Stoję kolejny kwadrans na autobusowym przystanku. No pięknie, jak zwykle godziny szczytu oznaczają porażkę komunikacyjną. Poszłabym pieszo. Ale wtedy akurat podjedzie zbawienie w
W kuchni Karmel-itki"Boże, spraw, bym kupiła tylko to, po co przyszłam" - powtarzam sobie zawsze, gdy przekraczam próg sklepu spożywczego, marketu, warzywniaka czy delikatesów, nie mówiąc już o porannej
W kuchni Karmel-itkioczkach, a jeśli masz w plastrach, pokrój najdrobniej i najcieniej, jak potrafisz. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz zostawić ją surową lub zrumienić na niewielkiej ilości masła lub oleju. Mięso oczyść z tłuszczu i ewentualnych chrząstek, pokrój w bardzo małą kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy(...)Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw
Anioszek w kuchniPrzez długi, długi czas nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej. Kiedy zaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej
W kuchni Karmel-itkiTym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego
Domowa Cookierenka AgiRóbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja(...)klusek :) Możemy również zrobić wersję z cebulą, wtedy zaczynamy od delikatnego przesmażenia cebuli. Modra kapusta: 1/2 główki kapusty czerwonej 1/2 cytryny 1/2 małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor
vegetaniewyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg ) 60 dkg marmolady różanej cukier puder ( do posypania ) olej do smażenia około 1,5 l Sposób wykonania : Mleko podgrzewamy do około 35 C i wlewamy na miski. Do mleka wsypujemy połowę cukru oraz dodajemy drożdże i mieszamy(...)mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie
Przepisy i porady kulinarneMaj, czerwiec i kolejne miesiące, aż do zwieńczenia sezonu warzywno-owocowego w października to naprawdę wspaniały czas, jeśli chodzi o względy gastronomiczne
W kuchni Karmel-itkiPostanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze
W kuchni Karmel-itkiuwaga, żeby nie przykleiło się do blatu! Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy po około łyżeczce farszu i zaklejamy pierożka😉 Musimy mieć suche palce, żeby ciasto nie kleiło nam się do palców zamiast sklejać brzegi. A jeśli nadal nie chce się skleić – możemy delikatnie posmarować wodą jeden z brzegów i spróbować jeszcze raz. Gotowego pieroga odkładamy(...)chociaż u mnie zjedliśmy wszystkie na raz😉 ). Nadal są przepyszne! ============================================================ Farsz mięsny: Ugotowane mięso z kurczaka Cebula (do smaku – ja dałam 2 średnie na 400g kurczaka) Olej kokosowy Sól, pieprz Opcjonalnie: czosnek Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Ugotowane mięso z kurczaka rwiemy w palcach na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera razem
Jak gotować i nie zwariowaćmielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto,sól, pieprz,gęsta, kwaśna śmietana,odrobina oleju.Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać mięso i przyprawy, poddusić razem - podobnie jak na przykład do spaghetti.Ziemniaki wyszorować i obgotować. Powinny być al dente - o ile można(...)gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli w objętościowej proporcji: 1 część śmietany + 1 część zakwasu. Ilość powinna być odpowiednia do ilości zapiekanki i tego, jak ciasto ułożymy składniki.Taką mieszaniną zalać zapiekankę.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie
Codzienna kuchnia niecodziennajest, ale ostatnio mam jakiś mały kryzys. Mimo że mam więcej energii i nie robię się szybko zmęczona, to nie mam pomysłu na gotowanie, chyba że desery i ciasta, a te ostatnio ograniczam. Mogę, więc jedynie rozpieścić pozostałych domowników. Cóż, postaram się bardziej wysilić. Może też doskwiera mi myśl, że zaraz koniec studiów i trzeba zacząć kolejny etap życia(...)osoby: 500g makaronu spaghetti 15 dag chudego wędzonego boczku 1 jajko 3 żółtka 200ml śmietanki 30% Sól Pieprz Szczypta rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki startego sera żółtego + 4 łyżki do posypania (starłam kawałek ok 10-12 dag) Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg instrukcji na opakowaniu. Boczek i cebulę pokroić
Fabryka pomysłówNie każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z
Szefowa kuchniPuszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne
Oryginalny smakPiekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)brązowego cuku 100 g namoczonych rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu) 1 dojrzały banan zblendowany na papkę Przygotowanie: Wielkiej filozofii
greenscarfzostawić na moment, posypać pieprzem, przemieszać, itd., czyli nie wsypać po prostu wszystkich przypraw na raz (to dotyczy zresztą każdego dania). Na koniec przyprawiania mieszamy całość z 2 łyżkami oleju , dolewamy wody znowu trochę ponad poziom kotletów, przykrywamy i zostawiamy teraz na najmniejszym ogniu, żeby kotlety powoli przechodziły przyprawami i jeszcze bardziej miękły. Kiedy cała woda ponownie zniknie kotlety(...)pyszne, soczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można też jak najbardziej zostawić sam sos powstały w trakcie przygotowywania steków na patelni
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErazem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryczka chili zielona pietruszka maka tortowa olej ciepła woda 2 białe surowe kiełbasy Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną(...)warzywa i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do rosołu. Z kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto
MarciochaKucharzymisce biedne, zapomniane... I wtedy do akcji wkracza C.: A może byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić...Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem słyszę: Na jutro zrób mi więcej, bo wszystkim(...)łyżeczki proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli80 g cukru125 ml mleka2 jajka90 ml oleju2 banany100 g suszonych moreliMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem.Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Banany obrać, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do płynnych składników.Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Dodać posiekane morele, połączyć.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze