Ostatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam
Z butelką mleczka w tleCiast,które nie wymagają pieczenia, bardzo często są lubiane przez dzieci. Taki przysmak , zaspakaja potrzebę słodkiego deserku, a jednocześnie doskonale smakuje. Moja propozycja , to mały
W kuchennym oknie Ewynastepnym wpisie. Moje Rafaello, nie jest mulące, bo mu odjęłam cukru.Dobrze jest go zrobić o cały dzień przed podaniem, by poleżał sobie w lodówce, a smak tego ciasta bez pieczenia to jest rewelacyjny na trzeci dzień właściwie. Ja go robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z Kuchni Do Kuchnidobrego do kawy" na spotkanie z przyjaciółmi. no i bądź tu mądry jak z tego wybrnąć.. przeglądałam swój przepastny segregator z przepisami i nagle trafiłam na dział z ciastami bez pieczenia. No przecież! Niestety sprawa się skomplikowała przy dobieraniu składników, nie znalazłam nic w domu co by umożliwiło mi wykonanie któregokolwiek przepisu więc postanowiłam improwizować i wykorzystać puszkę brzoskwiń(...)niż mnie. Z wielkim zdziwieniem po przełknięciu pierwszego kęsu stwierdziła: dobre! - a czy ja Cię truję albo nie dobre rzeczy robię, że się tak dziwisz?! Rzeczywiście ciasto było bardzo smaczne brzoskwinia ma bardzo delikatny smak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim. Składniki:puszka
ciastkarnia na kruchym spodzieRatunku! Nie działa mi piekarnik! – czyli przepisy na ciasta bez pieczenia ;-)Pamiętam te niedawne czasy, gdy w studenckim mieszkaniu zmagałam się z piekarnikiem z wczesnego PRL’u. Swoje czasy świetności miał już dawno za sobą i niestety lubił płatać figle. Mimo ustawiania jednakowej temperatury, raz niedopiekał ciasto, drugim razem je spalał, a trzecim – piekł nierównomiernie i ciasto(...)było jednocześnie z jednej strony niedopieczone, a z drugiej spalone ;-) Pewnie w związku z takimi sytuacjami ktoś genialny wpadł na pomysł, by robić ciasta bez pieczenia. Są one z reguły proste i szybkie w wykonaniu, a jedynym minusem jest czas ich tężenia w lodówce, ale to akurat najmniejszy problem, jeśli później można cieszyć się niebiańskimi smakami :)Poniżej zebrałam
Kulinarne PrzebojeSernik bez pieczeniaSernik z malinamiTęczowy torcikSernik z czarną porzeczkąWarstwowy torcikSernik brzoskwiniowyŁaciaty torcik z kaszy mannyRafaelloSerowa chatka Jogurtowiec z truskawkamiSernik z brzoskwiniamiTrzy bitŚmietanowiec agrestowyTorcik czekoladowyTiramisu z borówkamiTiramisu
Ala piecze i gotujeDzisiaj mamy trochę wiec wolnego i jakoś dopadł mnie leń. Nie chciało mi się specjalnie piec a w szufladzie od jakiegoś czasu zalegały mi budynie, kisiele
ciastkarnia na kruchym spodzieZupełnie inny makowiec.Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka
Maminek kulinarnyPóki ostygnie szarlotka ..pokażę Wam ciasto bez pieczenia...proste do zrobienia, smaczne i dawno zjedzone..robiłam je kilka dni temu..i nawet nie zdążyłam zrobić fotki z przekroju.. 1 wafel tortowy 1 litr mleka 200 g masła 1 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szkl. kaszy manny [ można dać ciut więcej] maliny 1 galaretka Galaretkę rozpuścić
Moje domowe kucharzenieCzasami słyszę bądź gdzieś czytam, że jakaś osoba nie lubi bądź nie umie piec. Że do pieczenia mają po prostu dwie lewe ręce a na dodatek
Ewa w kuchniZachęcona smakiem poprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej serowy, aksamitny. Mocno śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki
Z butelką mleczka w tleDziś znów słodki popołudnie. Jabłecznik w trochę mniej tradycyjnej wersji- wygląda nieco jak bułeczki do odrywania. Ciasto pachnące niesamowicie słodko i waniliowo, po upieczeniu na zewnątrz kruche a w środku delikatne. I w dodatku bez jajek! Przepis znalazłam na blogu http://www.czekolada-utkane.pl :) Zapraszam, spróbujcie koniecznie! Składniki (forma 23cm x 23cm)3 szklanki mąki200 g miękkiego masła (kostka)3/4 szklanki(...)Przygotowanie Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy, szczyptę soli i serek. Wszystko mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy miękkie ciasto (podczas zagniatania dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone
Symfonia Smaków3 bita zrobi każdy, nawet początkujący kuchcik. Jest puszyste i takie delikatne....mniam :) Składniki na dużą foremkę do pieczenia 23x38 cm: 1 puszka masy kajmakowej 6
Apetyczna babeczkaOstatnio na blogu pojawił się przepis na babkę dla osób które nie przyswajają jajek i nabiału, dziś przygotowałam wypiek dla bezglutenowców. Ostatnimi czasy często zdarza mi
Słodkie Przyjemności