy). Resztę jogurtu przełożyć do misy (ostrożne bez papieru) miksować na najwyższych obrotach z 3- 4 łyżkami pasty dyniowej. Możemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni
CoolinarniePLdodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko(...)powyżej. Wierzch pokrywamy idealnie gładko masą śmietankową a do reszty dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam owieczkowe "kłaczki" po bokach tortu, dookoła wierzchu. Oczy i usta zrobione zostały z rozpuszczonej czekolady. Nosek i uszka ulepiłam z masy cukrowej. Polecam tylko umieszczenie dekoracji tuż przed samym podaniem, Ponieważ masa cukrowa rozpuszcza się w zetknięciu
Malinowe Pocałunkilato sie konczy... Ech jak ten czas leci... Ale nie tu, tu wszystko stanelo w miejscu. Rozgladam sie by ogarnac wzrokiem te wszystkie stare domy, zagrody, chce nacieszyc nimi oczy. Moze i dla mnie choc na chwile czas sie zatrzyma. Choc tak naprawde dzis czas nie stoi tu w miejscu, skansen tetni zyciem, tyle sie dzieje. Przy dzwiekach ludowych kapel(...)kostke. W jednej misce laczymy wszystkie suche skladniki, w drugiej mokre. Do suchych dodajemy mokre oraz pokrojona papryke i pokruszona fete. Wszystko laczymy ze soba niezbyt dokladnie, pozostawiamy grudkowate ciasto. Do foremki do pieczenia muffinek wkladamy papilotki i napelniamy je ciastem. Pieczemy je w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 20 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkiłyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu - 250g mascarpone - 3 łyżki jogurtu greckiego - 8 jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru - 2 budynie waniliowe bez cukru - ekstrakt waniliowy - barwniki do ciasta - worek do pieczenia na tortownicę Spód: - 180g herbatników - 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony(...)czekamy cierpliwie, aż tęczowy sernik wystygnie oraz będzie można go wreszcie ukroić, zobaczyć i spróbować. A czekać było warto. Nawet w pochmurny dzień można kulinarnie przywołać tęczę i cieszyć oczy barwą, a podniebienie smakiem. Z okazji Świąt Wielkanocnych wszystkim życzę świąt spokojnych, zdrowych, barwnych i smacznych niczym sernik tęczowy. Sernik tęczowy bierze udział w akcji Wielkanocne Smaki. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoposypanego koperkiem wędzonego łososia. 5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie. 6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić. 7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt". 8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek(...)jednak nikogo nie dziwi, a wciąż zachwyca. Delikatne smakowe kompozycje otuliły nasze zmysły i to bez wyjątków. Wszystko zostało zaspokojone i nie mówimy tu tylko o głodzie! :) Węch, oczy i dłonie również zostały usatysfakcjonowane, a my - kulinarne buntowniczki zostałyśmy docenione i pochwalone. Załodze (domownikom) smakowało. Tym wytrawnym akcentem zapraszamy po więcej inspiracji. U nas - jak na opakowaniu Arli Apetiny
Wypisz WymalujJakiś czas temu oburzony ANONIMOWY zarzucił mi brak kulinarnej wiedzy. Że niby nie wiem z czego się oryginalne kisz lotaryński robi. Ponadto dowiedziałam się, że karmienie
bastalenaSprawdź inne wyszukiwania: