Sałatki z makaronem mają tę zaletę, że są bardzo pożywne, mogą stanowić nawet samodzielne danie, zawsze pięknie na stole wyglądają i zawsze dobrze smakują, choćby ta
kgwjanczewojagód Składniki na krem: 0,5 szklanki jagód 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem(...)wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ). Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do dobrze wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom
Ciastkozercywlewamy drożdże z mlekiem, oliwę, sól i ciepłą wodę. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką jednolitą masę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy je do blaszki wysmarowanej oliwą. Wyrównujemy, robimy kilka wgłębień i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wierzch delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy(...)stopni piekarniku przez około 25 minut. Po tym czasie odstawiamy focaccie do przestygnięcia. Cukinię myjemy, obieramy, dzielimy wzdłuż i wydrążamy środek. Kroimy w pół plastry. Na patelni wylewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy cukinię. Dodajemy połowę słoika pokrojonych suszonych pomidorów i dalej smażymy. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Focaccie przecinamy wzdłuż, smarujemy ketchupem, wykładamy cukinię
Pan i Pani Smith w kuchnizakwasie dłuuuuugo wyrasta, więc na kolację musiałem się zadowolić czymś innym :) Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wrzucamy wszystko do jednej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin. Po tym czasie ponownie przez parę chwil wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej foremki. I znów przykrywamy(...)zostawiamy na jakieś 5 godzin. Powinno nam ładnie wyrosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni u pieczemy 40 minut. A przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go olejem i posypujemy mąką. Chleb wyszedł naprawdę pyszny i chrupiący :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder ManufactureA oto niecodzienny sposób przyrządzenia wątróbki, w placuszkach doskonale smakuje, a z serkiem i pomidorem, to efektowne danie na przekąskę, kolację i obiad. Powinniśmy ją spożywać
kgwjanczewoskładniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4
Domowy Smak Jedzeniasoli 2 płaskie łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży /u mnie 10g drożdży instant/ 3 łyżki oleju 1 białko do smarowania 1. Mąki przesiać do miski. Dodać sól, cukier, olej, drożdże instant i ciepłą wodę. /Jeśli używamy drożdży świeżych to najpierw drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier, ciepłą wodę i dwie łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać(...)rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią. Potem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków
UgotujmyTo.plHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotnakolejne 3 minuty,az wytworzy sie siatka glutenowa.Ciasto powinno miec srednia konsystencje.3.FERMENTACJA WSTEPNA2 godziny lub w chlodzie przez cala noc4.SKLADANIEPo 1 godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej5.DZIELENIE I FORMOWANIEPodzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana(...)sciereczka i folia.6.FERMENTACJA KONCOWA1-1.5 godziny w temperaturze 24°C.7.PIECZENIEPiec w temperaturze 240°C przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu.Delikatnie naciac przed wlozeniem do pieca..Zaparowac piekarnik.Dodatek jajka i oleju wplywa na zrumienienie skorki,dlatego moze zajsc potrzeba obnizenia temperatury o 10-20°C.w polowie pieczenia.Okragle bochenki powinny sie piec dlluzej niz owalne.Upieklam 2 chleby jeden owalny i jeden okragly.I
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najlepiej smakują pierwszego dnia Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)Składniki:0,5 kg mąkiszczypta soli2 łyżki cukru50 g świeżych drożdży80 g roztopionej margaryny/masła1 szklanka mleka2 jajkadodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypaniaWykonanie:1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce.2. Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.3. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy
UgotujmyTo.plpiec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto jest delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona(...)zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania
głodny alergikStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na
Oryginalny smakrodzynek - łyżka płatków migdałowych - cukier puder do posypania Umyte jajka rozbijam do misy miksera. Ubijam na średnich obrotach stopniowo dodając cukier. Kiedy uzyskam zadowalający jednolity kogiel-mogiel, powoli dolewam olej. W czasie pracy robota obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne, kroję na kostkę około 1 cm, lekko skrapiam sokiem cytryny i oprószam cynamonem. Do słodkiej masy jajeczno-olejowej po łyżce dosypuję(...)mąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję
I tu będę miała takie tekilka godzin w wodzie. Po upływie tego czasu odcedzić i zblendować na gładką masę. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych(...)naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty jogurt naturalny natka pietruszki Cebulę pokroić
Kuchnia Elliezawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła(...)SKŁADNIKI (4 porcje) 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej 2 czerwone papryki 10 suszonych pomidorów 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach świeża kolendra tajska bazylia rozmaryn sól pieprz dodatkowo ser feta /kozi parmezan / żółty ser SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę, suszone pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić
DefinicjaSmakuKrążek z ciasta lekko rozciągamy i na środku kładziemy łyżeczkę konfitury różanej. Teraz najważniejszy etap! Sklejamy pączka, bardzo dokładnie jak pieroga, a potem formujemy go w kulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia. Należy pamiętać(...)smażenia pączki jeszcze rosną i jeśli będą słabo sklejone to po prostu pękną w tym miejscu. Gotowe pączki odkładamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej lub smalec (smażyłam pączki na oleju rzepakowym) do temperatury 175 stopni (użyłam termometru cukierniczego, który pomógł mi utrzymać stałą temperaturę przez cały proces smażenia). Temperatura smażenia pączków jest bardz ważna
DefinicjaSmakuzdjęciami kulinarnymi, nie zapisałam jakiej, mam tylko obraz w głowie Dzieciom się niezwykle spodobał ten pomysł, zaczynając już od malowania jaj, przez opróżnianie jaj przez małą dziurkę poprzez napełnianie ciastem i później zajadanie słodkich jaj jak prawdziwych na twardo. Radochy co nie miara nie tylko dla małych smakoszy, ale i dla dużych, którzy niepewnie podchodzili do tego deseru. Pytania były(...)takich, czy to jadalne, kończąc na tym czy skorupki są z prawdziwych jaj. Brownie w skorupkach wymaga trochę pracy, ale efekt jest warty tego wszystkiego! Składniki: - 60 g oleju; - 40 g brązowego cukru; - 50 g cukru; - 60 g gorzkiej czekolady; - 1 łyżka miodu; - 2 jajka; - 1 łyżka cukru waniliowego; - 40 g mąki pszennej; - 2 łyżki kakao; - 8 skorupek
dom-agi.plWypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam
Kolizje Smakówmiejsce stworzone dla poszerzenia kulinarnej uciechy. :3 Mam to szczęście, że mogę pochwalić się rodzinnym, niezawodnym przepisem na pączki. Dziś wyjątkowo zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie, że to największe kulinarne dzieło, jakie kiedykolwiek, jeśli w ogóle(...)jajek cukier waniliowy 5 dag drożdży 2 łyżki stołowe spirytusu 4 łyżki stołowe cukru pół kostki masła (około 100g) łyżeczka soli marmolada tłuszcz do smażenia (dobrze jest wymieszać olej ze smalcem) Potrzebne będą również dwa spore garnki. Jeden do gotowania na parze i jeden wypełniony do połowy tłuszczem. Jeśli mamy siatkę do pary można ją oczywiście wykorzystać, jeśli
Kuchenna KontrrewolucyaTak jak obiecywałam znowu pojawia się kasza jaglana :) i to w wersji obiadowej zamiast ziemniaków. Kotleciki są świetnym dodatkiem do obiadu ale również są pyszne
Niezły Młynek