soli 8 g drożdży instant Najpierw zajmujemy się cebulą. Trochę to potrwa czasu. Mianowicie kroimy w bardzo drobną kostkę, taką naprawdę drobną. Na małej patelni rozgrzewamy 8-10 łyżek oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i od razu zmniejszamy ogień na najmniejszy z możliwych. Na naprawdę mały. Ważne jest, żeby patelnia była własnie mała, żeby cebula leżała(...)patelni to się przypali zamiast udusić :) Więc dusimy na patelni przez 1 godzinę mieszając co 15 minut. Czekam aż cebula przestygnie, łączymy ją z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czacie przekładamy ciasto do formy, ponownie przykrywamy i znów zostawiamy
Marder&Marder ManufactureDobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka • 3 jajka • 2 łyżki miodu • 1 łyżka cukru brązowego
W królestwie smaków BeatyZłociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no
kgwjanczewoSkoro już pozostajemy w temacie kaszy jaglanej to jeszcze coś na szybko i słodko- czyli zdrowy, pożywny i pyszny deser w wersji lekkiej. Składniki: ½ szklanki kaszy
Tradycyjna Kuchniadłoni klei, że ledwo można je wygniatać! Jakby się gigantyczną gumę to żucia wygniatało, bleeee! Paskudztwo. Naprawdę ze dwa, czy trzy razy chciałem już zrezygnować i wywalić to ciasto. Uff, dobrze, że tego nie zrobiłem :) Dwa: podczas wyrabiania i wyrastania cuchnie jak stary wigwam! O ja pierdziu, najlepiej wyrabiać w masce przeciwgazowej, a na czas wyrastania się wyprowadzić :/ Nie żartuję(...)łyżeczka) 1 łyżeczka cukru 20 g słodu jęczmiennego 2 duże ząbki czosnku (takie naprawdę duże, takie jak 4 małe/średnie) 5 g świeżych drożdży (taka malutka kuleczka) 2 łyżki oleju białko i mleko do posmarowania - na glazurę Parę wskazówek: Tak jak pisałem już: jeżeli nie mamy soli himalajskiej i używamy zwykłej to tylko 1 łyżeczka. Ta himalajska jest jakaś taka
Marder&Marder Manufactureszczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej(...)ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna
Tradycyjna Kuchniamasy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach260 g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g drobnego cukru (dałam ok 50g)2 średnie jajka200 ml mleka6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)płatki migdałów - do posypaniaprzygotowanieOdważyć mąkę. Do większej miski ścierać marcepan, przesypując go co chwilę odważoną mąką(...)składniki, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączeniaFormę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego
Stare GaryMożna użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak:Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami(...)Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna (53% kakao),czekolada biała,czekolada mleczna,mleko zagęszczone,mleko zwykłe,mleko w proszku pełne,cukier puder,pasta z orzechów laskowych,olej,E 202.Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego unikam oraz do składnika konserwującego E 202. Poszukałam trochę informacji na temat E 202 i znalazłam, że jest to oznaczenie
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy ręcznie lub mechanicznie ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów.Farsz:300 g kiszonej kapusty200 g pieczarek lub grzybów suszonych1 cebula1 liść laurowyszczypta kminki i kilka ziaren(...)pieprz do smaku1 jajkosezamDrobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapopisowe danie? Dla moich Rodziców.7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska.8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki.11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie:http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/http://kulinarnyblogsamanthy.me/http://mlodagotuje.blogspot.ie/http://dancia.bloog.pl/http://olivciowepasje.blogspot.ie/http://czoch.com.pl/http://mojeprzepisy-ania.blogspot.ie/http://kuchnia-moni.zgora.pl/(...)Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym? -Smażona ryba z frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki.6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8
mojewypiekiinietylkoCo oznacza nazwa smoothie , co to jest smoothie? Smoothie to nic innego jak zmrożony koktajl owocowy. Jest to kusząca propozycja dla osób zabieganych i zapracowanych. Zrobienie
IzaGotujePyszna babka ,bardzo puszysta i mało skomplikowana .Uda się każdemu ,bo piekę ją od zawsze .Trochę za mało kakao miałam i dolna warstwa jest mało wyraźna
Ladylaura.wanilii szczypta soli *puree z dyni - dynię (polecam hokkaido, ale może być też każda inna) ze skórą, bez pestek kroimy na kawałki, układamy na blaszce i skrapiamy lekko olejem roslinnym. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 30-40 minut, aż bedzie miękka. Studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy na gładkie puree. Kaszę mannę zalewamy mlekiem(...)sztywną pianę, a resztę składników dodajemy do napęczniałej kaszy i mieszamy. Następnie łączymy kaszę z pianą z białka i delikatnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stonę i smażymy ok pół minuty. Placuszki podajemy z ulubionymi
Zawsze głodna!świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 250 ml zsiadłego mleka 1 łyżka roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru 3 - 4 średnie brzoskwinie lub jabłka cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać rozdrobnione drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia, należy pilnować, gdyż rosną bardzo szybko. Do dużej miski przesiać mąkę(...)jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu. Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania
Kuchcik gotujelubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do 300g) 70g cukru łyżeczka cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 50g smalcu 180ml mleka jajko łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) olej i smalec (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące). Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej zagłębienie do którego rozkruszyć drożdże(...)drożdżami, by powstała konsystencja śmietany. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Smalec wrzucić do reszty ciepłego mleka i rozpuścić. Po 15 minutach dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodać mąki (ja dodaję, aż do momentu gdy przy wyrabianiu zaczyna odchodzić choć trochę od ręki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut
Mania Wypiekaniajasne, czy na ten bok, czy może nie. A dyskusja trwała i koniec końców był taki, że Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :) Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode(...)środku, na zewnątrz mają lekko chrupiącą, aromatyczną skórkę. Jeszcze nie poznałam osoby, której by nie zasmakowały. Już pomijam ich atuty : dużo zdrowsze od gotowych, czy nie, smażonych w głębokim oleju frytek, czy gotowanych z wody, gdzie wszystkie minerały i witaminy wylewamy do zlewu odcedzając ziemniaki. No i na koniec... są po prostu dużo smaczniejsze :) Pieczone ziemniaki podaję zazwyczaj
Kuchnia z widokiem na ogródokresie. Wszystkie smażone na oliwie z oliwek, a później posypywane dużą ilością cukru i cynamonu. O tak, Hiszpanie kochają wszystkie przekąski smażone na głębokim oleju. Pojawiają się one zawsze podczas świąt, festiwali i różnych ważnych okazji. W pierwszej chwili przywiodły mi one na myśl rodzime obchody Tłustego Czwartku, jednakże hiszpańska tradycja związana jest dawnym zakazem jedzenia(...)ulicach WalencjiDo typowych dań należą przede wszystkim torrijas de leche, czyli kromki czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos, czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka
Food Square