ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:528/657)

Scones z kiełbasą i serem 119

łatwiznę i zrobiłam [a właściwie to zrobił prawie wszystko thermomiks ] scones w nieco innym wydaniu z kiełbasą i serem żółtym z dodatkiem mozzarelli.Po upieczeniu polałam ketchupem i chęć na pizzę zaspokoiłam. 350 g mąki  1 jajko 250 g sera [ u mnie ser żółty i mozzarella] 100 g kiełbasy  240 g kefiru 60 g masła  10 g proszku(...)posmarowania scones Ser zetrzeć na tarce [do naczynia miksującego thermomiksa włożyć ser, rozdrobnić 10-12 s/obr. 5. ] , kiełbasę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić zwarte ciasto [Jajko i kefir (2 łyżki kefiru odłożyć) wlać do misy termomiksa  3 sek. obr. 4 .Dodać pozostałe składniki  3 min/interwał ] . W razie potrzeby można dosypać więcej mąki . Podzielić

Moje domowe kucharzenie
Domowe zapiekanki. 158

Witajcie:) wreszcie zjechałam do domu, pogoda się popsuła, dni deszczowe a noce już zimne, czuć i widać jesień. Miałam trochę rozpakowywania więc postanowiłam zrobić coś na szybko, miała być pizza ale w końcu powstały zapiekanki :) Wystarczy troszkę wędlinki, sera i już mamy coś pysznego:) Zapraszam :)  Składniki: 4 00 g mąki pszennej + do podsypania   50 g drożdży(...)szynki kilka plastrów sera żółtego 2 cebule ketchup suszona bazylia   Wykonanie :   Do miski wlewamy ciepłą wodę i oliwę , kruszymy drożdże i mieszamy , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na kilka grubych kawałków i formujemy z nich długie bułki, lekko je rozpłaszczamy, smarujemy ketchupem, posypujemy suszoną

Sama słodycz i szczypta chili
RedRalfBurger 45

sobie 😉 Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić RedRalfBurger Bułki Po pierwsze wymieszaj suche składniki. Dodaj wodę, jajko i sok z buraka. Dobrze wymieszaj i ugniataj, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. W razie potrzeby podsyp mąką. Po drugie uformuj kulę i pozostaw ją na jakieś 15 minut. W międzyczasie miskę skrop oliwą(...)oliwą. Owiń miskę folią spożywczą i pozostaw na jakieś 60 minut. Po trzecie podziel kulę na 5-6 części i uformuj bułki. Przykryj je ściereczką lub użyj pudełka na pizze i pozostaw na kolejne 60 minut. Po czwarte rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Przełóż bułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na jakieś 20-25 minut

RafalCook
Gdzie i co zjeść w Wiedniu. 152

zimne prosecco lub wypić dobre piwo. Mój mąż był bardzo zadowolony z austriackiego piwa. Poza tym wypróbowaliśmy domową lemoniadę z granatu i lemoniadę miętowo limonkową. W Aida wybrałam lekkie ciasto z jagodowym musem i truskawkową galaretką. Poza tym spróbowałam ciasteczkowe lody sacher i lody limonkowe. Łącznie do wyboru było około 80 smaków lodów. Krótka wizyta w Wiedniu bardzo nam się(...)się nudzić. Jeśli podróżujecie samochodem tak jak my to na jednodniowy parking musicie przeznaczyć minimum 20 Euro. Ceny w restauracji są zdecydowanie wyższe niż w Polsce. Dobra pizza kosztuje około 13 Euro, a tradycyjny obiad austriacki 16 Euro. Ciastko tortowe kosztuje około 3,5 – 5 Euro. Jedna gałka lodów około 1,5 Euro. Jak na stolicę to całkiem przyzwoite

codojedzenia
Mini Focaccia z pomidorami i jalapeño 116

Miałam w domu mało składników potrzebnych do tej pyszności i stwierdziłam, że i tak podołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc

KreatywnePiny
Zakręcona Pizza 86

Zakręcona Pizza Pizza, jakiej nie jedliście lepsza od pizza hut. 6 porcji 50 minut czas przygotowania   Składniki: ·        3 szk. mąki pszennej typ 550 ·        10 g drożdży suszonych ·        1 łyżeczka soli ·        2 szk. wody(...)łyżek ketchupu pikantnego ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Do miski wsypujemy mąkę, drożdże sól, wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. 2.    W tym czasie, co ciasto rośnie robimy farsz, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo

Kulinarna Chwila
Serowo-ziołowe muffiny z pomidorkami koktajlowymi 166

okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub 200 g sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki ziół do pizzy 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku pomidorki koktajlowe (po 1 na każdą muffinkę) pestki dyni Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)mlekiem, olejem, jajkami, parmezanem, solą, pieprzem, natką i ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto do połowy. W każdą muffinkę wcisnąć pomidor i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać pestkami dyni (można zastąpić słonecznikiem). Piec około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć

