wody i dodajemy do mięsa. Dodajemy też natkę, cebulę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki o średnicy około 6 cm. Arkusz folii aluminiowej smarujemy olejem i kładziemy na grillu. a na folii układamy nasze frykadelki. Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się(...)świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek słonecznika Tutaj w zasadzie sprawa jest prosta. Jak zawsze zresztą. Wszystko oprócz słonecznika mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Będzie niestety dość klejące więc dobrze by było posłużyć się mikserem. Ale jeśli nie mamy to ręce też mogą być. Wyrabiamy około 7-8 minut mikserem lub 15 minut ręcznie
Marder&Marder Manufacturesmakołyków. Potrzebne nam (na 14 muffinek): - 250 g mąki pszennej - 5 czubatych łyżek kakao - 3/4 szklanki cukru - szklanka mleka 2% - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 2 jajka *nadzienie: - słoiczek lemon curdu (ok. 200g) (O tym jak zrobić lemon curd pisałam tutaj klik ) - cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche(...)każdej foremki nakładamy po 1-1,5 łyżeczki lemon curdu uważając, by nie dotykał krawędzi (krem trzeba rozłożyć delikatnie na sam środek foremki). Następnie do foremek rozdzielamy pozostałe ciasto. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcecie, żeby Wasz deser wyglądał bardziej elegancko, napełnijcie ciastem
W poszukiwaniu inspiracjiSKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany) Farsz: Mak opłukać i wsypać go do garnka, zalać wodą, zamieszać, oczyścić nieczystości. Odcedzić(...)wraz z kasztanami i orzechami za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu migdałowego. Całość wymieszać. Pierożki podawać polane sosem
MarciochaKucharzynasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy lub walka - podsypujemy wtedy troszkę m ą k ą . b) W naszym rozwałkowanym cieście wykrawamy (za pomocą specjalnej foremki do pierogów lub szklanki), kolka. c) Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zginamy na pól i dokładnie sklejamy brzegi naszego pieroga. Nie może być(...)gotowania. a) Do garnka wlewamy wodę (tyle wody, by wrzucone pierogi w niej swobodnie pływały) i stawiamy go na ogień. Tą wodę solimy i dodajemy do niej troszkę oleju (by nam się pierogi nie posklejały). Czekamy aż nam się woda zagotuje. Do gotującej wody wrzucamy nasze pierogi i delikatnie mieszamy. Od momentu wypłynięcia, naszych pierogów, na powierzchnie wody - gotujemy
Kulinarnie z Polką na KresachTruskawki w środku zimy? Wy też miewacie takie zachcianki? Przy odrobinie szczęścia można je znaleźć w Tesco (ważne jednak, żeby dobrze sprawdzić czy nie są zepsute
CiastkozercyKto z was zna zastosowanie Pinus silvestris L. inaczej sosny zwyczajnej? Moim skromnym zdaniem jej nazwa powinna brzmieć zupełnie inaczej: sosna niezwyczajna! Sosna kwitnie w kwietniu
IzaGotujeodparować. Warto odczekać co najmniej 12 godzin po upieczeniu, zanim zacznie się go kroić. Ci, którzy nie lubią zbyt twardych skórek, mogą bezpośrednio po upieczeniu chleba posmarować go olejem lub oliwą, przy użyciu kuchennego pędzla. Skórka jest wtedy bardziej miękka.Przepis źródłowy troszeczkę zmodyfikowałem. Mąkę żytnią razową zamieniłem na starogardzką (po prostu termin nadciągał). Zamiast prażenia odrobiny mąki użyłem zmielonego(...)temp. ok. 29 °CDo zaczynu pierwszej fazy dodaj wodę, dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze 28 - 30 °C na 3 - 4 godziny. Ciasto chlebowe (1 bochenek):cały zaczyncałość zaparzonych otrębów z kminkiem 162 g mąki żytniej starogardzkiej 185013 g zmielonego słodu karmelowego (lub czekoladowego)1 łyżka melasy10 g soli Przygotowanie chleba:W odrobinie
Grahamka, weka i kajzerkawyszła mi z niego jeszcze gwiazda. Formy papierowe można kupić w cukieteria.pl Składniki: Mokre: 1 szkl mleka 3 jajka 280 g powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć mokre składniki. Do drugiego naczynia przesiać mąki dodać resztę składników i wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć
Ala piecze i gotujeUwielbiam babki. Dziś prezentuję Wam kolejny przepis na to pyszne ciasto – mleczna babka kukurydziana. To pyszna żółciutka babka w sam raz do kawy lub herbaty. Nie za słodkie ciasto, które umila popołudnia. Szczególnie te pochmurne i deszczowe. Czasem nic nie poprawia lepiej humoru niż domowy pyszny wypiek. Babkę możecie podac w towarzystwie czerwonych malin, kleksa bitej śmietany itp. Spróbujcie(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżeczki budyniu (proszek), całość mieszamy łyżką. W drugiej
Słodkie okruszkiJeśli nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków
Proste PotrawyMoja mama obchodzi dziś urodziny! :) Od poniedziałku robiłam jej małe niespodzianki i prezenty. Dzisiaj dostała piękny bukiet kwiatów i torcik śniadaniowy :) Ktoś ma ochotę spróbować? Składniki
Spektrum SmakuLemon curd-przepisów na niego jest wiele...zazwyczaj robiony jest na maśle przez co jest bardzo kaloryczny. Mega cytrynowy - idealnie spisze się jako dodatek do
Wanilia i Kardamonpostanowiłam Wam opisać moją dotychczasową wiedzę. Każdy chyba lubi smak jabłuszek… chipsy jabłkowe są niezwykle smaczne i zdrowe, a moja córka je uwielbia. Jabłka można wykorzystywać do ciast, deserów, ale również jest idealnym dodatkiem do mięs, ale również pełnić element dekoracyjny. Ja uwielbiam jabłka na surowo, pamiętajmy, żeby nie obierać skórki, bo w niej znajduję się błonnik i antyoksydanty(...)łyżek octu jabłkowego na pół szklanki wody). Zaczekaj minutę i spłucz włosy wodą. 2. Maseczka odżywcza Zmiksuj 1 jabłko z kilkoma jasnymi winogronami, łyżką soku z cytryny i odrobiną oleju. Nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Zmyj po 15 minutach. 3. Maseczka wygładzająca Dojrzałe jabłko zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżką miodu. Nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Zmyj
dom-agi.plCzas przygotowania: 1,5 hPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 36,00 złSKŁADNIKI:ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego
kulinarnyJaKoncentrat pomidorowy i musztardę rozrabiamy w wodzie. Dodajemy mieszaninę do pokruszonych wafli. 3. Cebulę kroimy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy do miski. 4. Czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Dodajemy olej, sos sojowy i resztę przypraw do smaku. 6. Bagietkę kroimy na małe kromki (możemy też lekko podpiec je w piekarniku lub na patelni) i na każdej z nich układamy łyżkę(...)Poniżej kilka wcześniejszych przepisów z bloga, które również zdadzą egzamin w karnawale :) 1. Wegańskie brownie - wystarczy pokroić na kawałki i ładnie podać 2. Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek 3. Muffinki cytrynowe z białą czekoladą 4. Pizza na spodzie z tortilli 5. Chipsy z jarmużu 6. Spring rolls 7. Faszerowane papryki
two broke sisterskąpieli relaksacyjnych. Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach(...)minut Składniki: 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej. Do podania: owoce sezonowe, miód lipowy lub cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane Kardelen by Mira design . Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI 2 opakowania bobu (świeżego) 2 łyżki oleju 500g wędzonego boczku 1 cebula sól i pieprz 800g mąki ¾ – 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oleju Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy z łupinek i miksujemy na gładką masę. Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w cienkie słupki(...)patelni (za wyjątkiem kilku łyżek, które zostawiamy do okraszenia gotowych pierogów) dodajemy do bobu, łączymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 3 minut od momentu, jak wypłyną
MarciochaKucharzybędzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak trzeba bardziej uważać przy przewracaniu placków - są bardzo miękkie. Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ banany same w sobie są bardzo słodkie. Lubimy jednak połączenie bananów z czekoladą i stąd uzupełnienie sosem z gorzkiej czekolady, które nam wszystkim bardzo pasuje. Z reguły(...)jaja 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dojrzałych bananów 3 łyżki soku z cytryny olej do smażenia Jajka rozbić, roztrzepać z jogurtem. Dodać mąki wymieszane z proszkiem. Energicznie wymieszać. Banany obrać,rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników. Na patelni rozgrzać niewielką
Pełny talerz