oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś
Niedzielny kucharzPizzę najbardziej uwielbiają dzieci,ale wśród dorosłych także znajdzie się wiele łasuchów i my chyba do nich należymy. Kiedy mamy ochotę na pizzę,robię taką domową z różnymi dodatkami. ciasto: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. mleka rozcieńczonego z ciepłą wodą (pół na pół) 1/3 łyżeczki soli po szczypcie suszonej bazylii,oregano(...)drobno pokrojonej mozzarelli Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki,obtoczyć w przyprawie do gyrosa i usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na średniej grubości paski. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć 3 równe koła,ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym
Kolorowa kuchnia Elkigrana padano, pieprz kolorowy świeżo mielony, 1 małe jajko. Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, cała powierzchnię posypujemy pieprzem i startym serem. Za pomocą nożyka do pizzy kroimy po długości na 5 równych pasków. Pojedyncze kabanosy układamy na ciasto, przy krawędzi dłuższego boku na całej długości i zwijamy w rulon. Delikatnie spłaszczamy i kroimy na 8 równych części, na mini rolad
Moniki SmakołykiDzisiaj rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej, specjalnie z tej okazji przygotowałam dla Was na pyszną pizzę. Taką pizzą możemy się zajadać podczas oglądania meczów. Udanego kibicowania !!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 20g drożdży, 1/2 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki oliwy, szczypta soli, Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, 3 ogórki kiszone(...)tarce o dużych otworach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podaję obficie polaną ketchupem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam prażone
Tradycyjna kuchnia Kasismaczna i bardzo przyjemnie się ją robi. Myślę, że wielu osobom, które skuszą się ją zrobić, będzie ona bardzo smakowała. Pomysł na pizzę z patelni zaczerpnęłam z cudownej grupy "Co dziś na obiad". Dziękuję za inspiracje. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250ml), 180 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka suchych drożdży, 3/4 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli(...)równe części). Z ciasta przygotować placek i włożyć go na patelnię. Ja rozprowadzałam ciasto już na patelni. Smażyć pod przykryciem 2-4minuty (pierwszy się smaży dłużej, kolejne szybciej). Smażyć na suchej patelni, bez oleju na średnim ogniu. Placek pizzy obrócić na drugą stronę - spód lekko zarumieniony powinien być. Posmarować przecierem z bazylią. Posypać serem, położyć cebulę
W kuchni u Monikidomu mam wielkich zwolenników pizzy i staram się ją przygotowywać w różnych wydaniach. Tym razem są to mini pizze z wołowym mięsem z posmakiem pomidorów. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody Farsz: 1 cebula(...)Dolewamy oliwę z oliwek. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na duży placek. Dzielimy go na 4 części. W każdej części zwijamy brzegi. Cebulę kroimy w kosteczkę, por w plasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki
VioletoweKucharzenieręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokąt ok. 60/45 cm. Nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy do ciasta. Ciasto z kokosem za pomocą nożyka do pizzy kroimy na małe prostokąty, wielkość dowolna (np. 7/5 cm). Rada: prostokąty nie muszą być jednakowej wielkości, po upieczeniu i tak wszystkie będą tak samo smakować. Każdy(...)roladkę delikatnie spłaszczamy, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok 15 min w 180°C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia. Smacznego
Moniki Smakołykirazu, drugą zostawiłam na noc- powiem wam, że tak jest lepiej. Spód pizzy jest stały i bez problemu można wziąć go w rękę i zajadać jak zwykłą ''prawdziwą'' pizzę. Świeży spód raczej się lekko rozwala, co nie zmienia faktu, że jest pyszny! SKŁADNIKI: Na spód: 1 cukinia 1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!) 1 mozzarella light (bądź(...)upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut
fitolarun.blogspot.commargaryny 1 żółtko 2 dag świeżych drożdży 3 łyżki śmietany 18 % cukier puder marmolada - najlepiej twarda Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto i od razu wałkujemy na 3 mm placek. Radełkiem lub nożem do pizzy tniemy go w kwadraty o bokach 4-5 cm. Robimy to krojąc ciasto w paski. Najpierw wzdłuż, a następnie wszerz. Na każdy kwadracik
Kuchnia od dwojgapierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :) Składniki na ciasto: mąka 1 kg drożdże 10 dag olej 1/2 szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano do smaku sól(...)składników i odstawić ponownie do wyrośnięcia. W między czasie filet pokroić w kostkę, wymieszać przyprawą do pizzy i usmażyć na oleju złociście. Do przestudzonego mięsa dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną
Tradycyjna KuchniaPyszna, aromatyczna pizza na grubym spodzie. Jeśli nie lubicie grubego ciasta rozciągnijcie ciasto bardziej albo zróbcie dwie. My lubimy aby ciasto było chrupiące i grube. Karczochów użyłam marynowanych, ale można tutaj użyć świeżych. Marynowane mają jednak bardziej wyrazisty smak a przy trochę mdłych bakłażanach coś ostrego wskazane. Gorgonzola dopełnia całości ale nie dominuje, idealnie uzupełnia smaki, polecam. Pizza z grillowanym
Moje Małe CzarowanieMyślałam ,że ta pizza to będzie niewypał.Jednak okazała się smaczna,szybka i ślicznie wygląda,a zapach po domu roznosił się niebiański.Od razu Wam mówię ,że jej nie spartolicie , bo jej się nie da prawie spartolić :). mąki tyle aby ciasto się zagęściło 4 łyżki oleju 1 szkl.mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli(...)miski mąkę od 1.5 szkl..Dodajemy proszek do pieczenia i sól.Mieszamy.Powoli wlewamy mleko i olej,jajko, dosypujemy mąki tyle aby móc rozprowadzić ciasto na dużej blasze z piekarnika(będzie jak pizza na cienkim spodzie).Smarujemy sosem do pizzy lub keczupem.Układamy szynkę,na to paprykę,oliwki i cebulę,posiekany czosnek.Ser ścieramy na tarce .Solimy i pieprzymy,posypujemy ziołami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDomowa pizza, czyli powiew Italii w kuchni (bez czekania, aż ciasto urośnie) www.kuchniasmakow.blogspot.com 50 gram drożdży 1 szklanka mleka 300-400 gram mąki 1 łyżka cukru szczypta soli olej (do posmarowania blachy) przecier pomidorowy ser tarty pieczarki szynka cebula pomidory oregano pieprz sól Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Mleko delikatnie podgrzać, wrzucić do niego drożdże. Wymieszać(...)dodać mąki. Blachę posmarować olejem. Ciasto rozprowadzić na blaszce. Nadzienie: Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Na to rozsypać tu i ówdzie ser. Oregano, pieprz, sól. Pieczarki, szynka, papryka, cebula, pomidory. Oregano. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Pizzę piec ok. 40-50 minut w temperaturze 160/180 stopni. www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówChleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas w szufladzie. Zdecydowałam się na upieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin - bo trochę czasu potrzebuje. Mój mąż czasem się irytuje, że piekę(...)minut i znowu zagniatamy. Po kolejnych 50 minutach zagniatamy po raz ostatni i odkładamy do miski do wyrośnięcia przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę lub kamień do pizzy delikatnie wysypany mąką. Piekarnik powinien być nagrzany do 260 stopni, w piekarniku powinno stać również naczynie z wrzątkiem, który będzie parował - dzięki temu skórka zrobi się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!