ciasto na pizze - 9882 przepisów (strona:239/659)

Pizza z pieczarkami i kurczakiem na Dzień Pizzy 172

była na cieniutkim spodzie i z małą ilością sera (dokładnie mozzarelli). Pieczarki, duszone udko kurczaka i mozzarella na odrobinie przetartej pasty pomidorowo-paprykowej. Przejrzałam kilka nowych przepisów na ciasto do pizzy, ale były trochę dziwne, więc wróciłam do mojego starego zastępując część mąki kukurydzianą zamiast semoliny. Pizza  z pieczarkami i kurczakiem  około 40 dag maki pszennej białej(...)Przesmaż je na patelni na maśle sklarowanym. Posól je i popieprz - pozostaw do ostudzenia.  Podziel ciasto na małe kulki wielkości odpowiedniej do tego jakiej wielkości chcesz mieć pizzę. Rozwałkuj ciasto podsypując maką, rozłóż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około1/2 godziny. Rozgrzej w tym czasie piekarnik.  Pokrój mozarellę, obierz kurczaka z kości i rozerwij mięso na cząstki

Gotuj Sam!
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 150

przepisu użyłam sosu z paczki żeby było szybciej. Zazwyczaj do swoich potraw sosy robię sama ale ten sos jest równie dobry jak domowy.  Składniki: ciasto na pizzę:  600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju pieczarki duża garść  pierś z kurczaka(...)knorr fix spaghetti bolognese  2 op.  ser ok 200 g woda ok 400 ml  jajko 1 szt. sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz   tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju

Kuchnia Viki
Pizza z młodymi ziemniakami i dymką 290

warzyw i owoców ile mogę co przekłada się również na to co ląduje na pizzy. Tym razem inspirowana pomysłem Dominiki Wojciak z książki "Warzywo" postanowiłam na naszym tradycyjnym cieście od pizzy położyć cieniutkie plasterki młodych ziemniaczków, dymkę i śmietanę. Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam nic tak dobrego! Pizza z mlodymi ziemniakami i dymka ciasto na 2 pizze(...)kwaśna sól, pieprz łyżeczka oliwy Pokrojone na plasterki ziemniaki mieszamy z oliwa i szczyptą soli. Na ciasto wykładamy kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 %, układamy plasterki cebulki dymki a na wierzchu układamy cieniutko pokrojone plasterki młodych ziemniaków. Całość możemy posypać startym serem typu bursztyn. Pizzę posypujemy pieprzem i solą. Zapiekamy w piecu nagrzanym do 250 st.C ok 10-12 minut. Przed

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa Pizza z Trzema Serami i Wędzonym Łososiem 149

Pyszna pizza na tradycyjnym, delikatnym, a zarazem chrupkim cieście z dodatkiem charakterystycznego w smaku wędzonego łososia oraz aromatycznych oliwek i kaparów. Bazę pod te śródziemnomorskie składniki stanowi spód pokryty trzema serami. Kombinacja tych wszystkich smaków tworzy niezwykłe, przepyszne połączenie, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza.  Domowa Pizza z Trzema Serami i Wędzonym Łososiem - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody(...)godziny).   Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu oraz oregano.  Pizzę posypujemy startym żółtym serem, mozzarellą i pokrojonym w kostkę serkiem pleśniowym. Następnie wykładamy oliwki i kapary

Słodka Strona
Biała pizza z mozzarellą i rukolą 371

nadaje całości idealny zapach i kruchość – ogłosili badacze z Instytutu Technologii Żywności, w publikacji na łamach naukowego pisma wydawanego przez uniwersytet w Auckland”. Biała pizza z mozzarellą i rukolą, na cieście z przepisu Magdy Gessler .     Składniki na ciasto: - 340g mąki pszennej (typ 550) - 5g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki(...)wyrabiamy na stole oprószonym mąką na gładkie, elastyczne ciasto, ok. 10 minut. Odstawiamy na 10 minut. Ponownie przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto z dodatkiem oliwy. Dzielimy na porcje, w zależności od tego jaką dużą chcemy pizzę. Formujemy kule, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 230ºC. Oprószamy ciasto

mojewypiekiinietylko
Oszukana pizza 159

Oszukana pizza, czyli ciasto bez drożdży z kurczakiem i warzywami. Bo cóż innego zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać, aż ciasto dojrzeje? Tak właśnie powstała „prawie pizza”. Z kurczakiem, kukurydzą i mrożonym groszkiem. 4 porcje: 190-200 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka(...)kompromis: pierś indyka w ilości dowolnej mała puszka kukurydzy trzy garści mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia, sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy ok. 25×25 cm. Smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem. Układamy pierś indyka pokrojoną w kostkę, groszek i kukurydzę. Posypujemy pozostałymi ziołami. Pieczemy

Kucharzyca
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 120

Receptura na to ciasto do pizzy jest naprawdę rewelacyjna. Ciasto zawsze wychodzi chrupiące i pulchne. Podane składnik są na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, dla 5-6 osób.   Ciasto: 400 g mąki 1/3 kostki drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli   0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 serek feta 1 czerwona(...)papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie  ser feta kroimy

Jadło i czytadło
Pizza z hummusem, karmelizowaną cebulką i chutney z pomidorków (Pizza con hummus, cipolle caramellate e chutney di pomodorini) 127

eksplozję smaku, zapachów i kolorów", tak dzisiejszy przepis określił mój małżonek ;):)   Dzisiejsza pizza jest inna niż wszystkie, bez sosu pomidorowego i mozzarelli.  Bazą pizzy jest puszyste ciasto drożdżowe z oregano a dodatkami do niej aromatyczny hummus z musztard ą  i kurkum ą, karmelizowana cebulka i słodko-kwaśny chutney z pomidorków.  Składniki niezbyt kojarzone(...)cucchiai di succo di limone scorza grattugiata di un limone sale, pepe *  La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Gruppo Macro " e " Oreegano ". PRZYGOTOWANIE Ciasto na pizze W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Mieszamy oba rodzaje m ą ki. Do dołka

La grande e la piccola cuoca
Ciasto na pizzę 157

dość szybkie. Może to brzmieć dziwnie przy 90 minutach wyrastania, ale w porównaniu z drugim moim ulubionym przepisem (o nim innym razem) to ekspres. Do tego to najlepszych ciast na pizzę, jakie można przygotować w domowych warunkach. Nie oszukujmy się. Prawdziwa włoska pizza, tylko w prawdziwej włoskiej pizzerii. Chyba, że macie specjalny piec opalany drewnem. Wtedy zostaje tylko pozazdrościć(...)wprosić się na pizzę. ;) Składniki na 2 pizze po ok. 30cm: Ciasto: 16 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych ¾ szklanki letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 szklanki mąki (ok. 320g) ½ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy dodatkowo trochę semoliny lub kaszy manny Drożdże pokruszyć, rozpuścić z cukrem w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Jeżeli używamy suszonych drożdży, to też

Pełny talerz
Pizza "Od serca" 149

warto wymyślać, tylko postawić na prostotę, ale w ciekawszym wydaniu.  Pizza w kształcie serca będzie dowodem naszej miłości, na dodatek bardzo smacznym dowodem! W pizzy główne skrzypce gra ciasto, a to jest idealne i na stałe zagościło w moim domu. Dodatki, to tak naprawdę wszystko to, co w danej chwili mamy, lub co chcemy dać. Możemy łączyć nowe smaki(...)trochę oliwy z oliwek. Ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, możemy też zamiast ściereczki przykryć je folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed przystąpieniem do formowania pizzy ponownie ciasto wyrabiamy. Nadajemy kształt, Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z łyżką oliwy i przyprawami. Drugą łyżkę oleju rozsmarowujemy na blaszce, na której będziemy piec pizzę. Dodatki: Pieczarki kroimy w plasterki

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem 207

zdrowo i racjonalnie;) W końcu surowe warzywa to samo zdrowie! Postanowiłam ten smak odtworzyć w domu. Oczywiście, największym wyzwaniem było ciasto. Robiłam już wiele wariacji na temat ciasta do pizzy, ale przepis Jamiego chyba jest jak dotąd najlepszy, dlatego nie ryzykowałam i właśnie jego przepis wykorzystałam do mojego dania.   Składniki: 400 g mąki pszennej plus(...)spożywczą. Po godzinie wyrastania ciasto rozbić pięścią kilka razy. Lekko wyrobić i pokroić na 3-4 części. Bierzemy jedną. Resztę wstawiamy do lodówki w woreczkach foliowych na kolejne pizze. Z kuleczki ciasta robimy placek - polecam rozciąganie zamiast wałkowania. Rozciągamy na placek o średnicy 25-30 cm - im cieńszy tym lepszy. Smarujemy sosem pomidorowo bazyliowym (jeśli ktoś lubi, można go dodatkowo

Kulinarne Inspiracje
Pizza pieczona na kamieniu 128

eksperymentuję :) Przyszedł czas na użycie go do tego, do czego przez większość ludzi jest używany - zapraszam na pizzę.  :) Pizza z kamienia, ale bynajmniej nie twarda. Wręcz przeciwnie - pulchna, cudownie wypieczona mimo spędzenia tylko 7 minut w piekarniku! Niemożliwe? Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 paczka drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki zimnego mleka wymieszanego(...)inne dodatki - tu wedle uznania Kamień wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy przynajmniej 30 minut w temperaturze 250 stopni. Piekarnik musi być zimny. Dlaczego? Dowiecie się tutaj: kamień do pizzy. Ciasto: Mąkę dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, sól i mleko wymieszane z gorącą wodą i zagnieść ciasto - ma być jednolite i elastyczne. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pizza Italiano- z pomidorami i bazylią, mozzarellą oraz kwiatami z szynki parmeńskiej na kremowym sosie 137

Odrobina włoskich klimatów na talerzu, czyli pizza- na cienkim cieście, z klasycznymi dla Włoch składnikami: rozpływającej się w ustach mozzarelli, chrupiącej szynki parmeńskiej, soczystymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Oprócz dobrego ciasta drożdżowego oraz smacznych składników, tajemnicą dobrej pizzy jest również sos, który w tym wypadku nie bazuje na pomidorach, a na... kremowym serku! Użyłam serek Arla Apetina o smaku 'pomidorów(...)zupełnie nowego, ciekawego i przeeeepysznego wymiaru! 😋 Mąż stwierdził, że ten sos to 'bomba' i przy następnej okazji robienia domowej pizzy spróbujemy też z innym smakiem serka 😀 Koniecznie wypróbujcie! Ciasto na pizzę: * mąka pszenna- 2,5 szklanki (najlepiej typ 00) * ciepła woda- 1 szklanka * drożdże suche- 2 łyżeczki * oliwa- 2 łyżeczki * sól- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka Do miski wsypać mąkę

Kraina Miodem Płynąca
Pizza Capriciosa 224

Kolejna propozycja na pizzę. Tym razem zapraszam na pizzę Capriciosa. Pyszny sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pieczarki. Dla mnie pizza idealna :) Składniki ciasta na pizzę: 2 szklanki mąki (500 ml) 1 torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki farszu: sos pomidorowy do pizzy - przepis(...)Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, a pieczarki w cieniutkie plasterki. Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego placek. Ciasto można rozwałkować i przełożyć na blachę, lub rozprowadzić bezpośrednio na blaszce rękoma.  Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos pomidorowy

Smak mojego domu
Chaczapuri adżarskie 1724

Myślę że nie będzie żadnej przesady, jeśli adżarskie chaczapuri nazwiemy gruzińska pizząciasto drożdżowe uformowane w charakterystyczny kształt wrzeciona, masa przepysznego, serowego nadzienia i zapieczone do perfekcji jajko. To smak i połączenie, które spiszą na straty każdą dietę bez węglowodanów – ciężko jest się oprzeć! CIASTO Ciasto szykuję w misie Kitchen Aida, ale tak samo można zrobić je w misce ręcznie(...)dwie równe części. Ciasto formujemy w kulki, zbierając jego krawędzie do środka, jak sakiewkę, odwracamy łączeniem do dołu. Z każdej sakiewki formujemy placek, rozklepując ciasto od środka i rozciągając ku brzegom, na owal (jak na pizzę, ale nie aż tak cienko). Zarzucamy na wierzch dłuższe boki placka, łączymy je tworząc kształt wrzeciona/ łódki. Przenosimy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania