Witam Kochani jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt, i piękny wygląd :-) Mowa o jogurtowcu na zimno, który wygląda jak zebra. łączy w sobie wiele wspaniałych smaków, jest prosty, tani i rewelacyjny w smaku a do tego wygląda zabójczo :-) SKŁADNIKI przepis na małą(...)łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej DODATKI -truskawki -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoczywiście pytanie co przygotować do zjedzenia I padło na nadziewane bułeczki. Są smaczne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Łatwo je spakować, a do ich zjedzenia nie potrzeba sztućców, ani talerzy. Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła
PatiGotujezabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam go również do serników i innych bezglutenowych ciast. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 40 gram blanszowanych migdałów 1 małe ziarno tonki (opcjonalnie) 1 łyżka oleju migdałowego tłoczonego na zimno (ewentualnie można zastąpić innym orzechowym) 1 łyżka wody różanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu kajmak (najlepiej(...)gram ryżowej 10 gram płatków quinoa 10 gram skrobi z tapioki 1 łyżka karobu 1 żółtko 40 gram cukru (drobnego lub pudru) 60 gram masła Wykonanie: Składniki na ciasto (mąkę gryczaną, mąkę ryżową, płatki quinoa, skrobię z tapioki, karob, żółtko, cukier i masło) przekładamy do miski i dokładnie ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy nią foremki (4 małe o średnicy
Quinoa Raz!Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na obie warstwy ciasta, przy czym na spód dajemy 2/3 masy, a na wierzch 1/3, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka(...)żelatyną wyjmujemy z wody. Gdy śmietana będzie już prawie ubita, dodajemy do niej rozpuszczoną, płynną żelatynę, w temperaturze ciała (zbyt zimna żelatyna zrobi nam kłaczki w śmietanie, a zbyt ciepła sprawi, że śmietana się rozpłynie). Ubitą śmietaną przekładamy warstwy ciasta, posmarowane uprzednio dżemem. Na pierwszą warstwę dajemy (podobnie jak przy dżemie) 2/3 masy śmietankowej, po czym przykrywamy następną warstwą ciast
Smakowy Rajszklanki mąki krupczatki = 534 gram, żółtka 3 sztuki "L", margaryna zimna 150 gram, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 1 kg Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką krupczatką. Dodać kawałki zimnej margaryny, cukier, cukier wanilinowy, żółtka. Siekaczką do ciasta kruchego połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta, z ciasta kawałek odciąć na kruszonkę, zawiną w woreczek
W Mojej Kuchni Lubiępokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać. Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować
Kulinarne Przeboje************************************ Kiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj mam dla was włoskie pierożki sofficini z szynką i żółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl mleka 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 200 g żółtego sera
Ala piecze i gotujewypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło zamówienie na kolejną porcje pierożków. Składniki
Codziennik Kuchennyjabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem wśród dzieci, i wśród dorosłych. Lubiane są na ciepło i na zimno. Podgrzane w kuchence mikrofalowej, na drugi dzień nie tracą nic ze swoich właściwości – nadal są pyszne. Polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasta na niedzielę (racuchy drożdżowe) wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Kulinarna Maniusia - Sama słodycz u Asi - Izioni
mojewypiekiinietylkoMagdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się przy nakładaniu. Zajadaliśmy się z apetytem - są pyszne na ciepło ale i na zimno niczego im nie brakuje. Z jednej strony to zasługa przepisu, a z drugiej, no cóż
Nie tylko w kuchniPOLECAMY! My jesteśmy zachwycone. Jak wyszedł? Bajecznie!!! Delikatna, wiśniowa pianka z serowym posmakiem wspaniale skomponowała się z otulającą ją bezą przykrytą kokosowym rajem. Ciasto zdecydowanie wygrało i zajęło pierwsze, zasłużone miejsce, ale i serowa masa deptała mu pięty bardzo dzielnie. To kolejny sernik z cyklu "do powtórzenia". Najlepszym wyznacznikiem smaku jest to, że wyjęłyśmy go z piekarnika około(...)bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB), 3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB), 4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB) A inne przepisy i te słodkie, i te bardziej wytrawne kryją się w tym miejscu: PRZEPISY . My wstawiamy kolejne ciasto do piekarnika, bo jak wiecie "apetyt rośnie w miarę jedzenia", a Was pozdrawiamy i zachęcamy do częstszych wizyt
Wypisz Wymalujzacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładamy
Wanilia i KardamonMalinowa chmurka – to ciasto, którego nie da się nie kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku
Kulinarne Przeboje