ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:332/657)

Sos do stir fry - podobno idealny... 179

Było tak: Od czasu do czasu, powiedzmy raz w miesiacu, robię sobie wolne od gotowania. I zamawiamy wtedy, lub łapiemy ze sklepu za rogiem, ulubione nawynosy dzieci. Czasami pizzę, czasami smażonego kurczaka, lub rybę z frytkami, a czasami chińszczyznę. Ale ostatnimi czasy okazało się, że zabawa zaczyna robić się drogawa. Bo dzieci rosna, zjadaja wszystko, jak leci i zamawiam coraz

Lejdi of the house
Khodor ma 11 lat! I torcik marchewkowo-bananowy... 148

minut.  Ciasto ciastem, a urodziny musiały być! I tak 23 listopada obeszliśmy z (nie)wielkim hukiem 11 urodziny Khodor'a. Tradycyjnie, bo zgodnie z wola solenizanta, obiad dostarczyła Pizza Hut, a na deser dopchaliśmy ciastem

Lejdi of the house
Curry z kurczakiem, brokułem i ananasem. 320

masali. ;) Zwykłe, domowe (zeuropeizowane nawet bym powiedział) curry z kurczakiem. Oczywiście, co ważne, również z brokułem i ananasem. Może zasmakuje dzieciakom? W końcu wiele z nich lubi ananasa (na pizzy na przykład), a niektóre lubią również brokuła. Istnieje szansa, że w zestawie te składniki również zadziałają skutecznie. Poważnie mówiąc, mam nadzieję, że to danie przypadnie do gustu tak samo małym

zadanie-gotowanie
Coleslaw - kultowa sałatka z sieciowych restauracji 230

niej tylko świeże składniki. Nic gotowanego, duszonego czy smażonego. W naszym kraju sałatka Coleslaw zyskała popularność wraz z popularnością sieciowych restauracji. To w nich jest dodawana do pizzy, czy serwowana w tzw. barach sałatkowych. Warto jednak robić ją w domu, bo jest prosta, szybka, tania, a przy tym pełna wartości odżywczych. Składniki: 4 szklanki białej kapusty startej na grubej tarce

Codzienna kuchnia niecodzienna
ODTŁUSZCZONE PIECZONE PĄCZKI – czyli FIT KARNAWAŁ 355

mrożonych!). Łączy działanie pary i gorącego powietrza, tak jak robią to najlepsi szefowie kuchni i posiada specjalne funkcje pieczenia wydobywające z potraw to, co najlepsze (np. specjalna funkcja do pizzy). Dotykowy wyświetlacz ma 15 trybów grzania i funkcję szybkiego nagrzania. Termosonda do mięs to dla mnie zbawienie – teraz już wołowina i steki, za które wyleciałam z MasterChefa nie będą

Ostra na Słodko
Domowy sos marinara 154

Podstawą każdej dobrej pizzy czy spaghetti jest sos. Najbardziej popularnym w kuchni włoskiej jest sos marinara, czyli nic innego jak aromatyczne pomidory, czosnek i zioła. Dziś mam dla Was przepis z serii „basic” na ten właśnie sos. Jest tak prosty i tak smaczny, że nigdy już nie spojrzycie na te napakowane chemią ze sklepowych półek Zobaczcie sami

Mostek w kuchni
Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon 144

zwanego quartirolo lombardo dop. Jest to ser z mleka krowiego, konsystencją podobny do dobrej fety. Lekko słony, dosyć zbity, przypomina nieco w smaku chevré…Włosi używają go do pizzy, a ja nadziałam nim hiszpańskie pimientos de pardon. Nadziewane papryczki pardon Składniki: ½ kg papryczek pardon 200 g włoskiego sera quartirolo lombardo dop 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół

codojedzenia
Sos czosnkowy do pizzy i "Wieczór taki jak ten" 149

mojej rodzinie dla niektórych pizza bez sosu czosnkowego nie istnieje. Nie kupuję tego gotowego, bo - niezależnie od firmy - zawodzi swoim smakiem. Zdecydowanie wolę zrobić własnymi rękoma, bo wiem przynajmniej, jaki czosnek się w nim znajdzie. Składniki : czubata łyżka majonezu czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego 3-4 ząbki polskiego czosnku szczypta soli Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Czosnek wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon 103

zwanego quartirolo lombardo dop. Jest to ser z mleka krowiego, konsystencją podobny do dobrej fety. Lekko słony, dosyć zbity, przypomina nieco w smaku chevré…Włosi używają go do pizzy, a ja nadziałam nim hiszpańskie pimientos de pardon. Nadziewane papryczki pardon Składniki: ½ kg papryczek pardon 200 g włoskiego sera quartirolo lombardo dop 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół

codojedzenia
Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę 191

Lubicie dynię i pumpkin spice latte, która pachnie piernikiem i świętami. Jej bardziej wieczorową wersją jest grzane piwo dyniowe. W sumie to nie drink tylko prawie warzywo. Do tego pizza, która też jest prawie warzywem i jakoś dotrwamy do maja. Składniki: butelka jasnego piwa 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru pół łyżeczki kurkumy 2 czubate łyżki

Ugotowane pozamiatane
Ketchup z dyni 133

masę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut. Smacznego Z podanych składników wychodzi 8 słoiczków po 400 ml.  Ja ten ketchup najbardziej lubię jako sos do pizzy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 131

wyrastania pieczywa to włóżcie do niego uformowane ciasto chlebowe. Bochenki odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Garnek żeliwny albo patelnię żeliwną czy też kamień do pizzy nagrzać w piekarniku do 220 stopni i przełożyć na nie wyrośnięty, okrągły bochenek chleba. Naciąć go ozdobnie i wstawić go do nagrzanego piekarnika. Bochenek w podłużnej blaszce wstawiam po prostu

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak na kilka sposobów 202

miodowym sosie Naleśniki zapiekane z kurczakiem Szaszłyki z kurczaka na grilla Kurczak zapiekany z brzoskwiniami Tortille z kurczakiem Roladki z suszonymi pomidorami i gorgonzolą Kurczak w sosie z gorgonzoli Pizza z kurczakiem i sosem barbecue Lasagne z porem i kurczakiem Kurczak w sosie Teriyaki Kurczak w serowym sosie Roladki zawinięte w boczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem 146

klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana

Niedzielny kucharz
Pieczone pierogi z pstrągiem 138

klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza, ryby w praktyce w polskich sklepach nieobecnej, zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba

Niedzielny kucharz