ciasto na pierniki - 1000 przepisów (strona:53/67)

Piernikowe muffiny ( minibabeczki ) 145

Malutkie, takie na dwa kęsy.. w sam raz na mini poczęstunek lub elegancki upominek. Pachnące cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem po prostu piernikiem..pachnące domem w chłodne jesienne dni.. Uwieńczone polewą czekoladową i kruchymi ciasteczkami w mlecznej czekoladzie...małe piernikowe elegantki kryjące w sobie słodką tajemnicę..ulubioną marmoladkę lub konfiturę. Przepis jest bardzo prosty.. Tak naprawdę najwięcej czasu(...)cukier, kakao, środek spulchniający, przyprawę do piernika i sól umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta

kawawszklance
Schabowe z pieczarkami i cebulką 195

jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga  gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również   deseru truskawkowo- piernikowego z likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki, przygotuję również gołąbki

Kuchenne aromaty
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 162

piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze na proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać

Food Square
Owsiany keks 101

Bardziej dietetyczna wersja tradycyjnych keksów. Składniki: 20 dag płatków owsianych ½ szklanki cukru pudru 3 jaja 2 łyżki mleka ½ torebki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu

Tradycyjna Kuchnia
Jabłuszka dla dwojga- WALENTYNKI 111

Ciekawy, smaczny i zdrowy deser na Walentynki i nie tylko :) Składniki: 1 jabłko duże czerwone 1 jabłko duże zielone 3 łyżki miodu 3 łyżki rumu Pół

Tradycyjna Kuchnia
Pierniczki katarzynki 162

szklanki)* 1/2 opakowania przyprawy do pierników* 3 i 2/3 szklanki mąki* 1 jajko* 100 g cukru pudru (1/2 szklanki)* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżeczki kakao* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanySposób wykonaniaDo większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze kleiło

Mix smaku
Bajaderka I 197

rozmaitych smakołyków, od przepysznych i aromatycznych zup, poprzez wariacje na temat ryb, zakąski i przekąski, aż po wypieki różnej maści. Jak wiem z doświadczenia wiele z potraw, w szczególności ciast i ciasteczek, zostaje na "poświętach" i nikt już niestety nie ma siły tego zjeść. Zdarza się też czasem, tak jak u mnie w tym roku, że któryś z wypieków(...)bene tort banoffe, który na pewno jeszcze upiekę, żeby pokazać na blogu). Pierwszy połamany biszkopt zatem został, do tego lekko skrojona skórka z wierzchu drugiego biszkopta i troszkę połamanego piernika. Co z tym zrobić? Pierwsza moja myśl powędrowała w stronę bajaderki, która chodziła za mną od dłuższego czasu. Jakoże jednak nigdzie nie znalazłam odpowiadającego mi przepisu, skomponowałam go sama

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 183

składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią

DefinicjaSmaku
Pierniczki z czekoladą 173

Dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać.Masło i melasę umieścić w garnuszku, podgrzewać aż do połączenia składników. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić.Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Motywacyjne babeczki marchewkowe - w ramach akcji Marchewkowy zawrót głowy 101

witamin. Idealnie nadaje się jako przekąska, do pochrupania na surowo. Na marchewce bazuje też wiele świetnych przepisów. Można ją przygotowywać na słono, jak i na słodko. Pysznie smakuje w ciastach, babeczkach i sokach. Jakiś czas temu przygotowałam te motywacyjne babeczki marchewkowe, które sprawdzą się podczas przyjęć dla dzieci lub jako przekąska w pracy lub na uczelni. Świetnie poprawiają humor(...)szklanki mąki pełnoziarnistej - 4 jajka - 3/4 szklanki oleju - 0,5 szklanki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) - 1 łyżeczka cukru waniliowego - pół łyżeczki soli - opcjonalnie można dodać pokrojone orzechy włoskie lub rodzynki krem:  - opakowanie serka naturalnego typu Almette  - sok z połowy pomarańczy - 2 łyżki cukru

two broke sisters
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 474

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu(...)przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia

Mała Cukierenka
Sernik piernikowe tiramisu 421

Zamarzyło mi się piernikowe tiramisu, takie na podstawie tiramisu Nigelli Ekspresowo.  Już wiedziałam, jak będzie obłędnie smakować.  Najpierw oczywiście musiałam zrobić coś bardzo, ale

Sto kolorów kuchni
Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami 112

wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowymszczypta soli tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy garść rodzynek10 posiekanych orzechów włoskich1 czubata łyżka cappuccino1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika)Polewa:1 gorzka czekolada50 ml mleka2 łyżki miodu4 łyżki cukru3 łyżki masłą 50 ml rumu1 cała pomarańcza1 opakowanie posypki z orzechów laskowychCiasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić(...)sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką.  Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem.Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka

Bon Appetit Małgorzaty
LEKSYKON MIODÓW 113

smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawi samopoczucie oraz przyniesie ulgę przy(...)zastępujemy cukier: przy pieczeniu ciast - dodajemy go o 1/4 więcej niż cukru, ponieważ jest mniej słodki (pamiętajmy bierzemy pod uwagę wagę, a nie objętość, gdyż miód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę o 15 stopni C. przy pieczeniu chleba i bułek - lepszy jest jasny miód, gdyż jest łagodniejszy w smaku przy pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy Ciekawostki

Ciastka - domowe słodkości
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 170

jajka,przyprawa do piernika np.Kamis,0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka miodu płynnego,esencja waniliowa,2 łyżki gorzkiego kakao Zmiksowałam cukier z masłem. Dodałam jajka,miód, esencję,  przesianą przez sitko mąkę,  proszek do pieczenia i przyprawy. Dobrze wyrobione ciasto podzieliłam na dwie części

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania