Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś(...)ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję warzywa prócz ziemniaków i chwilę podsmażam, następnie zalewam wodą. Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie. Następnie odcedzam je i odstawiam. Kiełbasę kroję
W kuchni Karmel-itkiŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest
karmelowyakurat takie dwa dania wybrałam? Uważam, że właśnie takie placuszki, które są najlepsze kiedy smaży się je na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pokazują działanie powłoki non-stick. Rzadkie ciasto dyniowe trzymało się jabłka a nie patelni, a placuszki mimo kilkuminutowego smażenia nie nabrały ciemno brązowego koloru. Utrzymanie w czystości jest banalnie proste, miękka strona gąbki, kilka ruchów(...)takie zwykłe teflonowe z marketu. 4 patelnie, wszystkie teflonowe i zawsze smażenie na adrenalinie i lekkim wkurzeniu, bo placuszki nasiąknięte tłuszczem, po dwóch schabowych trzeba było myć i wymieniać olej na patelni, bo się panierka paliła dość szybko, placki ziemniaczane to już była masakra, albo lekko przypalone, a jak ładnie to często surowe w środku, oooo i kotlety mielone, albo
Blondynka Gotujeoddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)kolejny wkładamy do lodówki- przynajmniej na 20 min, aż polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy
Domowe TortySzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze
IzaGotujeNadeszła leniwa niedziela. Facet w pracy, nie ma czego się uczyć. Z jednej strony wspaniale, a z drugiej - bez pomysłu na zrobienie czegoś produktywnego, jakoś tak
Be Fit Be StrongDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLeżałam już w łóżku, choć pora z punktu widzenia zwykłego człowieka jeszcze późna nie była. Cóż, piekarze o tej godzinie często już swój sen kończą, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrze– Wikulinko! Zrobiłem Ci dżem – powiedział mój dziadek podając mi słoik wypełniony ciemną porzeczką. – Super, dzięki! – Rzuciłam sucho bo podobnych słoików mam w domu całą masę. Dżemy
Fill The BowlMocno czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach muffiny. W dodatku nie trzeba mieć do nich żadnych specjalnych foremek silikonowych czy papilotek – wystarczy Wam folia aluminiowa
Nerds Kitchenciepła. Taki rodzaj ciepła najlepiej możemy uzyskać z grilla, nie piekarnika. Przygotować cienkie ciasto do pizzy, wyłożyć to co chcemy na nie i grillować je na tyle długo aby ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy. Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret(...)suszonymi pomidorami Ten toskański stek to fantastyczna uczta dla każdego miłośnika wołowiny. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 2 cm ½ szklanki czerwonego wina ½ szklanki suszonych pomidorów pakowanych w oleju, odsączone ¼ szklanki świeżych liści bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz steków wymieszać
naRuszcieRumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na "Cudze
W kuchni Karmel-itkidoświadczenia wiem, że ciężko w "swój napięty grafik" wcisnąć jeszcze ruch. Tym bardziej, że bywałam tak przemęczona, że jedyne o czym marzyłam to łóżko i poduszka, no i ciasto ;) na poprawę nastroju. Ale warto! Na początku dłuższy spacer, może lekki trucht, a potem pływanie... kocham pływać. Uwierzcie mi, że początki są bardzo ciężkie, ale z czasem człowiek czuje się(...)koktajl z płatkami orkiszowymi. Na drugie śniadanie. Smoothy pełne zdrowia, czyli borówkowo-truskawkowe smaki z nutą mięty Sojowo waniliowy koktajl owocowy Arbuzowe orzeźwienie Orzeźwiająca moc zdrowia - owocowe witaminy i olej lniany Śniadanie: Koperkowa pasta kanapkowa na chrupkim pieczywie. Lekka pasta kanapkowa z nutą marchewkową - szybko, smacznie i light Śniadaniowy pucharek owocowy - lekko, zdrowo
Słodkie okruszkiNotte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v Dżemy (46 g cukru na 100g produktu i 50 g owoców), miód, cukier biały i brązowy, ale słodzika brak. v Olej, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny v Na balkonie swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka i szałwia. v Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę
Mia Cucina Sofieta