Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać, że chlebek udał mi się całkiem ładnie, a smakował wybornie. Jest to zdecydowanie coś dla fanów pizzy, ale myślę że zasmakuje(...)oregano parmezan Przygotowanie : Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto łyżką. Dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki, parmezan starty na tarce i oregano, wymieszać. Uformować kulę i odstawić na około godzinę, aby ciasto urosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć
Codzienne Gotowanieciasto <- farsz: -3 łyżki oliwy z oliwek – Passata -cebula -kilka ząbków czosnku -500 gramów mielonego mięsa -papryka -garść zielonych oliwek -sól, pieprz -świeże zioła -mozzarella Zagniatamy ciasto na pizzę. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy. Możemy przygotować nadzienie wegetariańskie, mięsne lub rybne. Kluczem do sukcesu tej zawijanej pizzy jest
Bon Ton ItaliaCiasto francuskie jak zapewne większość z Was wie jest bardzo wdzięcznym tematem do robienia wszelkiego rodzaju przekąsek. Te włoskie paluchy smakują jak pizza. :-) Ciasto francuskie ułatwia ich przygotowanie, bo całość zajmuje dosłownie kilka chwil, odliczając czas spędzony w piekarniku. Z 1 arkusza ciasta francuskiego wychodzi 7-8 sztuk. 1 arkusz ciasta francuskiego 100g wędzonej szynki 150g żółtego sera 3 łyżki
Szefowa kuchnispożycia bezpośrednio po przygotowaniu, ale ja zawsze wolę, aby było porządnie schłodzone. (*) Przyznajcie, że deska widoczna na zdjęciach wygląda rewelacyjnie! Jest to deska obrotowa i świetnie nadaje się do pizzy, ciast, owoców, ale i nie tylko. Obraca się bardzo lekko i niezwykle płynnie. Myślę, że posłuży mi na bardzo długo, ponieważ została wykonana z drewna bukowego i zaimpregnowana olejem roślinnym
Di gotujeDzień dobry :-) Odpoczynek się skończył, więc wracamy do innych przyjemności jakimi jest pichcenie ;-) Moje starsze dziecko marzyło o mini pizzach, więc w sumie dawno nie było, to zrobiliśmy. Ciasta idealnego na pizzę poszukuję już chwilę, tym razem skorzystałam z tego przepisu ( klik ). Ciasto fajne, puszyste nawet na drugi dzień, dałabym tylko więcej soli :-), nie trzeba czekać długo na wyrośnięcie(...)formujemy mini pizze, które smarujemy sosem i nakładamy resztę składników, na końcu posypujemy startą mozzarellą. Ciasto możemy też rozwałkować i kubkiem wycinać okręgi. Tak robimy do skończenia się ciasta. 5. Mini pizze pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (do zrumienienia się). Podajemy ze świeżą rukolą, ketchupem, sosem z czym kto lubi. Z podanych składników wychodzi około 30 sztuk (zależy
kruche babeczkiKażdy z nas ma swoje ulubione smaki i rodzaje wytrawnych ciast drożdżowych z dodatkami. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na podzielne małe pizze, którymi zaskoczycie gości na domowych imprezach. Ciasto do pizzy niekoniecznie musi być podane w formie cienkiego bądź grubszego placka. Kilka kombinacji i innych form i zwykłe nadzienie smakuje niezwykle! Smacznego! Wystarczy kliknąć w nazwę nad zdjęciem! 1. Pizzowe(...)babeczki z kurczakiem i pomidorem 2. Calzone z kurczakiem 3. Kurczak w podwójnym cieście 4. Pizzowe zawijańce 5. Pizza do odrywania 6. Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą 7. Stromboli- zwijana pizza 8. Bardzo serowa pizza 9. Diabelska pizza 10. Wołowe mini pizze
VioletoweKucharzenieKilka dni temu znów było święto pizzy w naszym domu. Tym razem jednak ciasto zagniotłam z dodatkiem mąki(...)razowej. Jak już pisałam z mąką pszenną mojemu organizmowi nie po drodze ale przecież nie odmówię sobie z tego powodu takich przysmaków jak pizza właśnie. Oto przepis na ciasto do pizzy dla wszystkich, którzy ograniczają spożycie mąki pszennej: Składniki (na dwie duże blachy): 40-50 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju plaska łyżeczka soli łyżeczka
