szkl oleju 100 g czekolady deserowej aromat pomarańczowy borówka amerykańska masło, mąka i cukier na kruszonkę A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem
Kuchnia w opałachpieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce na grubych okach, solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści soki. Po tym czasie porządnie ją odciskamy i przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Łączymy z jogurtem, mąką i koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli wydaje się nam, że ciasto jest
Marder&Marder Manufactureciasta ze śliwkami, ale z drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;) Składniki: 1,5 szkl maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru 1 op cukru waniliowego 3,5 szkl mąki 3/4 szklanki oleju
Z Majeczką w kuchnismaku olej do smażenia Cukinię myjemy, ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych jarzynowych oczkach. Delikatnie solimy i zostawiamy startą cukinię na durszlaku do odcieknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odciskamy z niej nadmiar wody. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięolej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy stanie się złoty ,wrzucamy pokrojone w kostkę gruszki. Karmelizujemy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże ucieramy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i 1/3 mąki ,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki i jajko. Składniki dokładnie łączymy. Do ciasta dodajemy
R'n'G Kitchenszklanki mąki tortowej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 2 jajka M/L 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 4 nektarynki płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Nektarynki umyć, osuszyć i każdą z nich podzielić na 4 części. W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz nektarynek i płatków migdałów(...)Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po kawałku nektarynki i przykryć ciastem. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor (piekarnik należy włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki
Ze smakiem i z pasjąciasto z czarną porzeczką, obficie posypcie cukrem pudrem. Polecam. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 400 g jogurtu naturalnego (gęstego) 3 duże jajka 3/4 szklanki ojeju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej około 600 g czarnych porzeczek Przygotowanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać jajka, olej, jogurt
Oryginalny smakoliwki olej do głębokiego smażenia Oliwki bez pestek, z nadzieniem lub bez. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać
królestwo garówekstrakt i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca.Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut(...)jakiś czas mieszając. Po tym odkrywamy przykrywkę gotujemy jeszcze parę minut. Usmażone naleśniki nadziewamy nadzieniem wiśniowym, zawijamy w kopertę i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju. Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjmujemy i studzimy na kratce.Polewa czekoladowa:Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z łyżką oleju. Wystudzone
Smakowity Blog Kulinarnyciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty
Z Majeczką w kuchnioleju, pokroić i na małe kawałki i obtoczyć w mące. Do miski z wodą przesiać mąki, dodać oregano, bazylię, sól i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać
Ze smakiem i z pasjąpączków np. ze względów zdrowotnych. Te nie są dietetyczne (nie oszukujmy się, takie pączki nie istnieją!), ale dzięki pieczeniu zawierają znacznie mniej tłuszczu. Oczywiście mniej też marnujemy – zużyty olej ze smażenia trzeba wylać, tutaj nie ma takiego problemu. Ze wszystkich pieczonych pączków, które wypróbowałam te są zdecydowanie najlepsze, bo w smaku przypominają zwykłe, smażone, puszyste pączki. Dzięki użyciu kostki(...)jajka, żółtko, śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką dodając w trakcie małymi porcjami rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia. Wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie – może być lekko lepiące. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – powinno rosnąć jak szalone. Po tym czasie wykładamy
Poezja smakuWitajcie!, wiosna pełną parą, przyjemna słoneczna aura za oknem i tylko brakuje dobrego śniadania!. Początek wiosny to też czas przeziębień które często łapiemy zapominając o spożywaniu
Kuchnia PROzdrowotnaKarnawał pełną parą się zaczął już parę dni temu więc tak jak obiecałem będą sałatki!. Tym razem sałatka lekka a zarazem pożywna i aromatyczna. Wędzony łosoś
Kuchnia PROzdrowotnasię pierogów, praktycznie bez wysiłku Zwykle to droga przez mękę… Jedyne zastrzeżenie, że ciasto jest bardzo delikatne i na początku jakoś mi nie pasowało, bo wolę jak ciasto jest twardsze. Jednak mogło to wynikać z różnic w mące i może następnym razem trochę więcej jej podsypię do wyrabiania. Przepis jest zdecydowanie wart powtórzenia… Zapraszam więc na pyszne pierogi(...)zostawić je na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż zrobią się miękkie. Odcedzić i ostudzić.2. Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Jak zmięknie, dodać odcedzone grzyby i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać odciśniętą kapustę i dusić 5-10 minut. Dodać ugotowane i pokrojone mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem
UgotujmyTo.plsody oczyszczonej 3 całe jajka 1 żółtko 100 g margaryny (użyłam KASI) 1 kieliszek wódki białej Do smażenia użyłam 3 kostek smalcu i jednej butelki oleju polecam też przygotować jednego obranego i pokrojonego ziemniaka, którego będziemy dorzucać żeby tłuszcz nie kipiał Wykonanie : Jajka (3 jajka i żółtko) utrzeć z cukrem, dodać margarynę(...)twaróg (wcześniej zmielony). Następnie dodajemy mąkę z sodą i mieszamy. Wykładamy na stolnicę wysypaną delikatnie mąką (w razie potrzeby dodać do cista jeszcze niewielką ilość mąki) Podzielić ciasto na trzy części. Po kolei rozwałkowujemy na grubość palca i wycinamy oponki szklanką i kieliszkiem lub zakrętką od butelki. Pozostałe po wycięciu środka kuleczki smażę na końcu- powstaną
cucinareolejem) 1 szklanka mleka 2 jajka + 1 białko masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią dodatkowo: kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą
Kuchcik gotujeoleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mieszanki pieprzów pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku Na wstępie dodam, że podana ilość wody to tak mniej-wiecej. Zależy to od gęstości naszego zakwasu. Jeśli kogoś interesuje branżowy bełkot (mnie średnio) to mój zakwas ma 100% hydracji. I przy takim właśnie zawasie potrzeba 150 ml wody. Jeśli podczas wyrabiania ciasta usnasz
Marder&Marder ManufacturePomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki(...)sera żółtego, 5 placków tortilli, pieprz, papryka słodka i ostra bazylia, WYKONANIE: Cebulę, i papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulką i następnie dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy
W kuchennym oknie Ewyolej)100 ml mleka 1 ząbek czosnkugarść świeżego tymiankugarść świeżego rozmarynuszczypiorek łyżeczka solipieprz2 łyżeczki proszku do pieczeniaUmytą cukinię ścieramy na tarce, zasypujemy solą i odstawiamy na sitku żeby puściła zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy
Bon Appetit MałgorzatyChlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru
głodny alergikOstatnio otrzymałam paczkę od firmy Krokus, która oferuje smakowite przetwory owocowe i warzywne. Na pierwszy ogień wybrałam konfiturę z malin. Zaskakująco słodką, o gęstej konsystencji, która
Emcia Pichci