Rok temu przygotowywałem pyszne placki z cukinii, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. I właśnie ten przepis był inspiracją na dzisiejsze placki warzywne. Zawsze staram się przygotowywać
kulinarnyJabardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru, 5 białek + 250g cukru, itd. Jeśli chodzi(...)tego w czystym, pozbawionym jakichkolwiek śladów tłuszczu, suchym naczyniu – i tak samo czystym i suchym narzędziem – czy to klasyczna ręczna trzepaczka, czy mieszadła miksera. Nawet jedna kropla wody czy oleju jest w stanie sprawić, że nie ubijecie na sztywno nawet najświeższych białek. Do ubijania najlepsza jest miska metalowa lub szklana – w plastikowej wielokrotnie zdarzały mi się mimo umycia plamki tłuszczu
Karo in the KitchenCebulka troszkę mi się przypiekła, ale dopóki nie jest gorzka, zjem każdą. <3 Jak i takie pyszne pierogi - dobre na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku sól(...)solą oraz pieprzem i nadziewamy pierogi. Moje, lepione ręcznie nie są jeszcze wciąż najpiękniejsze, jednak do tych z maszynki wchodzi mniej farszu. ;) Gotowe pierożki wrzucamy do wrzątku z łyżką oleju i gotujemy do momentu wypłynięcia, po czym jeszcze około trzech minut. Najlepsze z zasmażką z cebuli i tłuszczykiem
Kuchenna KontrrewolucyaWitajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania, polecam również
Kuchnia PROzdrowotnanajbardziej rozdrobnić, a później na chwilę odstawić żeby zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką i jednocześnie widocznie ją zagęścić. Smażymy pancakes na nieprzywierającej patelni o grubym dnie, nakładając porcje ciasta łyżką stołową. Placki po usmażeniu układamy jeden na drugim, posypujemy z wierzchu chrupiącym musli (to świetny kontrast dla miękkich i puszystych placków, naprawdę – posypcie je odrobiną owocowego musli, nie pomijajcie tego(...)śniadanie te placki są nie do pobicia! SKŁADNIKI 140g jogurtu greckiego 1 duży banan 80g płatków owsianych 2 jajka L (lub 3 jajka M) 60ml dowolnego mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka brązowego cukru melasa, po łyżce musli i świeże owoce do podania Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenKalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne
W kuchni Karmel-itkiSkoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr(...)kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego, siekamy cebulę i smażymy z dodatkiem szczypty cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, podgrzewamy do czasu, aż płyn się zredukuje. Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do garnka
Taste Of My Dayczęsto jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się(...)również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki) duża szczypta soli 12 łyżeczek oleju rzepakowego Do blaszanej (najlepiej) lub silikonowej formy na muffiny z 12 wgłębieniami wlewamy 12 pełnych łyżeczek oleju – po jednej łyżeczce do każdego wgłębienia – dobrze, aby dno każdego otworu
Poezja smakuNa salonach coraz częściej wraca się do tradycyjnych dań. Restauracje serwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKrólewski obiad w 20 minut :) Łosoś to jedna z najbardziej odżywczych ryb, doskonale się nadaje do pieczenia w piekarniku i lubi wiele wspaniałych dodatków :) np. awokado
Kuchnia PROzdrowotnaszczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy(...)okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron
Ugotowane pozamiataneTo chyba najdziwniejszy sos, jaki w życiu robiłam. Słodko-wytrawny, owocowy na bulionie warzywnym. Totalna improwizacja, która naprawdę się
W kuchni Karmel-itkiStała piękna i dumna, tak soczyście pomarańczowa, aż przykuwała wzrok. Uśmiechnęła się i szepnęła: "Weź mnie". Nie mogłam się oprzeć i zaprowadziłam ją do domu, aby
W kuchni Karmel-itkiOstatnimi czasy coraz częściej sięgam po orientalne receptury, bawię się orientalnymi smakami, składnikami.Sprawia mi to duża przyjemność i satysfakcjonuje moje podniebienie. Ilość różnych aromatów, kontrastujących
W kuchni Karmel-itkiTrufle z daktyli to wegańskie słodycze, które świetnie zastępują słodkie czekoladki czy batoniki. Dodają mnóstwa energii i w zdrowy sposób zaspokajają naszą chęć na słodkości. Są
Poezja smakuzaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem(...)przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Mąkę żytnią razową można zastąpić zwykłą mąką żytnią.Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne
Gospodyni Miejska