ciasto na pizze - 9882 przepisów (strona:527/659)

Bezglutenowe focaccie z kurkami 115

Pizza Nutrifree 370 g wody 20 g świeżych drożdży  30 g oliwy z oliwek 5 g soli oliwa z oliwek do smarowania 1 gałązka rozmarynu 500 g kurek 1 cebula olej kokosowy  sól, pieprz Mieszankę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Energicznie wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wyrób gładkie i elastyczne ciasto

Kuchnia bezglutenowa
Paluchy serowe 179

Paluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko

Bullio
Pizzerinki z mięsem mielonym. 141

pizze smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;) Składniki: (na 6-7 sztuk)  na ciasto

Symfonia smakowa
Paluchy serowe 160

Paluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko

Bullio
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem wg Aleex 65

blacie. 2. Po upływie czasu ciasto oprószyć solą, suchymi drożdżami, dodać ziarna słonecznika. Ciasto przez kilka minut dokładnie wyrabiać mikserem z hakowymi mieszadłami. 3. Złożyć ciasto chlebowe: rozciągać je i zakładać na siebie, kilka razy. Składanie ciasta powinno trwać około 5 minut. 4. Ciasto odstawić do wyrastania na 5 godzin. Podczas tej fermentacji ciasto dwukrotnie złożyć: po 10 minutach(...)godzinach od zmiksowania ciasto powinno potroić objętość. 5. Wyrośnięte ciasto, złożyć kolejny raz i uformować z niego owalny bochenek. Owalny koszyczek do wyrastania ciasta oprószyć mąką ryżową (lub pszenną). Uformowany chleb przenieść do koszyka, spodem do góry (wierzch bochenków będzie teraz na spodzie koszyków). Cały koszyczek razem z ciastem umieścić w reklamówce foliowej (by ciasto nie wyschło) i odłożyć

W mojej kuchni
Tarte flambée 153

pizzę w restauracji, gdzie ludzie przychodzą tylko na to danie, a aby wejść do knajpy trzeba czasami czekać po pół godziny. Jest to bardzo proste i nieskomplikowane danie, którego bazą jest sos na bazie creme fraiche i fromage blanc z dodatkiem gałki muszkatołowej. Ja ze sobą z Francji przywiozłam już gotowy ser do tarte flambee którym wystarczy posmarować ciasto

Delusional Trine
Pizza 133

Pizzę robiłam już kilka razy. Przyznaję się, nie potrafię jej robić. Zawsze się boję, że będzie za bardzo surowa i za długo piecze się w piekarniku. Kończy się to tym, że jest twarda jak kamień. Tym razem jednak się udało. Wyszła taka jaka miała być. Nie za gruba, nie za cienka. Idealna. Dlatego wszystkim serdecznie ją polecam. Składniki: ciasto

Pobite gary Barbary
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 133

ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza

Powiedz dietom nie
Pełnoziarnista tarta z cukinią i szpinakiem 103

Przepis na lekką, wytrawną tartę wypełnioną po brzegi warzywami. Sprawdzi się doskonale zarówno na lekki obiad jak i pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk

HealthyCreations
Frykasy z mięsem mielonym / Mięso 157

M oi przyjaciele je pokochali. Mówią, że to jedne z najlepszych przekąsek jakie mieli przyjemność spróbować. Mam nadzieję, że jeszcze nie jednej, lecz wielu osobom frykasy

W kuchni u Moniki
Ulubieńcy listopada 128

pizze i tosty. Wszystko było bardzo dobre, ale najbardziej przypadły mi do gustu frytki z majonezem wegańskim ze świeżą cebulą. Jeśli kiedyś będziecie w Hadze to zdecydowanie polecam! Ostatnim ulubieńcem jest sklep wegański Terravege. Sklep ma ciekawy wystrój, jest bardzo dobrze wyposażony i jest w nim dużo produktów niedostępnych gdzie indziej. Dla mnie jednak największym plusem jest dostępność wegańskich ciast

wegujemy
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 181

ciasto i zwija w wałki. Potem to już czystej postaci popis kunsztu pracownika, który z kilku wałków zaplata je w znany wszystkim kształt chałki. Prosiliśmy o pokaz w zwolnionym tempie, aby móc zrobić zdjęcia. Szacunek za tempo i precyzję. Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę

królestwo garów
Pizzerinki na serku wiejskim 54

Pizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto

WegePrzepis
Pide z kurczakiem, czarnymi oliwkami, suszonym pomidorem, mozzarella i oregano 252

Pide to turecka pizza, tylko nie okrągła a w kształcie łódeczki. Mój syn jak zobaczył i usłyszał, że to inna wersja pizzy, to od razu zapragnął taką zjeść. No i jak tu odmówić dziecku, jak samemu ma się na takie pyszności ochotę. Ja zrobiłam z kurczakiem, bo oryginalne z mięsem mielonym powinno być (takie też kiedyś wypróbuję). Do tego czarne(...)oliwki, suszone pomidory, kukurydza, czosnek i oregano. Całość posypana mozzarellą, a po upieczeniu szczypiorem :-). Pyszne było powiem Wam :-). Miłego dzionka :-) Składniki ciasto na 4 sztuki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka cukru 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych Składniki farsz: 2 filety z kurczaka kilka

kruche babeczki
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 158

wyrastania (pierwsze wyrastanie może odbywać się w lodówce, wówczas pod wieczór przygotowujemy ciasto, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do lodówki na całą noc, moje ciasto właśnie tak wyrastało). Po pierwszym wyrastaniu, ciasto krótko wyrobić, podzielić na 2 części, uformować bochenki. Odstawić na 1-2 godziny do podwojenia wielości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na papierze do pieczenia lub na macie teflonowej(...)koniec wyrastania, chleby posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z garścią pestek dyni, nagrzać piekarnik do 235 st, do piekarnika włożyć kratkę, a na nią, na najniższą półkę, włożyć kamień do pizzy lub naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek (jeżeli żadnej z tych rzeczy nie mamy należy włożyć blaszkę od piekarnika). Jak chleby wyrosną delikatnie i ostrożnie przenieść chleby na rozgrzane naczynie. Piec

moj przepis na
Calzone 198

Ostatnio bardzo dużo przeglądam przepisy i zdjęcia różnych dań. I natknęłam się na Calzone, które po prostu uwielbiam, na blogu  mojewypieki.com . Od razu czułam, że

W kuchni u Moniki
Mini rogaliki wytrawne 135

sumie to miała być pizza...ale pomyślałam ,żeby zrobić takie małe rogaliki..super pomysł .. 3 szkl. mąki 5 dkg drożdży  2-3 łyżki oleju 1 szkl. wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru kiełbasa ser żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże(...)wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć plasterek kiełbasy i starty ser żółty. Zwijać rogaliki i układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarniste pizzerinki z grzybami i jogurtowym sosem curry. 168

grzybami. W kuchni wiszą nawleczone na sznureczek brązowe leśne kapelusze, a w głowie kłębi się milion pomysłów na ich wykorzystanie. Dziś do głowy przyszedł mi pomysł na pełnoziarniste mini pizze z leśnymi grzybami i genialnym sosem jogurtowym z żółtą pastą curry. Są doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby i ser zwieńczone odrobiną świeżej natki(...)pietruszki są prawdziwym rajem dla podniebienia. Koniecznie wypróbujcie, jak tylko w ręce wpadnie Wam trochę świeżych leśnych grzybów, a gwarantuję że zakochacie się w tym przepisie :) SKŁADNIKI ( 6 pizzerinek) ciasto 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka oliwy z oliwek sos 250g

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania