ciasto na pierniczki - 2124 przepisów (strona:17/142)

Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki. 148

miękkie pierniczki domowe. Idealne na Święta i co dzień. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu. Spróbujcie. Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g miękkiego masła 3/4 łyżeczki kakao (do ciast) 1/4 szklanki płynnego miodu 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko klasy L 2 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania 1 łyżeczka sody Przygotowanie(...)grubość od 3 mm do 5 mm. Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu. Wykrawamy dowolne wzory. Można również odrywać po kawałku ciasta i tworzyć w dłoniach kulki, które potem spłaszczamy. Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut * w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie. Z podanych składników

Słodkie okruszki
Pierniczki proste w wykonaniu 93

Pierniczki proste w wykonaniu Pierniczki proste w wykonaniu Składniki na ok 60 sztuk: 550 g mąki 300 g miodu 100 g cukru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody przyprawa do piernika 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu wlać do miski do ostygnięcia. Jak będzie już chłodne, dodać jajko oraz sypkie(...)już wszystkie składniki się połączą, przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm. I wycinać  dowolnymi foremkami. Piec ok 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Pierniczki proste w wykonaniu pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie! 99

wystudzenia, w tym czasie zgęstnieje *** *** Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Kulki delikatnie spłaszczamy za pomocą wilgotnej łyżki *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12 minut *** *** Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać kilka minut, a następnie przekładamy pierniczki na kratkę do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy lukier(...)jeszcze dodatkowo kruszeją *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie! pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Piernikowe serca.......od serca! 141

mróz szczypie w oczy, tak jak teraz-za oknem jest cudnie!   Z początkiem grudnia,  siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam piekę i ozdabiam śnieżnobiałym królewskim lukrem, te pierniczki są kruchutkie, aromatyczne pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą  po upieczeniu z czasem miękną tak akurat na święta, dlatego warto już zabrać się(...)blasze od piekarnika wyłożoną pergaminem.  Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół włożyć pierniczki i piec 8-9 minut. Tak samo postępować z resztą ciasta aż do skończenia. Studzić pierniczki na kratce kuchennej. Lukier królewski: Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez

Wanilia i Kardamon
Najlepsze pierniczki świąteczne! 859

nabrało poprawnej konsystencji. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odpoczęte ciasto, dzielimy na mniejsze porcje. Każdą wałkujemy * na podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości 3-4 mm. Wycinamy ciastka za pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przekładamy na blaszkę z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrabiamy, i robimy kolejną porcję(...)zrumienią.  Pierniczki przekładamy do puszki na 1-2 tyg., aby zmiękły i najlepiej chowamy, aby nikt z domowników nie podjadał. Pierniczki dekorujemy za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem :) * Czasami zdarza się, że ciasto jest bardzo miękkie i rwie się. W takim wypadku należy dodać do ciasta dodatkowych 50-100 g mąki. Smacznego! Po więcej

Kuchnia Łukasza
KRUCHE PIERNICZKI 120

nich świąt. Pieczenie i przyozdabiane ich to tradycja, która łączy całe rodziny, przyjaciół i znajomych. No i przede wszystkim to dobra zabawa, nie tylko dla dzieci. Oto przepis na pierniczki, które nie muszą leżeć, aby zmiękły. Od razu po upieczeniu są kruche, wiec można je upiec nawet dzień przed świętami. To dla tych co do tej pory nie mieli czasu(...)minimum 30 min. Ciasto dzielimy na porcję i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wykrawamy kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Studzimy. Polewa: Czekoladę gorzką oraz mleczną razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Wystudzone pierniczki maczamy w ciepłej polewie i posypujemy

Kuchnia MagdaLeny
Sernik ricotta na piernikowym spodzie 144

pora to nadrobić ! Niezwykle prosty w wykonaniu, a zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój sernik przygotowałam na piernikowym spodzie, wykorzystując tym samym niedojedzone pierniczki świąteczne. Zamiast pierników możecie użyć biszkoptów lub innych suchych okrawków ciast i ciasteczek. Składniki:  400 g suchych pierników lub innych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek(...)sera ricotta 300 g mielonego twarogu 5 jaj 1 szklanka cukru skórka  z 1 pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ewentuanie: szczypta kardamonu Wykonanie: Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku rozgrzać masło, ostudzić. Ciepłe masło wlewać partiami do okruszków. Nie wlewać od razu całości, gdyż może okazać się ,że masła jest za dużo

kolorowotorcikowo
Nadziewane pierniczki. 140

Święta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach.  Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika(...)małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinać większe koła. Na środku każdego koła położyć łyżeczkę dżemu.  Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki. Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia

Radość kipiąca uśmiechem.
ciasto z kruszonych pierniczków z wiśniami 245

Przepyszne ciasto z lekko piernikową nutą, pianką i wiśniami w galaretce. Spód jest dość nietypowy, bo zamiast mąki dodajemy rozdrobnione pierniczki. Daje to bardzo fajny efekt, ciasto(...)dzięki temu jest oryginalne.  Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 2 opakowania galaretki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki na bazie mąki żytniej i kokosowej z lukrem pomarańczowym 97

Smaczne pierniczki, w stylu fit. Nie za twarde, delikatne i odrobinę kruche. Ciasto jest nieco uciążliwe w przygotowaniu, gdyż dość mocno klei się do rąk, natomiast(...)odstawieniu do lodówki na kilka godzin z jego wałkowaniem nie powinno być już problemu. Wałek warto wysmarować oliwą z oliwek przed użyciem, wówczas nie będzie konieczności podsypywania ciasta mąką a pierniczki będą ładniejsze.  Składniki (na 50 dużych serc): 200 gram mąki żytniej  100 gram mąki kokosowej  125 gram masła  125 gram miodu  łyżeczka sody oczyszczonej

Mango Papaja
SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE 104

ilość mąki. Z powstałego ciasta odrywam kawałki, rozwałkowuję je na grubość między 5 - 7 mm i wycinam kształty foremkami. Układam każde "ciastko" na blasze w niewielkich odstępach, pierniczki rosną.  Skrawki ciasta zagniatam z kolejną porcją i powtarzam czynność wycinania do wykorzystania masy.  Pierniki pszenno-orkiszowe piekę ok. 8-10 minut w nagrzanym piecu, aż wierzch będzie złocisty(...)cytryny/pomarańczy Jak przygotować Składniki miksuję ze sobą do uzyskania gładkiego, gęstego jak gęste ciasto naleśnikowe lukru. Jeśli trzeba, dodaję więcej cukru pudru. Lukier przekładam do rękawa cukierniczego zakończonego tylką o cienkim otworze. Dekoruję pierniki i zostawiam do całkowitego zastygnięcia cukru. SMACZNEGO! * Przepis na te pierniczki podkradłam z TEGO bloga, który pozmieniałam na swoje potrzeby. Jeśli    nie masz

W kuchni Karmel-itki
Fińskie pierniczki korzenne. 123

tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu(...)jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam.   FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE.           Składniki na 50 - 60 sztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka mielonego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Świąteczne pierniczki (nocne) 124

czasu i chyba nawet ochoty, za to ja bardzo lubię zapach pieczonego piernika i choć dekoracja nad tymi małymi cudami zajmuje parę godzin to warto! Robiłam różne pierniczki ale to ciasto na nie jest chyba najlepsze, są mega kruchutkie i pachną miodem jeszcze zdążycie je upiec, a czemu nocne ? Po zrobieniu ciasto musi „dojść „ w lodówce i wtedy takie dobrze(...)powrotem do lodówki na całą noc. Następnego dnia porcjami wałkować ciasto na grubość około 3-4 mm lekko podsypując mąką-ale gdy ciasto jest dobrze schłodzone nie ma takiej potrzeby bo dobrze się wałkuje. Foremkami do pierniczków wycinać dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 180*c na grzaniu góra dół 5-6 minut

Wanilia i Kardamon
Świąteczne pierniczki 339

kiedy będziemy musieli na szybko zrzucić jedną partię pierniczków, żeby kolejna mogła trafić do piekarnika.      Z naszej kulki w lodówce odcinamy 1/4 ciasta, którą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy pierniczki foremkami lub od biedy kubkiem o cienkim brzegu i pieczemy przez 15 minut. I tak w kółko z resztą ciasta lub do czasu aż dojdziecie(...)wniosku, że kupne pierniczki też są dobre.      Przy okazji robienia jakichkolwiek wycinanych ciasteczek pod koniec roboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy

sama złodycz
Pyszne pierniczki last minut z lukrem 102

właśnie są te pyszne pierniczki last minut z lukrem. To idealny przepis dla spóźnialskich, zapracowanych i dla tych, którzy w ostatniej chwili przypomną sobie, że przecież trzeba upiec pierniczki na święta. Ciasto nie wymaga leżakowania ani dojrzewania, można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Bez wałkowania, bez wykrawania, w parę minut nasz dom będzie pięknie pachniał świętami. Potem wystarczy(...)lodówki na 30- 60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki o wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki (gdyby ciasto kleiło się do rąk, podsypujemy mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów. Pierniczki pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu. Powinny się leciutko zezłocić, ale pozostać miękkie. Pierniczki

Kulinarne przygody Gatity