ciasto na pizze - 9882 przepisów (strona:532/659)

Ciabatta 150

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja

Bullio
Ciabatta 237

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja

Bullio
Focaccia 185

Focaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna do pizzy i może  również   stanowić bazę do jej zrobienia. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo. Składniki na 1 focaccię(...)zimnej wody. Mieszać do czasu, aż nie będzie śladów suchej mąki. Zostawić przykrytą na 30 minut (autoliza).  Dodać drożdże rozpuszczone w  10 g wody, wmieszać w ciasto i zostawić na następne 30 minut. Po tym czasie dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie dodać sól, oraz pozostałą wodę (60 g, małymi porcjami, czekając dopóki każda porcja

Przepisy na domowy ser i chleb
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 203

dokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio nie odgazowywać ciasta, żeby zostało jak najbardziej puszyste. Zostawiamy placki do podrośnięcia/napuszenia na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą(...)minut do zrumienienia i zezłocenia. Przed podaniem lekko studzimy na kratce. FOCACCIA – dwie sztuki 21-23cm średnicy 630g mąki pszennej typu 550, 650 lub włoskiej mąki na pizzę 1 opakowanie drożdży instant /7-8g/ 460ml mleka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2 pełne łyżeczki posiekanego rozmarynu 2 pełne łyżeczki posiekanego tymianku 2 pełne łyżeczki skórki

Karo in the Kitchen
Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą 182

cukinią i dynią to idealna kolacja dla moich domowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce(...)łyżki świeżego tymianku 2 łyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut

codojedzenia
Pizzerinki pełnoziarniste ze szpinakiem 160

Pizzerinki przygotowuję przede wszystkim na imprezy. Każdy lubi pizzę, poza tym są małe i poręczne, czyli takie jaka przekąska być powinna. Smakują mi w każdej wersji, dziś prezentuję ją w wersji najzdrowszej z pojawiających się w moim domu. ;-) Zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą. Mozzarella, szpinak, kukurydza i kurczak - proste i sprawdzone smaki. Polecam!  350g mąki pszennej pełnoziarnistej 20g świeżych drożdży(...)oregano. 2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. 3. Filet kroimy w malutką kostkę, posypujemy bazylią i oregano i smażymy na rozgrzanym oleju

Szefowa kuchni
Bułeczki ziołowe 151

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia. 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 świeżych drożdży

Bullio
Chlebek bananowy 132

zjeść wszystkich. W takich wypadkach z pomocą przychodzi ten przepis - na pyszne ciasto zwane chlebkiem bananowym. Do zrobienia ciasta wystarczy miska, widelec i foremka. I to wszystko! Przepis na ciasto znalazłam wieki temu w starych notatkach mojej Babci i piekę je od czasu do czasu :) Składniki : 4 dojrzałe, miękkie banany 1 całe jajo 70 g miękkiego masła 3 płaskie łyżeczki(...)nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą podłużnej formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę. Smacznego :) Zapraszam Was na trwający do 8 kwietnia KONKURS! Do wygrania KAMIEŃ DO PIZZY FIRMY BAKERO! Zasady i szczegóły: - na blogu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/04/konkurs-do-wygrania-kamien-do-pizzy.html - na facebooku: https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie-Kuchnia-to-serce-domu/683595538318332?ref=hl Zapraszam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 112

Tradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą morską. Jednakże będąc pewnego razu w restauracji specjalizującej się w kuchni nicejskiej, miałem okazję spróbować ceciny przygotowanej niczym pizza: z sosem pomidorowym, serem kozim, rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego(...)pomidorowej ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego rozmarynu chlust oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Socca Wszystkie składniki na soccę umieść w misie miksera i zmiksuj jak ciasto na naleśniki. Powinno być gładkie, lejące i bez grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę. Następnie na rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż

Food Square
Włoskie calzone 203

jest moje popisowe danie. Calzone to taka pizza w kształcie pieroga, w środku której roi się od wspaniałych dodatków. Każdy może wypełnić środek czym tylko lubi. Jest to wspaniały przepis na każdą porę roku. Może się doskonale sprawdzić na piknikach, bo przygotowane wcześniej i zawinięte w folię aluminiową będzie bardzo poręczne :) Składniki na 4 duże porcje: 4 szklanki mąki pszennej(...)misce rozkruszamy drożdże, mieszamy z cukrem i małą ilością ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski dodajemy mąkę, wlewamy oliwę, solimy i dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle wody ile będzie potrzeba, by ciasto było gładkie. Jeśli dodamy za dużo wody, wtedy trzeba dodać więcej mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy

upichcic
Minipizze z cukinią 97

Z przygotowywania obiadu pozostała mi świeża cukinia. Postanowiłam ją wykorzystać do pysznych 'drożdżówek', które towarzyszyły nam w wieczornej wyprawie z psem nad rzekę. Składniki -2 szklanki

Zielona Kuchnia
Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 153

sobie wyobrazić jakie były dzisiaj zapachy w mojej kuchni…wciąż są. Moje dziecko przyszło ze szkoły i od razu w drzwiach krzyczał co tak pachnie!…Pizza! Nie pizza tym razem, a grahamki przyprawione czosnkiem i pietruszką. Lubię takie smakowe pieczywo, a Wy? Domowej roboty grahamki są najlepsze! Zawsze wychodzą mi puszyste. Są ładnie wyrośnięte z lekko chrupiącą skórką(...)pietruszki 2 ząbki czosnku W dużej misie, u mnie misa od kitchenAid rozpuść drożdże i miód w 800 ml wody. Resztę wody zachowaj. Wsyp obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut przy pomocy miksera, ręcznie nieco dłużej . Ciasto powinno być wilgotne ale sprężyste. Przykryj ciasto folią i odstaw

codojedzenia
Dyniowy chleb na drożdżach 125

mnie wciąż trwa dyniowy maraton. Dzisiaj upiekłam dyniowy chleb na drożdżach . Chleb jest delikatny w smaku i bardzo pulchny. Piekłam go na kamieniu do pizzy. Bardzo lubię wypieki z dyni. Od dawna piekę bułki , chleb i słodkie wypieki z dyni surowej bądź pieczonej. Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo. Wartość odżywcza dyni to przede(...)świeżych drożdży 180 g utartej dyni 100 g pestek dyni 1¼ łyżki soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie mąki, wlej rozczyn i zarób ciasto. Dodaj sól, utartą dynię i pestki dyni. Zarabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Powinny się wytworzyć nitki glutenu. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Nastaw piekarnik

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania