ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:372/437)

Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 160

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)brązowego cuku 100 g namoczonych rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu) 1 dojrzały banan zblendowany na papkę Przygotowanie: Wielkiej filozofii

greenscarf
SOCZYSTE STEKI SOJOWE 217

zostawić na moment, posypać pieprzem, przemieszać, itd., czyli nie wsypać po prostu wszystkich przypraw na raz (to dotyczy zresztą każdego dania). Na koniec przyprawiania mieszamy całość z 2 łyżkami oleju , dolewamy wody znowu trochę ponad poziom kotletów, przykrywamy i zostawiamy teraz na najmniejszym ogniu, żeby kotlety powoli przechodziły przyprawami i jeszcze bardziej miękły. Kiedy cała woda ponownie zniknie kotlety(...)pyszne, soczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można też jak najbardziej zostawić sam sos powstały w trakcie przygotowywania steków na patelni

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Rosół z mięsnymi pierogami 213

razem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryczka chili zielona pietruszka maka tortowa olej ciepła woda 2 białe surowe kiełbasy Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną(...)warzywa i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do rosołu. Z kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto

MarciochaKucharzy
Bananowe muffinki z morelami 175

misce biedne, zapomniane... I wtedy do akcji wkracza C.: A może byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić...Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem słyszę: Na jutro zrób mi więcej, bo wszystkim(...)łyżeczki proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli80 g cukru125 ml mleka2 jajka90 ml oleju2 banany100 g suszonych moreliMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem.Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Banany obrać, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do płynnych składników.Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Dodać posiekane morele, połączyć.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lekka sałatka na grilla z botwinki i jajka. Proste dietetyczne przepisy kulinarne: niezbędne potrawy na grilla więc masz szybki 196

Wielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski

IzaGotuje
Buraki 155

przepisem na blogu. U mnie w kuchni znowu zagościły buraki. Jak na razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Przepyszne są w cieście  , idealnie pasują też do gulaszu . Jednak najbardziej lubię buraki duszone, podane jako dodatek do mięsnego obiadu. Ostatnio moje serce skradły buraki ze skórką cytryny . Po słowach mego męża(...)prawdę przepyszne. Składniki: 1 kg buraków 75 dag orzechów włoskich pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 4-5 ząbków czosnku 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki oleju sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w mundurkach. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy sok z cytryny i olej. Doprawiamy

Pobite gary Barbary
Ryba pod sezamową kołderką 127

Osobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja . Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby lubi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki z cukinii 306

Cukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;) Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki są jedną(...)startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii,150 ml maślanki (lub kefiru),2 jajka,1 szklanka mąki,gruby, świeżo zmielony pieprz,sól do smaku,olej do smażenia.Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć cukinię i wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, na średnio

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIKANTNY KREM Z MARCHEWKI / WÜRZIGE KAROTTESUPPE. 197

 Zimne dłonie, para z ust, czerwone uszy i nos. Skrzypi pod nogami ziemia, konary pokrywa poranny szron. Kolejna kartka z kalendarza wydarta. Starsza o kolejny

W kuchni Karmel-itki
PIERNIK LAST MINUTE 528

jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający  to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :)   SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym(...)łyżka) DO PRZEŁOŻENIA: około 200 g powideł śliwkowych WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o długości 26 - 27 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ulubieńcy listopada 126

codziennego przemywania twarzy i uważam, że świetnie tonizuje i poprawia wygląd cery. Można też używać go schłodzonego na płatkach kosmetycznych na opuchnięte oczy.  Ostatnim pielęgnacyjnym ulubieńcem olej z awokado. Najbardziej lubię go używać do olejowania włosów. Wygładza je i pozostawia pełne blasku. Bardzo często nakładałam go też na twarz i tak również bardzo dobrze się sprawdza.  Szukając opcji(...)jest sklep wegański Terravege. Sklep ma ciekawy wystrój, jest bardzo dobrze wyposażony i jest w nim dużo produktów niedostępnych gdzie indziej. Dla mnie jednak największym plusem jest dostępność wegańskich ciast i innych wypieków

wegujemy
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 234

mąkę) ok. 1/2 szklanki aktywnego zaczynu żytniego lub pszennego 2 g świeżych drożdży  ciepła woda 1 pełna łyżka soli 1 płaska łyżka cukru lub miodu 2 łyżki oleju słonecznikowego lub kukurydzianego 1 płaska łyżeczka grubo mielonego kminku 1. ZACZYN - dzień wcześniej, wieczorem , "nastawiamy" zaczyn - z 760 g mąki pszennej odsypujemy 200-250 g, dodajemy zaczyn, cukier lub miód, dolewamy(...)wszystko razem - zaczyn z zakwasu, zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę i przyprawy, dodając ok. 600-650 ml ciepłej wody - wlejmy najpierw nieco mniej, żeby konsystencja chleba nie była za rzadka. Ciasto powinno być miękkie, lekko klejące ale zwarte. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie ok. 5-7 min. Formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2-4 h do wyrośnięcia. 4. Kiedy

Kuchnia Prezydentowej
Ogród po powrocie 121

kwiatem. Róża portlandzka jest piękna nawet w deszczu. Krwawnica i morwa radzą sobie koło akacji. Lekko przywiędnięta rabata kwiatowa. Nawłoć i pysznogłówka zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych(...)myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na grubej tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Tuńczyka otwieramy i odlewamy trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Dodajemy tartą cukinię, najpierw odcedzając puszczony sok i mieszając trzymamy chwilę na ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut. Odcedzamy tuńczyka z oleju i dorzucamy do sosu

les mirabelles
ANANAS W SOSIE CZEKOLADOWYM - owocowa przekąska super speed 183

Dzisiaj nie podam Wam przepisu. Dzisiaj po prostu Wam pokażę :)  A to, co widzicie, to przepyszna, super szybka, odżywcza i jeszcze raz przepyszna przekąska na

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jak szybko i tanio zyskać piękny i zdrowy uśmiech? Tani, skuteczny i naturalny sposób na pielęgnację i wybielanie zębów czyli ek 10772

Piękny i zdrowy uśmiech szybko,  tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare złotych, aby osiągnąć to wszytko. Naturalna

IzaGotuje
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 142

poprzednim poście były gołąbki i teraz też będą gołąbki. Ale inne, chociaż też wege. I są tak samo pyszne! Zaraz skończy mi wyrastać ciasto na bułki więc piszę szybko i lecę zająć się pieczywem. Kapustę przygotowujemy tak samo jak w poprzednim wpisie. Zatem zacytuję (sam siebie): Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej(...)cebula sól, pieprz Gotujemy ciecierzycę, soczewicę i ryż. Ciecierzyca wymaga dłuższego gotowania więc ją gotujemy osobno. Soczewicę i ryż możemy gotować razem. Cebulę siekamy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dorzucamy do niej pokrojone w półplasteki pieczarki i dusimy kilka chwil. Po wystudzeniu mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pieprz i sól. Jeśli masa wyda nam się zbyt sucha możemy dodać odrobinę

Marder&Marder Manufacture
7 sposobów aby nie przytyć w święta czyli lekki i zdrowy stół wielkanocny. Część II: Zrób Domowy Majonez Light. 174

Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!!  (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto!  (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light!  (przepis poniżej) 4. Świąteczna Sałatka Light!  (szczegóły wkrótce(...)podwórko mojej bratowej.   I pamiętaj:   P rzed dodaniem do sałatki  wymieszaj majonez light z jogurtem naturalnym,  najlepiej greckim! Składniki: jedno kurze jajo ok 50g – 70kcal olej rzepakowy 200g – 1768kcal sok z cytryny (trzy łyżki stołowe) ok 18g – 6kcal przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól himalajska, cukier   Do miseczki wbijam (uprzednio umyte!) jajo, wsypuje przyprawy: cukru zaledwie

IzaGotuje