ciasto na pizze - 9992 przepisów (strona:518/667)

PIZZERINKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI 141

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4

Kuchnia MagdaLeny
Stromboli- zwijana pizza 257

Znakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych

VioletoweKucharzenie
Pizza na spodzie z kalafiora | Pizza bez mąki 217

Kolejny zaskakujący przepis z mojego jadłospisu od dietetyka :) Pizza bez mąki, za to na spodzie z kalafiora. Dodałam do niej 4 rodzaje sera-3 hiszpańskie, oraz regionalny z miętą. Danie jest zaskakująco pyszne. Ciasto nie wychodzi chrupiące, ale jest bardzo zwarte, łatwo się kroi i zachowuje formę. Naprawdę super pomysł! I moja córka, która nie lubi kalafiora też zjadła(...)jest ;)) Co prawda moja połowa, była bez salami, ale ta rodzinki prezentowała się lepiej ;) Podobny przepis znalazłam, także na blogu Po Prostu Pycha, więc podaję Wam jako źródło :) spód pizzy z kalafiora (duża pizza ok. 30 cm średnicy) 1 kg kalafiora bez twardych części 2 jajka 2 plasterki sera (starte na grubych oczkach) sól i pieprz dodatki (można dodać dowolne

Mienta blog
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 249

papierem do pieczenia i odstawić na 30min do lekkiego wyrośnięcia. W ciasto powciskać pomidorki koktajlowe i oliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40min. Przed podaniem skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Pieczywo , Pizza , Przystawki , Zapiekanki Tagged: drożdże , kozi ser , oliwki , pomidory

https:KKuchniaMniam
Burgery na słodko z 3 rodzajów substancji słodzących (bez cukru białego, laktozy, wegańskie) 157

Jeśli pamiętacie nasz przepis na słodką pizzę to nie zdziwicie się, że burgery w takim wydaniu też postanowiłyśmy wykonać :P Wszystkie części burgera zostały wykonane bez dodatku białego cukru, zamiast tego użyłyśmy, syropu daktylowego , nektaru kokosowego oraz erytrytolu . Wszystkie możeci znaleźć w sklepie biogo.pl . Czy może być coś lepszego niż bananowa bułka z kremem czekoladowym, kotletem orzechowym i frużeliną truskawkową(...)Napój, olej  i nektar roztopić razem. Dodać banana i razem zblendować na gładko. Mąki, drożdże  i cynamon dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie formować kulkę podsypując wierzch mąką. Układać bułeczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów

Candy Pandas
Panettone 296

się robi tradycyjnie. Robienie ciasta podzieliłam na etapy. Gotowi? To zaczynamy najdłuższe wyrabianie ciasta drożdżowego ever! Składniki (na dwie 13 cm formy do Panettone lub jedną tortownicę 26 cm) Starter: 80 g mąki Manitoba lub mąka 00 (taka do pizzy) 7 g suchych drożdży 40 g letniej wody (ważenie wody jest bardziej precyzyjne). Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać połowę mąki(...)Companion: w misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieszczamy wszystkie składniki. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2 minuty. Przekładamy do miski. Miskę nakrywamy folią spożywczą tak, żeby nie dotykała ciasta. Odstawimy w ciepłe miejsce na kilka godzin (4-8) żeby podwoiło swoją objętość. U mnie to zajęło około 3 h. Ciasto 1: cały starter 260 g mąki: 60% mąki

ladykitchen
PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI 195

drożdży 500 gram szparagów 100 ml serka mascarpone 50 gram sera mozzarella 2 małe cebule 1 ząbek czosnku Rozmaryn Tymianek Oliwa z oliwek Pizza pełnoziarnista. Zawsze, gdy przyrządzam taką pizzę to mam nadzieję, że dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej i niewielkiej ilości sera zawiera nieco mniej kalorii niż tradycyjna. Można ją upiec również z pomidorami czy z brokułem lub szpinakiem(...)centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne 206

ciasto podzieliłam na 2 części - tak aby do wałkowania mieć cały czas chłodne. Schłodzone ciasto (starając się nie podsypywać mąką) wałkujemy na grubość około 3mm i rozcinamy na paski (mniej więcej 1,2-2cm x 30cm). Ja do cięcia użyłam noża do pizzy "z falbanką", ale można też ciąć proste pasy. W każdym pasku na górze grubą słomką wycinamy

Kolorowy Przepisownik
Strucla z rabarbarem i amarantusem 153

najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu drożdże kupowałam tylko do pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta ze szpinakiem i pomidorkami w cieście twarogowym 219

duży jogurt grecki 2 małe jajka sól, pieprz, suszone oregano lib przyprawa do pizzy opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 ząbki czosnku (najlepiej pieczonego, ewentualni świeżego, przeciśniętego przez praskę Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Fetę rozgnieść dokładnie, tłuczkiem do ziemniaków

Czerwień i błękit
Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 205

indyka, suszonego pomidora, oliwek, papryki i kukurydzy. To wszystko podsmażone z dodatkiem przyprawy kebab - gyros, zawinięte w ciasto drożdżowe i zapieczone w piekarniku. Jeśli chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem czosnkowym lub innym, zabrać zamiast kanapek(...)rozpuszczenia się. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Masło roztapiamy, studzimy, mleko podgrzewamy. Do mąki dodajemy żółtko i jedno jajko, przyprawy, sól, masło i ja stopniowo podczas zagniatania dodawałam mleko. Zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wykrawamy szklanką ( ja użyłam zwykłej szklanki). 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju (ja dodałam tego z pomidorów suszonych), indyka/kurczaka kroimy

kruche babeczki
Francuska przekąska z mięsem i cukinią - z piekła rodem 227

zmielonego mięsa dodajemy cukinię, ketchup, pietruszkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 190°C. Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni rozprowadzamy równomiernie, przygotowane mięso. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Za pomocą nożyka do pizzy tniemy po długości na równe 3 części, a następnie po szerokości, po 8 prostokątów w każdym z pasów. W sumie

Moniki Smakołyki
Warzywna pizza 144

papierem do pieczenia, przykładamy drugą blaszką i obracamy. Usuwamy spodnią blaszkę, teraz znajdującą się na górze. Usuwamy papier do pieczenia, ciasto posypujemy startą mozzarellą. Na wierzchu wylewamy sos z boczniaków. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min (180°C). Pizzę wyciągamy, posypujemy pozostałą startą mozzarellą. Zapiekamy 3-4   min w tej samej temperaturze. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Pierogi z botwinką 142

więc z niej ile się da. Wczoraj zrobiłam pierogi, korzystając z mąki typ 00 (która nadaje się nie tylko do pizzy). Im niższa liczba w typie mąki, tym bardziej pasuje do delikatnych wyrobów a więc na pierogi była idealna! Ciasto rozpływało się w ustach. Bardzo długo szukałam takiej mąki, okazało się, że jest dostępną na portalu Cabas.pl (czyli najsmaczniejszym bazarze

Szefowa kuchni
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 337

chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg wie jak pyszne – są po prostu miłą alternatywą dla pizzy, sushi czy gyrosa (tak, tak, zdarza nam się że coś zamawiamy zamiast gotować

Karo in the Kitchen