ciasto na pierniki - 1000 przepisów (strona:57/67)

Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 125

Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika(...)temperaturze 150⁰C w zupełności wystarczy. Jabłko i brzoskwinię obieramy, wyjmujemy pestki i drobno kroimy. Mieszamy owoce z rodzynkami. W misce ubijamy jajka z cukrem i przyprawą do piernika oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko, całość bardzo dokładnie mieszamy. 2/3 pokrojonej chałki wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Przyciskamy dłonią i rozkładamy pokrojone owoce

Karo in the Kitchen
Dietetyczne placuszki serowe 151

myślałam, że mi się rozpadną, bo miałam już kilka podejść do placków serowych, ale wyszły genialne! ;) moja choroba pomału ustępuję, dziś chyba wybiorę się na krótkie poszukiwanie foremek na pierniki, bo już mam pewien pomysł, który koniecznie muszę przetestować! ;) Składniki (1 porcja): 1 jajko 100g serka Emilka lub serek Milsa z Aldi (około 4 łyżek) 1 czubata łyżka budyniu(...)Wszystkie składniki na placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni gotowe placki polewamy sosem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 180

mamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach(...)tych pięknych podkładek jest Pan Goozikowy z Goozik Prawda . Mam cynk, że będzie takie można kupić jutro na Mikołajkowym Bazarze Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne

les mirabelles
Kruche rogaliki 188

chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na  rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)Składniki : 50g drożdży4 szkl mąki1 szkl śmietany 18%200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru pudruszczypta solidodatkowo :cukier pudermleko do posmarowania rogalikówPrzygotowanie :Drożdże(...)śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.Smacznego

charlotte gotuje
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 175

przypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. My nałożyliśmy porcję płaskiej łyżki na ciastko. Pamiętajcie też o odstępach między(...)pieczemy ok. 15 min, do bardzo lekkiego zrumienienia boków i wierzchu. Wyciągamy ciastka z piekarnika i studzimy (najlepiej na kratce). Gdy są gorące, mają bardzo miękką konsystencję, prawie jak pierniki, jednak po wystudzeniu nieco twardnieją z wierzchu, zachowując miękki środek. PODANIE Ciastka powinny utrzymać świeżość przez kilka dni, ale jeszcze nie dane było nam tego sprawdzić… Po konsumpcji ciastka

Nerds Kitchen
Likier czekoladowy 1165

Likier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu.  Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny likieru do ciasta.  Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek.  Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki.  Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego(...)prezent gwiazdkowy.     Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka (2 lub 3,2 %) 200 ml wódki 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki)  Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki.  Wrzucić do garnka i zalać mlekiem.  Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając.  Dodać cukier puder i podgrzewać

Sto kolorów kuchni
Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki 141

suszone (tyle sztuk ile wam wyjdzie mufinek choć ja miałam małe śliwki więc dałam po dwie na sztukę) 250 g mąki 60 g płatków owsianych 6 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody sól 2 jajka 150 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany cukier puder Przygotowanie: Mąkę mieszamy(...)dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy, olej rzepakowy i jogurt lub kwaśną śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy w 180 C ok 20-25 minut. Po wyjęciu z foremek posypujemy

Kulinarna Patilogia
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 174

Galaretki choinki... Teraz wszyscy robią choinki z pierników, a ja jak zwykle inaczej ;) Tym razem galaretka wieprzowa w kształcie choinek... Potrzebne będą: 2 golonki włoszczyzna 6 kulek ziela ang. 6 kulek pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości(...)mielimy na większym sitku. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy zmielone mięso, ocet i żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę (taką do ciasta) wyłożoną folią aluminiową i spożywczą na grubość ok. 1 cm. Wkładamy do lodówki. Jak galaretka stężeje wycinamy foremkami do ciastek gwiazdki i nakładamy jedną na drugą. Na górze możemy ułożyć pionowo gwiazdkę z marchewki. Mi niestety

Pelusiowa Kuchnia
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 202

potraw, ciepła rodzinnego oraz efektywnego wypoczynku :)Ostatnio wspomniałyśmy, że przyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak równie piękne i smaczne, jak pierniki :)Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć je przygotować na Wigilię ;)Składniki:pół kilograma mąki250 g miodu120 g masłaprzyprawa korzenna2 łyżeczki sody oczyszczonejokoło 100 g cukru pudrujajo2 duże łyżki czekolady(...)sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu dodajemy do naszej suchej masy tuż po jajku. Całość łączymy mikserem do 5 minut, po czym ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać

WeAreCrazy
Chlebek dyniowy z żurawiną 173

szklanka mąki pełnoziarnistej i 1 mąki krupczatki) - 2 łyżki zarodków pszennych/otrębów owsianych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta soli - 2 jajka - 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka dyniowego puree - 2 garści suszonej żurawiny W jednej misce wymieszaj suche składniki(...)rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i do niej wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut

Corner With Recipes
Nadziewane pierniczki (jak alpejskie ) 76

godzina 30 min Składniki: Pierniki 200g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 125 g masła 550 g mąki 2 łyżki kakao 4 żółtka 1 białko 160 g cukru 100g śmietany 1½ łyżeczki sody twarda marmolada Polewa 150 g czekolady deserowej 30 g masła Przygotowanie: Jak przygotować nadziewane pierniczki alpejskie? Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć z płyty, dodać(...)piana stanie się gęsta i błyszczaca, a cukier się rozpuści. Dodać po jednym żółtka, zmiksować. Ubitą masę jajeczną dodać do mąki, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 24 godziny. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm (lub 5-6 mm, jeżeli pierniczki mają być bez nadzienia

Pełny talerz
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 166

kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.Lukier:2 szklanki cukru pudru;Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6).Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą.Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając(...)miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można

Gospodyni Miejska
Makowe Gwiazdki 193

Jakoś tak mam ,ze zawsze w okresie przedświątecznym nachodzi mnie ciasteczkowy szał.I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami  ,których to już cała micha czeka na zdobienie , pojawiają się również ciastka maślane , kruche  , z bakaliami , czekoladą ....A dziś kruche gwiazdeczki z dodatkiem maku.Idealne "pochrupanki" do kawy , bądź rozgrzewającej herbaty z dodatkiem cytryny i goździków  :)Składniki(...)łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki zmielonego maku2-3 krople aromatu migdałowegoWykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto ,Schłodzić ok pół godziny w lodówce/Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm , Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .Ciastka pieczemy

Malinowa Kawiarenka
Piernikowe kuleczki + Test trzcinowego cukru pudru Diamant 147

kuleczki trafią też do paczuszek z biscotti . Jakie macie plany na dzisiaj :) ? U mnie będzie pakowanie prezentów, pieczenie piernika, trochę porządków. inspiracja Piernikowego kuleczki Składniki (ok.18 kuleczek): - 1 i 1/4 szklanki mąki - 6 łyżek płatków owsianych - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 5 łyżek cukru trzcinowego Dark Muscovado - 5 łyżek oleju rzepakowego - 1/3 szklanki wody/mleka - cukier puder(...)długo. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a z ciasta zroluj kuleczki (mogą się przydać lekko naolejowane ręce). Piecz ok. 20 min. Ostudź kuleczki i obtocz w cukrze pudrze. *U mnie mąka pszenna pełnoziarnista

Corner With Recipes