ciasto na pierniczki - 2124 przepisów (strona:16/142)

Piernikowa chatka Ali i Łukaszka 116

mąki. Ciasto dzielimy na części (pozostałe odstawiamy do lodówki) i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej.Piekarnik nagrzewamy do 180°C.Ciasto na pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy nie dłużej niż 10 min.Jeśli pierniczki będą pieczone za długo

Moniki Smakołyki
Posypka cukrowa, serduszka 164

Posypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym roku wykonać ją własnoręcznie. Przepis banalny, twórczy i bardzo tani!.  Składniki:     1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas   miksowania     barwnik spożywczy, dowolne kolory

Apetyczna babeczka
Pierniczki w wersji fit 110

Piekę już po raz piąty te pierniczki, ale zdjęcie udało się zrobić dopiero teraz, kiedy zrobiłam ciasto z podwójnej porcji. Wcześniej znikały zbyt szybko, ponieważ są przepyszne i prawie wcale nie różnią się smakiem od tych tradycyjnych. Synek udekorował je wg swojej wybujałej fantazji i dziś kilka z nich udało się zawiesić na choince Jeśli lubicie pierniczki i chcecie zrobić(...)miodowej, wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, ponieważ pierniczki wyjdą zbyt „ciężkie”. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnice, wykroić dowolne ciasteczka, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Smaki Armine
Miękkie pierniczki z nadzieniem 72

Narodzenia, bo właśnie w tym czasie piernikowe wypieki tak bardzo smakują. Te pierniczki są miękkie, nawet nie muszę wkładać skórki jabłka do puszki, ponieważ ciasto utrzymuję miękkość dzięki nadzieniu z powideł śliwkowych. Przypominają nieco znane pierniczki alpejskie, ale nie oszukujmy się - są inne, dla mnie nawet lepsze:) Można polać je czekoladą albo(...)lukrem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. I lepiej upiec je tydzień przed Świętami, wtedy zdążą dojrzeć, żeby zachwycić swoim smakiem i aromatem.  Ja właśnie nastawiłam porcję ciasta, jutro będę piekła:)  Miękkie pierniczki z nadzieniem  Składniki (na ok 70 sztuk): 200g miodu 2 łyżki przyprawy do piernika  120g masła 100ml śmietany 18% 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku

Obiad gotowy
Świąteczne pierniczki 111

moje świąteczne pierniczki 🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲 Piekę je każdego roku przed świętami i wydawało mi się,że mój stary niezawodny przepis jest doskonały i najlepszy póki w zeszłym roku nie odkryłam tego. Pierniczki wychodzą mięciutkie od pierwszych chwil po wyjęciu z piekarnika do ostatniego zdjętego z choinki.   1 kg mąki pszennej (użyłam szymanowskiej typ 480) 250 g masła 400 g miodu prawdziwego(...)być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w chłodne miejsce minimum na 12 godzin (ja zrobiłam ciasto wieczorem a następnego dnia dopiero koło południa piekłam pierniczki). Gotowe schłodzone ciasto będzie zwarte i łatwe w wałkowaniu. Należy podzielić je na kilka części i kolejno wałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm podsypując niewielką ilością mąki.  Foremkami wykrawać

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik z pierniczkami 260

sera 3/4 szkl. cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania:Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą(...)dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką    pomarańczową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową  . Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika

Słodkości i nie tylko
Pierniczki dyniowe 197

razu miękkie po upieczeniu, nie trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby. Z podanego przepisu przygotowałam około 60 sztuk . Pierniczki dyniowe Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 100g masła 80g miodu 110g cukru 60ml wody 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta(...)piernika, wszystko wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę (lub dłużej) - schłodzone ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów - z ciasta wycinać wybrane kształty (u mnie gwiazdki), pierniczki przekładać w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - gotowe pierniczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez około 10 minut

Smakołyki Bereniki
Pierniczki z witrażykami 114

kogo: dla tych, którym zwykłe pierniczki się znudziły dla chcących zrobić oryginalne ozdoby choinkowe dla pierniczkowych maniaków Składniki na ciasto (jak w Pierniczkach I ): 550g mąki pszennej (+ do podsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika  Składniki(...)Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia.  Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie.  Wałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem zawiesić na choince to otworek robimy przed pieczeniem (najlepiej wykałaczką).  By stworzyć

Mania Wypiekania
Pierniczki staropolskie 149

Pierniczki staropolskie Wszystkim chyba jest znany piernik staropolski z ciasta długo leżakującego,  polecam jednak przy okazji robienia ciasta na piernik,  zrobić też cisto na te pierniczki.  Są przepyszne i czuć w nich smak tradycji. Składniki: Na ciasto: 140 g miodu 115 g cukru 84 g masła 335 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)się twardsza. Przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego, bądź emaliowanego, przykryć folią spożywczą i przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tyg. W dniu pieczenia: Ciasto rozwałkować na grubość 5 - 10 mm (pierniczki szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st. Dowolnie dekorować. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde. Dlatego

My sweet a life
Jabłecznik z pierniczkami 219

ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)wyłożyć na pierniczki ( patrz FILM ) i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu. Polewa: 11. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować ma małym ogniu przez około 5-7 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut. 12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami

Mała Cukierenka
Jabłecznik z pierniczkami 223

ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)wyłożyć na pierniczki ( patrz FILM ) i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu. Polewa: 11. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować ma małym ogniu przez około 5-7 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut. 12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami

Mała Cukierenka
Pierniki…przepis miesiąca 136

metalowym pudełku. Takie pierniczki to również świetny present pod choinkę. Jak się domyślacie pierniki są tematem przepisu miesiąca w grudniu. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia. Przepisy na pierniki, pierniczki i piernikowe ciasta możecie dodawać w komentarzach do tego wpisu. Pierniki na choinkę Składniki: na około 40 pierników 380 g pszennej mąki 100 g cukru 120 g masła 150 ml melasy(...)Wyrób gładkie ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na noc. Wyjmij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozwałkuj ciasto porcjami na papierze do pieczenia i wycinaj pierniczki. Układaj pierniczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki w piernikach na choinkę. Piecz przez około 8 minut na złoty kolor. Po wyjęciu

codojedzenia
Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem 324

Święta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny

Z miłości do słodkości
Katarzynka 116

odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami. Niebo w buzi :) W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków. Doskonały pomysł na pyszne i niecodzienne ciasto :) Polecam! Składniki na biszkopt: 6 jajkek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy cappuccino Krem: 800 ml mleka 1 duży(...)budyń śmietankowy Delecta 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 300 g miękkiego masła 3 łyżki kawy cappuccino 2 łyżki wódki + około 25 pierniczków katarzynek Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej kilka łyżek śmietany 30% kamyczki czekoladowe Delecta Decorada Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawać cukier i miksować

Domowa cukiernia Ewy