ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:529/657)

WYTRAWNE MUFFINKI O SMAKU PIZZY 130

duże cebule szczypta Vegety 1 łyżka masła   WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 210C. W tym czasie w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą do pizzy, papryką, oregano. Żółty ser (kawałeczek odłożyć do posypania na wierzchu) i wędlinę kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, szklimy na oliwie i doprawiamy Vegetą. Pod koniec smażenia(...)pokryły się mąką. Jajka rozkłócamy z mlekiem. Masło roztapiamy w rondelku, lekko studzimyć, a następnie dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Płyny łączymy z mąką, i dosyć dokładnie mieszamy (ciasto nie musi być gładkie). Ja robiłam muffinki w foremkach silikonowych jak ktoś ma formę do muffinek taką dużą to trzeba ją posmarować masłem żeby muffinki się nie przykleiły. Do foremek

Mała w garnku miesza
Fougasse 159

Prowansji (oryginalnie pisane fogatza ), fouace lub fouée w innych regionach Francji i na Wyspach Normandzkich. Ze względu na dodatki oliwek, anchois czy sera fougasse była uważana za prymitywną wersję pizzy bez pomidorów, a w rzeczywistości, fougasse służyła do sprawdzenie temepratury pieca opalanego drewnem, czas w jakim płaski bochenek sie upiekł dostarczał informacji czy piec jest odpowiednio nagrzany żeby załodować(...)pszennej 3 łyżki mąki razowej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 4 g suszonych drożdży Przygotowanie: 1.  Wszystkie skłądniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodki Kompromis
Muffiny a'la pizzeriny 131

Extra 1 papryka czerwona (można też mieszać kolory) 3/4 laski kiełbasy 1 serek topiony ziołowy (100g) 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 2 łyżeczki przyprawy do pizzy (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (Prymat) szczypta papryki ostrej mielonej (Prymat) szczypta soli Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę obieramy(...)pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy, dodajemy mleko, masło, serek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do sypkich składników i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy paprykę i kiełbasę, łączymy. Ciasto nakładamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 190 stopni (można sprawdzać patyczkiem

Kolorowy Przepisownik
DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 328

Calzone to pizza w formie pieroga, nadziana farszem mięsno - serowym lub innym dowolnym. Pizza jest bardo smaczna na ciepło lub zimno.       SKŁADNIKI :  500 g mąki pszennej 220 ml mleka pomieszanego z wodą 30 g drożdży  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół ( oregano, bazylia) 2 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie.  Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju.  Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza z wędzonym twarogiem 187

Ostatnio w sklepie kupiłam wędzony twaróg i tak się zastanawiałam co by tu można z nim zrobić, wymyśliłam, że będzie idealny na pizzę. Do tego hiszpańska szynka jamon serano którą uwielbiam i wyszedł prosty ale bardzo smaczny obiad.  Składniki  10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody 70 g wędzonej szynki jamon serano kilka pomidorków koktajlowych(...)push({}); Z drożdży, połowy wody, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, resztę wody i zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Rozkładamy ciasto na wysmarowanej okrągłej blaszce, na to kruszymy połowę sera twarogowego, układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę, rwiemy

Delusional Trine
Bułki wiejskie z czarnuszką 153

Dzisiaj przygotowałam pszenne bułki z dodatkiem masła, śmietany i ziaren czarnuszki. Bułeczki mają wspaniale chrupiącą skórkę. Czarnuszka, nazywana również czarnym kminem, ma lekko pikantny smak. Z

Bullio
Krakersy na zakwasie 176

kształt prostokątnych sztabek. Obydwie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 min. Ciasto musi być lekko twardawe. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie do grubosci ok 2 mm, podsypujac lekko mąka, tak by nie przywierało do powierzchni. Po rozwałkowaniu, przełóż każdy placek na papier do pieczenia, a następnie(...)innych smaków, możesz posypać: sezamem, papryką wędzoną, pomidorami w proszku, czy tam czym sobie wymarzysz. Następnie potnij placki na 2-3 cm kwadraty, najlepiej przy użyciu kółka do cięcia pizzy. Widelcem nakłuj każdy krakersik. Piecz bez termoobiegu przez 20-25 min do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu wyjmij z papierem i ostudź na kratce. Voila! Smacznego Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku

Przepisy na domowy ser i chleb
Chaczapuri megruli 213

Dzisiejszy przepis to typowo Gruzińskie danie. Chaczapuri to rodzaj Gruzińskiego chlebka/placka drożdżowego z serowym farszem. Chaczapuri megruli wyglądem przypomina trochę pizze, jest okrągłe, a farsz znajduje się w środku. Chaczapuri adżarskie ma kształt łódeczki, a w środku oprócz sera bardzo często pojawia się również jajko. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzały odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku(...)Jeśli jednak nie macie dostępu do żadnego z nich, z powodzeniem możecie je zastąpić wymieszaną w proporcji pół na pół mozarellą z fetą. Generalna zasada jest taka, że stosunek ciasta do farszu powinien wynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku

PatiGotuje
Bagietka z pieczarkami (zapiekanka). 164

Wczoraj moja koleżanka wkleiła zdjęcie bagietki z pieczarkami. Wyglądała tak smacznie, że nie mogłam oderwać od niej oczu, a u nas niestety nigdzie takiej bym nie

W kuchni u Moniki
Pizza orkiszowa z sosem pomidorowym i pieczarkami 176

pomysł na ten włoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami.. hmm jaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności:) Przepis na orkiszowy spód ( 12 placków): 5 g  świeżych drożdży(...)mąki (pszennej) i 50 ml wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe

Pause Gotowanie!
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 167

cegła, beton, czyli wszystko to, co kocham. Brawo za świetną lemoniadę gruszkową z szałwią. Była przepyszna ! Zamówiłam pizzę Pancetta e uovo (pomidory san marzano, mozzarella di bufala, pancetta, jajko). Pizza naprawdę pyszna ale minus za jajko. Białko niestety nie ścięło się. Jedynie warstwa na wierzchu. A szkoda ! Dam Serio jeszcze jedną szansę i następnym razem wybiorę się na ręcznie robione(...)się w Gdyni przy ul. Abrahama 26. Wystrój przyciąga uwagę. Niby minimalistyczny a jednak wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego zwieszania

Moja pasja smaku
Szybki i prosty Sos pomidorowy 134

Na zrobienie sosu namówił mnie Kupiłam ponad 10 kg, tych pysznych pomidorków i zaczęłam działać, a żeby nie było mi smutno i żeby szybko poszło, poprosiłam

moj przepis na
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 279

jest to widoczne jeszcze mocniej – gotowanie dla znajomych, przyjaciół, a czasem nawet rodziny jest tu ewenementem. Przygotowanie prostego przyjęcia to czarna magia – łatwiej jest przecież zadzwonić po pizzę czy sushi, zamówić catering lub skorzystać z pomocy mamy, która nigdy nie odmawia. Ja uważam, że zawsze warto dać jakąś cząstkę z siebie. Przygotować coś samodzielnie od serca dla ludzi(...)czasów dzieciństwa większość dzieci miała “ten sam” urodzinowy tort z jedynej w miejscowości cukierni. Gdy moja mama zrobiła mi tort “jeża” z wbitymi w ciasto słonymi paluszkami, byłam najdumniejszym dzieckiem na osiedlu. Bo nie był z cukierni, bo był od mamy – taki, o jakim wtedy marzyłam. Ostatnio gościłam swoją rodzinę – świętowaliśmy małą okazję. Jako

Poezja smaku
Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku 137

ugotowaną kaszą i doprawiamy według uznania. 9. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym. Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy. 10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut. 11. Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Możemy ją podawać(...)pory za jej smakiem, to polecam wypróbowanie tego przepisu! Smacznego! P.S. A gdyby naszła Was ochota na deser, to polecam pyszne, bezglutenowe Brownie , czy jak kto woli – ciasto czekoladowe Artykuł Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Bułki "ślimaki" 169

Jak to dobrze mieć znajomych, którzy również lubią kuchnię. Dzięki mojej koleżance, która jakiś czas temu pokazała mi zdjęcie swoich bułeczek, ja dziś również zrobiłam. Żałuję

W kuchni u Moniki
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie 63

wcześniej przygotowany zaczyn, sól i wodę. Wyrabiaj końcówką typu hak przez 3 minuty na niskiej prędkości i 2 minuty na średnio/wyższej prędkości. Ciasto będzie bardzo kleiste, taka jest specyfika mąki żytniej. Tak przygotowane ciasto pozostaw w misce, przykryj folią spożywczą lub plastikowym czepkiem i odstaw w ciepłe miejsce 30-45 minut, temperatura około 27 st C. Jeśli masz(...)minut, albo zrób wyższą owijając miskę np dużym ręcznikiem. Blat lub stolnicę podsyp sporą ilością mąki ryżowej. Za pomocą łopatki wyjmij ciasto na blat, uważnie bo ciasto jest bardzo klejące. Tego ciasta nie trzeba specjalnie składać, bo jest to niebywale trudne, wystarczy obsypać chlebek mąką, omączonymi dłońmi przygotować pożądany kształt i przełożyć go do koszyka do wyrastania lub innego okrągłego

nietylkopasta.pl
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 147

fanami fast foodów, a jeśli już sobie pozwalam na konsumpcję jedzonka tego typu staram się, aby był to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piekę dobrą pizzę, robię domowe zapiekanki, tosty czy burgery. Ostatnio do domowych burgerów upiekłam własnoręcznie małe bułeczki. Miękkie, puszyste, wyszły idealnie. Moje mini-burgery przełożyłam plastrami mielonych kotletów (zostały od obiadu), pomidorem, ogórkiem(...)suchych drożdży  2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania sezamu do posypania Wykonanie: Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ok. 5-8 minut). Następnie przełóż ciasto na stolnicę, podsyp odrobiną mąki, wygnieć chwilę dłońmi i uformuj niewielkie bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw

Walijskie Pichcenie
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 174

sklejania brzegów ciasta cukier puder do posypania.  Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw do lodówki do schłodzenia minimum godzinę. Rozwiń stolnicę ( ja mam silikonową) i zacznij wałkować ciasto na bardzo cienki placek 2-3 mm.Wytnij koła  - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania(...)chłopaki dają radę.  Kawa capuccino wypita w PURO GUSTO. Bardzo polecam tą sieć kawiarni. Pyszna, niedroga kawa w granicach 2 euro, pyszne kanapki, kawałki pizzy, sałaty świeże i chrupiące z małymi kuleczkami mozzarelli  TO MOJA DZIELNICA:  Jak w Wenecji. Metrem wybraliśmy się do dzielnicy Naviglio. W tej dzielnicy

AZgotuj!