Czerwień i błękit
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 107

kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę(...)wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto z kaszy jaglanej – pęczotto znam, ale jaglotto chyba nigdzie nie widziałam. Chciałam, żeby jaglotto było idealnie kremowe, takie jak w mojej

Fill The Bowl
Manakisz- arabska pizza z za'atarem 147

muhammara, różne rodzaje oliwek, a także bardziej skomplikowane potrawy jak falafel, dolma, fattoush czy tabbouleh. Manakishe można też przegryzać same. Świetnie smakują świeże, wyjęte prosto z pieca. Pokrojone jak pizza lub zginane na pół, wypchane oliwkami i posmarowane hummusem. Składniki na 8 placków: 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 7 g drożdży instant 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli(...)cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.  W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i mieszamy, następnie wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej  miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Smakowity Blog Kulinarny
Pissalediere czyli francuska pizza 97

połowę mostu na którym podobno się tańczy. Choć pewnie po prostu nazwa dobrze się rymuje :)  Podobno papieżom stacjonującym we Francji brakowało włoskkiego jedzenia, dlatego kucharze przygotowywali im włoską pizzę z francuskich składników. Co prawda ta historia wydaje się być wiarygodna w kontekście tego, że faktycznie Włosi nauczyli Francuzów gotować, ale dopiero 200 lat później.. Ponad to ci papieże(...)drożdże - olej  - ocet - cebula - zioła prowansalskie, których nie może zabraknąć, bo to w końcu danie z Prowansji :) - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy mąkę. Ugniatamy ciasto regulując wodą lub mąką jego konsystencję. Chcemy aby nie kleiło się do rąk. Dodajemy trochę oleju, zeby nie było suche. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na małym ogniu

Kryzysowa Książka Kucharska
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 161

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam(...)się zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę

Bullio
Pizza 163

wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą, jaką potrafię - trochę wędliny, pieczarek i gotowa. Składniki: 40 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka przecier pomidorowy 20 dag sera żółtego wędlina(...)prowansalskie Mąkę przesiewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej, mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy łyżką (najlepiej drewnianą). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch ciasta nakładamy przecier pomidorowy, ser żółty starty na tarce jarzynowej, wędlinę i pieczarki. Całość posypujemy

Salonik smaków
Pizza domowa na ostatki. W końcu powróciła do Kuchni po mojemu .... 159

jakże długiej przerwie w poprzedni weekend znów opanowało naszą kuchnię pizzowe szaleństwo. Troszkę pracy ale moc smaku. Mówcie co chcecie, a ja będę powtarzać przy każdej okazji - zamawiana pizza nie umywa się do takiej domowej. No chyba, zże taka z pieca zjadana na plaży prosto z pudełka lub na rybkach w Piorunowie. Sezon plenerowy jednak jeszcze zdecydowanie przed(...)Myślę, że to będzie bardzo dobra okazja do jej przyrządzenia. Tym razem było tradycyjnie, bez żadnych nowych kompozycji, więc wrzucam tylko parę fotek, a po przepis na ciasto i nie tylko zapraszam do wcześniejszych wpisów pizzowych , których akurat u mnie nie mało

Kuchnia po mojemu
WYTRAWNE MUFFINKI O SMAKU PIZZY 130

duże cebule szczypta Vegety 1 łyżka masła   WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 210C. W tym czasie w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą do pizzy, papryką, oregano. Żółty ser (kawałeczek odłożyć do posypania na wierzchu) i wędlinę kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, szklimy na oliwie i doprawiamy Vegetą. Pod koniec smażenia(...)pokryły się mąką. Jajka rozkłócamy z mlekiem. Masło roztapiamy w rondelku, lekko studzimyć, a następnie dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Płyny łączymy z mąką, i dosyć dokładnie mieszamy (ciasto nie musi być gładkie). Ja robiłam muffinki w foremkach silikonowych jak ktoś ma formę do muffinek taką dużą to trzeba ją posmarować masłem żeby muffinki się nie przykleiły. Do foremek

Mała w garnku miesza
Fougasse 159

Prowansji (oryginalnie pisane fogatza ), fouace lub fouée w innych regionach Francji i na Wyspach Normandzkich. Ze względu na dodatki oliwek, anchois czy sera fougasse była uważana za prymitywną wersję pizzy bez pomidorów, a w rzeczywistości, fougasse służyła do sprawdzenie temepratury pieca opalanego drewnem, czas w jakim płaski bochenek sie upiekł dostarczał informacji czy piec jest odpowiednio nagrzany żeby załodować(...)pszennej 3 łyżki mąki razowej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 4 g suszonych drożdży Przygotowanie: 1.  Wszystkie skłądniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodki Kompromis