rozdrabniamy widelcem na papkę. 3. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i cynamonem. 4. Do bananów dodajemy olej, wodę, jajka, wanilię i mieszamy. 5. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i suszone owoce i dokładnie mieszamy. 6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. 7. Pieczemy 40-45 minut. Studzimy na kratce. Mmm Pycha! Kliknij lubię
NA MOIM TALERZUtruskawek W jednej misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego
chili & sugarAlbo i kolację. Naprawdę szybko i lekko, a jednocześnie bez obaw, że od stołu wstaniecie głodni :) Ciasto naleśnikowe (na około 12 sztuk): 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2/3 szklanki mąki gryczanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, odrobina oleju do przesmarowania patelni. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić na około kwadrans. Naleśniki smażyć na lekko
Codzienna kuchnia niecodziennaRozgniatamy banany na papkę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do piecznia. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej, mleczko kokosowe, ekstrakt waniliowy, banany, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki: płatki owsiane, mąkę z proszkiem, zmielone migdały. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy czekoladowy groszek. Mieszamy. Ciasto na pancakesy powinno być raczej gęste. Smażymy na rozgrzanej patelni skropionej oliwą po 2-3 minuty
Mia Cucina Sofietaszklanka mąki pszennej - 1 żółtko - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - pieprz, sól, przyprawy Na farsz - serek arla apetina feta kremowy pesto i rukola - 1 szklanka ciecierzycy (z puszki lub ugotowana) Przygotowanie : Wymieszać składniki, wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić kółeczka nakładać farsz, skleić wbić patyk i piec około 15 minut w temperaturze
zdrowa vege kuchniaczekolada do rozpuszczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy M&Msy i krótko mieszamy – jeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce
Ciastkozercyrzepakowego) 1,5 szklanki letniej wody Sposób przygotowania: Mieszamy w misce wszystkie suche składniki miód, olej i wodę również łączymy, a następnie dodajemy do suchych składników bardzo dokładnie mieszamy powstałą masę przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (staramy się ubić ciasto, żeby było ze sobą dość mocno zbite) odstawiamy na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc) pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjednej miski i wymieszać. 2. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać cukier nierafinowany, cukier wanilinowy, olej, twarożek i maślankę i wymieszać. 3. Zawartość miski z masą „mokrą” przelewamy do suchej i mieszamy łyżką tak, żeby wszystko było wilgotne. 4. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy na środkowej półce 20-25 min w temp
Kulinarna Patilogiacukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem. 3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki - dżem ma być tylko na środku babeczki
Kto ugości moich gości?ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Cześć wyrosnietego ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Wykrawamy krążki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron
CiastkozercyPosypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem na gęsty kogel mogel. Dodać olej , likier kawowy i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem . Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub kasza manną Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Sama słodycz i szczypta chilimąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około
Moje domowe kucharzeniegladka,jednolita mase.Bialka jaj ubic na sztywno. Polaczyc razem Rozgrzac patelnie,wlac olej.Pamietajmy,by oleju nie zalowac,otrzymamy wtedy chrupiace racuchy i wbrew pozorom wchlona o wiele mniej tluszczu.Maczac baldachy w przygotowanym ciescie trzymajac za ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto sie zetnie,obciac ogonki wraz z odgalezieniami .Gdy sie racuchy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierogi po ugotowaniu mialy wyrazisty smak.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac kolejno na trzy cieniutkie placki.Nieodcieta czesc ciasta pozostawiac kazdorazowo przykryte sciereczka,by nie obeschlo.Wykrawac kolka i nakladac po 1 lyzeczce farszu,dokladnie zlepiac.W duzym garnku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju ( nie beda sie sklejac).Partiami wrzucac na gotujaca sie wode.Od wyplyniecia na powierzchnie gotowac jeszcze kilka minut.Wylawiac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi. Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Pierogi polewamy
Słodka Stronawyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinać koła, malutkim kieliszkiem dziurki. Oponki odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte oponki smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.Oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!A jak u Was pogoda
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka do drugiej miseczki i rozbełtać je. Następnie do pierwszej miski dodać resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa
Anielska Kuchnia AniPrzepis na smaczne ciasto a pizza jaką chcecie, dodatki dowolne :)Składniki :0,5 kg mąki8 g drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka cukrułyżeczka soli2 łyżki oleju lub oliwykubek ciepłej wody ok.300 mlulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp.przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmarynprzejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieWykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche, przesiane składniki. W drugiej umieszczamy jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy nawet łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy fiołki pozbawione łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Malinowe Pocałunkiszklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubięspożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto, spłaszczamy ręką na grubość ok 2 cm i wycinany szklanką kółeczka. Układamy je na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju, lub mieszance oleju i smalcu. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz. Kiedy ostygną wypełniamy
Apetyczna babeczkaGofry to fajny pomysł na smaczne śniadanie czy kolację, u mnie tak bardzo lubiane przez dzieciaki . Moja improwizacja to gofry razowe, pierwszy raz takie zagościły na
Z Majeczką w kuchniurzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej(...)grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem, z zaspami śniegu, przez które szło się na pasterkę. Groch musi być dobrze ugotowany, wręcz rozgotowany, by zrobiło się z niego pyszne puree. Ze szczyptą majeranku, w tym roku będzie na stole na 100 %. Przepis znajdziecie TUTAJ
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie