myśl ;) Do tego przygotowanie wcale nie jest trudne, i nie zajmuje dużo czasu (no, oprócz samego pieczenia) ;) Składniki: kurczak ( u mnie prawie 2 kg) oliwa z oliwek lub olej kokosowy (płynny) przyprawy – właściwie dowolne. U mnie dużo papryki słodkiej, trochę ostrej, szczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego 3 szklanki wody(...)rosołową i koncentrat pomidorowy. Najlepiej by było, gdyby szyjka butelki/wieko słoika nie wystawała ponad kurczaka – wtedy kurczak będzie bardziej soczysty. Naszego siedzącego kuraka wstawiamy do foremki (takiej jak do ciasta) i zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia woda będzie odparowywać, i należy na bieżąco ją uzupełniać. Pieczemy w 180˚C, a czas zależy od wagi kurczaka, i od czasu do czasu
Jak gotować i nie zwariowaćTyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych
W kuchni Karmel-itkiUf, jak gorąco! Puf, jak gorąco! Zupełnie jak w wierszu Tuwima. Kto wie, czy w szafie "nie siedzą grubasy, co zajadają same kiełbasy", kto ich tam
W kuchni Karmel-itkijeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki. #Ja z każdej części ciasta robię kulkę, trochę ją rozgniatam i brzegi zawijam pod spod, trochę podobnie jak robi się sakiewki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut(...)powstała Wam po dodaniu musztardy, u mnie masa była dość rzadka, więc dodałam tylko tą resztę jajka ze smarowania bułek. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron, na rozgrzanym oleju. Złożenie: Upieczone bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy musztardą i wkładamy do piekarnika, żeby się podgrzały. Cebulę kroimy w plasterki, smarujemy z obu stron sosem sojowym i podsmażamy
Czerwona PorzeczkaWitajcie! Coraz częściej jest kupywana i coraz popularniejsza staje się wołowina w formie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie
Kuchnia PROzdrowotnaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz szpinak podsmażamy na masełku dodajemy czosnek następnie doprawiamy Vegeta, solą oraz pieprzem. Smażymy około 10 min i dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę(...)rulonik, cały czas dociągając boki do środka bo będę próbowały uciekać na zewnątrz. Nasze naleśniczki już gotowe. Obtaczamy w jajku rozbitym tylko z solą i pieprzem!! Smażymy chwilę na oleju w celu uzyskania chrupiącej skorupki
Sprawdzone przepisy kulinarneWieczorna rozmowa z mężem:- Wiesz co teraz bym sobie zjadł?- Nie wiem- Takie pączki z dziurką, które kiedyś kupowałem na Ozimskiej, tam była taka budka i
bistro mamapampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się nie przykleją . Po około(...)rozrost . Zakrywamy pokrywką i parujemy 10 minut . Po tym czasie są już gotowe . Teraz gulasz , siekamy wszystkie składniki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i kilku kropli oleju , doprawiamy solą pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem , gałką muszkatołową . W momencie kiedy składniki się przyrumienią , wlewamy wodę , zagotowujemy i dodajemy rozmieszaną ze śmietaną mąkę , cały czas mieszając żeby nie powstały grudki
Ogrodnik w podróżyOto kolejna wersja zdrowych ciasteczek. Wersja, do której na pewno będę wracać, zmieniając tylko czasami zestaw bakalii. :-) Ciastka nie są suche, świeży sok jabłkowy Marwit dodaje
Szefowa kuchniRano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy piekarnik do 200, stopni, bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów(...)przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy z mięsem, musztardą, sosem, żółtkami i dosmaczamy wg upodobań pieprzem i papryką. Następnie wyrównujemy przygotowane mięso. Aby kotleciki
I tu będę miała takie teCzasem zdarzają się dni, kiedy przychodzi ochota na coś nietuzinkowego.Mały chochlik kulinarny wierci w głowie, odkąd tylko wyjdzie Karmel-itka do pracy, poprzez powrót
W kuchni Karmel-itkiciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto ponownie przez krótką chwilę wyrobić (u mnie robot z hakiem do ciasta drożdżowego) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami.Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Podro(...)przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Mąkę pszenną razową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąką pszenną pełnoziarnistą.Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub rozmąconego jajka.Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić
Gospodyni Miejska... Dni coraz krótsze, chłodniejsze wieczory, niemrawie wychodzące z ziemi zimowity .. Fakty, które niezaprzeczalnie informują o nadchodzącej jesieni. Sama myśl o tym sprawiała, że już tęskniła za
Malinowe PocałunkiBotwina (dla niewtajemniczonych: liście młodych buraków z korzeniami) aktualnie jest na fali. Pamiętam, że wiele lat nie wiedziałam, co to jest i
W kuchni Karmel-itki