ciasto na pizze - 9882 przepisów (strona:333/659)

Sos czosnkowy do pizzy i "Wieczór taki jak ten" 155

mojej rodzinie dla niektórych pizza bez sosu czosnkowego nie istnieje. Nie kupuję tego gotowego, bo - niezależnie od firmy - zawodzi swoim smakiem. Zdecydowanie wolę zrobić własnymi rękoma, bo wiem przynajmniej, jaki czosnek się w nim znajdzie. Składniki : czubata łyżka majonezu czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego 3-4 ząbki polskiego czosnku szczypta soli Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Czosnek wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon 115

zwanego quartirolo lombardo dop. Jest to ser z mleka krowiego, konsystencją podobny do dobrej fety. Lekko słony, dosyć zbity, przypomina nieco w smaku chevré…Włosi używają go do pizzy, a ja nadziałam nim hiszpańskie pimientos de pardon. Nadziewane papryczki pardon Składniki: ½ kg papryczek pardon 200 g włoskiego sera quartirolo lombardo dop 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół

codojedzenia
Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę 210

Lubicie dynię i pumpkin spice latte, która pachnie piernikiem i świętami. Jej bardziej wieczorową wersją jest grzane piwo dyniowe. W sumie to nie drink tylko prawie warzywo. Do tego pizza, która też jest prawie warzywem i jakoś dotrwamy do maja. Składniki: butelka jasnego piwa 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru pół łyżeczki kurkumy 2 czubate łyżki

Ugotowane pozamiatane
Ketchup z dyni 148

masę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut. Smacznego Z podanych składników wychodzi 8 słoiczków po 400 ml.  Ja ten ketchup najbardziej lubię jako sos do pizzy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 137

wyrastania pieczywa to włóżcie do niego uformowane ciasto chlebowe. Bochenki odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Garnek żeliwny albo patelnię żeliwną czy też kamień do pizzy nagrzać w piekarniku do 220 stopni i przełożyć na nie wyrośnięty, okrągły bochenek chleba. Naciąć go ozdobnie i wstawić go do nagrzanego piekarnika. Bochenek w podłużnej blaszce wstawiam po prostu

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak na kilka sposobów 206

miodowym sosie Naleśniki zapiekane z kurczakiem Szaszłyki z kurczaka na grilla Kurczak zapiekany z brzoskwiniami Tortille z kurczakiem Roladki z suszonymi pomidorami i gorgonzolą Kurczak w sosie z gorgonzoli Pizza z kurczakiem i sosem barbecue Lasagne z porem i kurczakiem Kurczak w sosie Teriyaki Kurczak w serowym sosie Roladki zawinięte w boczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem 157

klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana

Niedzielny kucharz
Pieczone pierogi z pstrągiem 141

klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza, ryby w praktyce w polskich sklepach nieobecnej, zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba

Niedzielny kucharz
Paluchy chlebowe z makiem 234

większe i dłuższe niż typowe paluszki ze sklepu. Takie paluchy drożdżowe można przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze jest dobre ciasto drożdżowe. Tutaj zdecydowanie polecam mój przepis na ciasto do pizzy . Z tego właśnie uniwersalnego ciasta drożdżowego wytrawnego wychodzą najlepsze na świecie paluchy chlebowe.  Te paluchy chlebowe przygotowałam z makiem. Możesz jednak śmiało zrobić paluchy drożdżowe z czosnkiem, paluchy drożdżowe

AniaGotuje.pl
Karczochy danie jak z 5 gwiazdkowej restauracji 125

wina oraz Carciofi alla siciliana , karczochy, ale czy po sycylijsku to już nie pamiętam – przyjmijmy, że tak było Oczekiwanie na jedzenie dłużyło się niemiłosiernie, w knajpie pachniało wspaniale, pizza, bazylia, włoskie aromaty a nam tylko ślina ciekła. I po dość długiej chwili (włosi naprawdę się nie spieszą) zaserwowali nam JE. Pyszne, pachnące pietruszką, czosnkiem i grubo posypane parmezanem, miękkie

PaleoLife
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 303

kurczakiem i jarmużem, według tego przepisu ), „postrzępione” w kanapce (Amerykanie mają ładne określenie: shredded chicken, czyli rozdrobnione widelcem dobrze wypieczone mięso porwane na niteczki), w chlebku pita, na pizzy lub w tortilli. Co można zdobić z resztek pieczonego kurczaka? Kawałki piersi będą świetnie smakowały w tortilli. Tortille – czyli pszenne placki – są hitem w naszym domu. Eugeniusz dostał obsesji

Niedzielny kucharz
Co zamiast fast food – menu na tydzień 127

jarskich steków, tak nie istnieją niemięsne burgery. Grubo (ale niekalorycznie) się myliliśmy! Przepis na burgery z cieciorki i koziego sera. Czwartek – Focaccia z kaszanką Prawdopodobnie widzieliście kiedyś pizzę po góralsku:) Ale focacci z kaszanką na pewnie nie, bo to nasz autorski przepis. Lubimy kaszankę i nie boimy się do tego przyznać! Kto nie jada podrobów dużo traci, zarówno jeśli

Niedzielny kucharz
Czwartek: Focaccia z kaszanką 113

Prawdopodobnie widzieliście pizzę po góralsku. Ale ten polsko-włoski miks Was zaskoczy. Focaccia z kaszanką – to nasz autorski przepis. Lubimy kaszankę i nie boimy się do tego przyznać! Kto nie jada podrobów dużo traci, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i walory odżywcze. Kaszankę je cała nasza rodzina (oprócz Miłoszka) głównie z grilla. Dość często, kiedy jest mało czasu

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – przedświąteczna dieta 126

uważaliśmy, że danie zrobione w kilka minut z kilku składników, nie może smakować dobrze. No może z wyjątkiem spaghetti z pieczonym kalafiorem, o którym wyżej, albo spaghetti carbonara, lub pizzy margarita (lub setek włoskich przepisów:-) Rzecz w tym, że są to receptury tworzone przez pokolenia, natomiast przepis skrojony wyraźnie pod potrzeby kamery, byle ładnie wyszło nagranie, niekoniecznie musi być trafiony

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 111

mieszamy i rozsmarowujemy pędzelkiem po wierzchu kapuśniaczków. Robimy to dokładnie, żeby ładnie się zrumieniły. Posypujemy wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy kroimy wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją.   Artykuł

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania