szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki
Domowa cukiernia Ewyziemniaków i zmiksowane śliwki z daktylami przekładamy do miski i mieszamy do połączenia składników. Wbijamy jajka, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy sodę i kakao i znowu mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20 na 30 cm, wyrównujemy wierzch wilgotną łyżką. Ciasto pieczemy 40 minut w 175 st.C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy. Posypujemy wierzch pozostałym kakao
Dzieje kuchennej Wiewiórybanan Sposób przygotowania Składniki suche wymieszać ze sobą. Banana rozgnieść widelcem i dodać jogurt, jajko i olej, wszystko razem połączyć. Dodać składniki suche i kilka razy zamieszać łyżką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć łyżkę ciasta, dać z 2-3 kuleczki czekoladowe, przykryć kolejną łyżką ciasta. Piec ok 25 minut. Miłej niedzieli
pink envelopeCukinię bardzo dokładnie odsączamy i dodajemy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy mąkę, jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego
Zawsze głodna!bułka tarta Ziemniaki, twarożek, jajko, cukier waniliowy, mąkę i cukier mieszamy w malakserze lub miksujemy. Ma powstać ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk Z powstałej masy formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej z obu stron Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na złoty kolor Zjadamy gorące Smacznego :) Biorę udział w akcji dla dzieci
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcukru1 łyżka dobrego octu balsamicznego2 łyżki posiekanej bazyliiszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIEGofrySuche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, piekę około 4 minut (czas jest zależny
Magiczna kuchnia Dariikurczakiem, selerem naciowym i winogronamiWraps z kurczakiemŚledź w oleju z pieczonymi burakamiMarynowany surowy łosoś w przyprawachŚledź w sosie czosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili con carne w wersji lightBigosKrokiety z pieczarkamiPatatas alioliPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiemMini pizze na zaczynie poolishPissaladiereRoladki z francuskiego ciasta z łososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta
Kulinarne przygody Gatitycukru- cukier waniliowy- 1 czubata łyżeczka sody- 1,5 łyżki spirytusu lub octu- szczypta soli- aromat migdałowy- olej do smażenia- cukier puder do posypania Twaróg rozgniatam. Dodaję przesianą mąkę, sodę, sól, żółtka, śmietanę, cukry, spirytus lub ocet i aromat migdałowy. Wyrabiam ciasto. Gotowe, rozwałkowuję na grubość 1-1,5 cm. Foremką (można szklanką) wykrawam kółka, a kieliszkiem środki. Smażę
mojewypiekiinietylkoprzesiać mąkę, dodać cukier, sodę, sól i wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki mokre, czyli kefir, olej, ocet i jajko. Przelać je do miski ze suchymi składnikami, dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły.Papilotki napełnić ciastem do 2/3 wysokości i posypać pokrojonymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec około 20-23 minuty
wyzwania kuchennemieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować).4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony.5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki.Smacznego!!!Źródło: Historie ze smakiem
Kuchnia domowa Aniugotowanej kiszonej kapusty1 spora cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaCebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto
Monia miesza i gotujecienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru.Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Zjadamy jeszcze ciepłe
Stare Garypozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8 części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i 180 przez
W kuchennym oknie Ewywaniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka spirytusu 220 ml śmietan 12 -18% olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Ser mielimy, lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, ja to zrobiłam blenderem ;) Do sera dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Jest dość klejące, ale takie ma być. Wyjmujemy je w kawałkach na podsypaną mąką stolnicę
Malinowe Pocałunkizwww.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy je cukrem pudrem, układamy wiśnie w syropie i świeżą bazylię. Zapach
Apetyczna babeczka