mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około
Moje domowe kucharzeniegladka,jednolita mase.Bialka jaj ubic na sztywno. Polaczyc razem Rozgrzac patelnie,wlac olej.Pamietajmy,by oleju nie zalowac,otrzymamy wtedy chrupiace racuchy i wbrew pozorom wchlona o wiele mniej tluszczu.Maczac baldachy w przygotowanym ciescie trzymajac za ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto sie zetnie,obciac ogonki wraz z odgalezieniami .Gdy sie racuchy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierogi po ugotowaniu mialy wyrazisty smak.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac kolejno na trzy cieniutkie placki.Nieodcieta czesc ciasta pozostawiac kazdorazowo przykryte sciereczka,by nie obeschlo.Wykrawac kolka i nakladac po 1 lyzeczce farszu,dokladnie zlepiac.W duzym garnku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju ( nie beda sie sklejac).Partiami wrzucac na gotujaca sie wode.Od wyplyniecia na powierzchnie gotowac jeszcze kilka minut.Wylawiac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi. Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Pierogi polewamy
Słodka Stronawyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinać koła, malutkim kieliszkiem dziurki. Oponki odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte oponki smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.Oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!A jak u Was pogoda
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka do drugiej miseczki i rozbełtać je. Następnie do pierwszej miski dodać resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa
Anielska Kuchnia AniPrzepis na smaczne ciasto a pizza jaką chcecie, dodatki dowolne :)Składniki :0,5 kg mąki8 g drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka cukrułyżeczka soli2 łyżki oleju lub oliwykubek ciepłej wody ok.300 mlulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp.przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmarynprzejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieWykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche, przesiane składniki. W drugiej umieszczamy jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy nawet łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy fiołki pozbawione łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Malinowe Pocałunkiszklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubięspożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto, spłaszczamy ręką na grubość ok 2 cm i wycinany szklanką kółeczka. Układamy je na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju, lub mieszance oleju i smalcu. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz. Kiedy ostygną wypełniamy
Apetyczna babeczkaGofry to fajny pomysł na smaczne śniadanie czy kolację, u mnie tak bardzo lubiane przez dzieciaki . Moja improwizacja to gofry razowe, pierwszy raz takie zagościły na
Z Majeczką w kuchniurzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej(...)grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem, z zaspami śniegu, przez które szło się na pasterkę. Groch musi być dobrze ugotowany, wręcz rozgotowany, by zrobiło się z niego pyszne puree. Ze szczyptą majeranku, w tym roku będzie na stole na 100 %. Przepis znajdziecie TUTAJ
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru wanilinowego 50g drożdży 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 200g masła 1/2 szklanki wody (do wyrabiania) + ulubiona marmolada / dżem / konfitura olej do smażenia Najpierw przygotowuję rozczyn. Rozkruszam drożdże, rozcieram je z dwoma łyżkami cukru. Dodaję 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz 4 łyżki mąki. Odstawiam, aby zaczął odrabiać i zwiększył(...)ponownie krótko wyrobić ciasto. Odrywam po kawałku ciasta i rozwałkowuję na grubość około 5 mm, podsypując dla ułatwienia mąką. Wycinam szklanką koła, na każdym z nich układam odrobinę nadzienia i zlepiam krawędzie, delikatnie zwilżając je wodą. Formuję kulki i odstawiam na chwilę, by dodatkowo nieco podrosły. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej. Kiedy osiągnie wystarczająco wysoką temperaturę
W kuchni Karmel-itkiaromatyczny piernik na ciemnym piwie przełożony warstwą jabłek ze świeżą żurawiną. Dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate i idealnie podkreśla smak serowego kremu z białą czekoladą. Bardzo smaczna kostka piernikowa, którą można zachwycić naszych gości :) PIERNIK: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki oleju 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy(...)150g czekolady białej 1/2 szklanki śmietanki 30% KULKI: 200g piernika 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła Jajka utrzeć do białości razem cukrem, a następnie połączyć z płynnym miodem i olejem. Mąkę przesiać razem z kakao, przyprawą i spulchniaczami, a następnie utrzeć z mieszanką jajeczną. Na końcu wlać piwo i dokładnie wymieszać. Masę piernikową przełożyć do formy
https:KKuchniaMniamzawsze mam nastrój by iść na zatłoczony targ... ;-) Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g) 250g białego twarogu półtłustego sól, pieprz olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy(...)Cebulę kroimy w kostkę. Buraczki z botwinki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut, po czym dodajemy 1/4 szklanki wody. Dusimy do odparowania. 2. Liście botwiny i szpinaku siekamy. Dodajemy do cebuli i buraków. Smażymy do momentu aż liście zmniejszą objętość a woda wyparuje. Studzimy. 3. Ziemniaki i twaróg
Szefowa kuchni