Kuchnia po mojemupysznego na obiad? To z pewnością przepyszna tarta serowa ze szpinakiem i salami! Mniam! Na samą myśl ślinka mi leci.. :) Zapraszam po przepis! :) Składniki: 1 spód do pizzy (użyłam ciasta na pizzę z tego przepisu: LINK ) kilka plasterków salami 1 pętko kiełbasy (użyłam myśliwskiej) 2 jajka 80 ml śmietany 30% 3 łyżki startego żółtego sera 7-8 liści
Gotuj z Mąkąchrupiącym cieście? Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi , współwłaściciela restauracji Robert’s (mamy na blogu fantastyczny przepis na idealne ciasto na pizzę pochodzący z tej restauracji) na nowojorskim Broocklinie, który zapisali dziennikarzy NY Timesa. Są to szparagi alla fontina. Fontina to jeden z miliarda gatunków serów wyrabianych we Włoszech. To zdumiewające(...)użyliśmy w przepisie camemberta. Wprowadziliśmy jeszcze jedną zmianę. Nasze szparagi zapiekliśmy w tarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek
Niedzielny kucharzmną od dawna, w końcu udało mi się je upiec. A przepis na nie jest banalnie prosty! Znalazłam go w jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć
Moje Qulinariaporęczne. Dla niektórych jednak utrudnieniem może być wałkowanie wyłącznie małych formatów ciasta. Drewniane wałki nie nadają się do mycia w zmywarce ale utrzymanie ich w czystości jest bardzo łatwe. Ciasto łatwo usunąć nawet z małych wgłębień. Po użyciu wałki wystarczy umyć i natłuścić. Wałki ładnie się prezentują, dodatkowo każdy wałek jest umieszczony w osobnym, estetycznym opakowaniu dzięki czemu są świetnym(...)Wielkanoc dla każdej kucharki :) Jeżeli szukacie kulinarnego gadżetu na prezent fajnym pomysłem może być spersonalizowana deska do serów lub obrotowa deska do podawania pizzy, ciast czy owoców. Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Mąka pszenna 1262 380 41.8 8.74 239.4 Cukier puder 389 100 0 0 99.77 Masło ekstra
Atlas Smakówskładniki na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 15 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie
Domowy Smak Jedzeniajest potrzebne). Do oprószenia krakersów; Sól gruboziarnista i; Świeżo zmielony, czarny pieprz lub; Płatki chili (jak u mnie) - w wersji pikantnej. Dodatkowo: Mikser/robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Małą cebulę obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach(...)Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem
Gospodyni Miejskałyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 szklanka startego sera Mimolette; 2 i 1/2 łyżki zimnego, niesolonego masła; 3/4 szklanki maślanki. Dodatkowo: Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Ser Mimolette zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Zimne masło pokroić w kostkę(...)minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 - 5 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
Gospodyni Miejskastopniach C. U mnie dodatkiem do upieczonej pizzy był sos czosnkowy i rukola. Składniki: (na 3 - 4 cienkie spody o średnicy 25 cm - 30 cm) Ciasto na spód do pizzy: 500 g mąki pszennej typ 405 lub 450 300 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 10 g soli (płaska łyżeczka) 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki cukru do zaczynu(...)łyżek jogurtu lub śmietany 18% 3 łyżki dobrego majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Pieprz i sól do smaku Jak zrobić pizze na cienkim cieście? Ciasto: Drożdże rozdrobnić do kubeczka z 100 ml ciepłej wody (niegorącej), dodać cukier i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiły swoją objętość. Na stolnicę
Kuchcik gotuje