To czekoladowo-malinowa kula z wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie
Słodki sentymentDzisiaj trochę nietypowy wpis, bo raczej nie recenzujemy kilku odmiennych produktów naraz. Jednak od firmy Polskie Skarby otrzymałyśmy zupełnie przedpremierowy box! Box dosłownie pełen skarbów a
Candy Pandasstwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet nie chciałam się przyznawać, że planuję go zrobić na obiad pewnej niedzieli. Trochę postawiłam go przed faktem i przed talerzem z gotowym daniem. I co? Było pysznie, co sam przyznał. Więc skoro smakowało komuś kto twierdzi, że jest to kiepskie danie, będzie(...)oczkach. Wymieszaj z jajkiem i dodaj nieco mąki. Dopraw płaską łyżeczką soli oraz pieprzu. Do masy możesz dodać ćwiartkę startej na tarce cebuli. Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Ja wykorzystałam mniejszą patelnię i usmażyłam placki wielkości mojej patelni. Placki połóż na talerzach, ułóż na nich gulasz, trochę gęstej śmietany i posikaną natkę pietruszki. Podawaj
nietylkopasta.pldanie a'la szpinak z patelni.... Cała moja rodzina spożywa pokrzywę, niekoniecznie mając o tym pojęcie ;). Pokrzywa to roślina - cud. Ma w sobie ogromną moc, którą w naturalny sposób dzieli się z chętnymi. Liście pokrzywy bogate są w witaminy, takie jak A, C, B2, K1, karotenoidy oraz mikroelementy, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod, krzem i sód(...)witalne (szerzej o jej zdrowotnych właściwościach pisałam tutaj ), biały ser, tofu - nabiał, który jest jednym z lepszych źródeł białka. PIEROGI Z POKRZYWĄ, KASZĄ I BIAŁYM SEREM Składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej typ 620 200 g mąki żytniej 3 łyżki roztopionego masła klarowanego 300 ml wrzącej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja robiłam to w mikserze
Naturalna Kuchnianiby zwyczajna październikowa niedziela. Nic bardziej mylnego. Pobudka 6:30 - zadanie niezbyt łatwe, po całej sobocie spędzonej w kuchni, na wypiekaniu słodkości. Renowacja 7:00 - czytaj: zamaskowanie zmęczenia na twarzy, przecież trzeba jakoś wyglądać wśród ludzi. Śniadanie 7:30 - jeśli małą kromkę chleba z jajecznicą można nazwać śniadaniem ;) Pakowanie 7:45 - bieganie po domu i sprawdzanie czy wszystko zostało(...)mogliśmy przygotować konkursy z nagrodami, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Za zdjęcia dziękuję Amelii Olszewskiej i Arkowi Kornackiemu. No i czas na obiecaną tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru
Kuchnia w opałachświąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata. Domowe pieczenie chleba - dlaczego warto? Domowy wyrób chleba jest przede wszystkim zdrowszy niż zakup gotowego bochenka w piekarni(...)cieple. Gdy już zaczyn będzie gotowy, wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i sól oraz wsyp wszystko do zaczynu. Wymieszaj i wyrabiaj, dodają po trochu 2 szklanki letniej wody. Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w wilgotną ścierkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami foremki. Chleb
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniautraty smaku, co na Wielkanoc raczej by nie przeszło. Czy chcecie dołaczyć do wyzwania? Przez 7 dni przygotowujemy coś małego na Wigilię a efekt będzie murowany! Startujemy w niedzielę 17 grudnia! Oczywiście jest wiele osób, które są fanami Świąt last minute, adrenalina je motywuje, lubią latać jak kot z pęcherzem i szczycą się, że każde z 12 dań(...)dodatkowym miejscem “dla wędrowca”, opłatek + sianko, choinka i prezenty. Całkiem sporo, ale nie wszystko musisz zrobić samemu i samej. Jesli każdy gość przyniesie ze sobą jedną potrawę np. ciasto, sałatkę, śledzie w słoiku czy opłatek, to nagle natłok pracy robi sie już całkiem znośny. Ja na przykłakłąd nie lubię karpia i nigdy go sama nie robię, Podobnie jest
Ugotowane pozamiataneKiedy znalazłam na tej stronie sernikową zebrę i to w dodatku bez pieczenia, oniemiałam z zachwytu. Zdjęcie prezentowane na blogu wyglądało tak smakowicie, że jeszcze tego
Smaki Na Talerzutrochę czasu od kiedy miałam okazję uczestniczyć w warsztatach z Alpro . Dokładnie, to minął już ponad miesiąc ! ... - jak ten czas szybko leci.... Dziś wreszcie opowiem Wam o tym co działo się 13 grudnia w SmArt Studio w Warszawie. To był bardzo wietrzny dzień, pamiętam jakie obawy mną targały - jechać, nie jechać ? W radio i TV non stop ostrzegali(...)wybrać, czy słodko czy makaronowo.... Ostatecznie zdecydowałam, że chcę być w "Drużynie Tortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą podjęłyśmy wyzwanie stworzenia najbardziej wymagającego dania warsztatów z Alpro. Przygotować ciasto makaronowe, przygotować farsz, ulepić tortelini, usmażyć krewetki, przygotować sos i ostatecznie skomponować całe danie - sporo tego było ! Ale efekt ostateczny wynagrodził trud pracy - danie było PRZE-pyszne, najlepsze ze wszystkich
kolorowotorcikowokłamstw. Przerysowań i stereotypów. Rozważań. Odkryć. Zachwytów. Dużo emocji. Sobota o smaku piernika i nocnej pizzy. Pełna dźwięków niezwykłej muzyki. Prostych i szczerych słów. Sobota. Dobry dzień. NIEDZIELA: Nareszcie się wysypiam. Nie daję się ponieść porannej gonitwie, by zdążyć tu i tam. Długie i leniwe śniadanie. Obiecany samej sobie spacer do ukochanych miejsc Miasta. Poranny rześki(...)łyżka zmielonej kawy lub garść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki. Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną
KUCHARNIATort BananowyDziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę
Gotuj Z Muzykązupełnie dla mnie nowego. Wyczytałam w przepisach siostry Anastazji roladę ale z farszem z kapusty. Mąż byłby zadowolony, ale jako że ja mniej, to postanowiłam wykorzystać mięsko, które w niedzielę obrałam po gotowaniu rosołku. Sama w sobie rolada byłaby zbyt mdła, przynajmniej dla mnie, więc od razu przygotowałam do niej sos pieczarkowy i surówkę- z kapusty, co by zachęcić Męża(...)nalewamy ok 1l. wody. Ustawiamy program Steam 1. Ugotowane ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia. Misę myjemy. W osuszonej misie zakładamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy przestudzone ziemniaki oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez ok 1 minutę na prędkości 6. Jeśli po 40 sekundach widzimy zbyt duże cząstki, możemy zwiększyć prędkość na 7. Gotowe przekładamy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, możemy
Kuchnia w czekoladziesumienia. Owocem współpracy z naturą są właśnie takie wspaniałe produkty, które pokrótce opisałam poniżej i których my, świadomi konsumenci, życzylibyśmy sobie jak najwięcej na polskim rynku tak, aby moc dzielić się nimi z najbliższymi. Od przyjaciół dla przyjaciół. Jako zagorzała miłośniczka słodyczy w pierwszej kolejności postanowiłam dobrać się do bardzo apetycznych pralinek zwanych Rawnello. Dostępnych jest pięć różniących się smakowo(...)nich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu lat awersję do kokosa
Roślinna - blog wegańskinasze podniebienia. Zakochałam się w kuchni tajskiej od pierwszego kęsa. Poniżej obszerna fotorelacja z krótkimi opisami :) Foty podzieliłam na gotowe dania oraz bazary i kuchnie uliczne :) Ależ się działo. Pierwszego dnia musiałam spróbować pikantno-kwaśnej zupy Tom Yum z owocami morza. Coś wspaniałego ! ! ! Trawa cytrynowa, galangal, chilli, sok z limonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było(...)chilli z cukrem. W Surat Thani Pad Thai dla 5 osób z krewetkami tygrysimi. Singa :) Tom Yum Pani kucharka przygotowuje pyszne mini krewetki z tartą cukinią w cieście naleśnikowym, Wrzucone na głęboki olej... Bardzo smaczne i chrupiące. Usmażone w pancerzach. Dzień bez zdrowego kokosa to dzień stracony :) w moje kolejne urodziny mogłam sobie pogrillować ;) swoje ulubione owoce
Jemy Pijemysię da. Ksylitol to tzw. cukier brzozowy. Dokładnie w sobotę przed, czyli dzień przed pierwszymi objawami zaczęłam słodzić kawę ksylitolem, przez cały dzień były to dosłownie 2 łyżeczki. W niedzielę było tak samo i wtedy się zaczęło. W poniedziałek, już piłam tylko wodę i polepszyło się we wtorek. Cały następny tydzień było super, a jak tylko wróciłam do domu(...)się w wyparce próżniowej do 75% suchej substancji i poddaje krystalizacji . Podsumowując, pozostanę wierna swoim dotychczasowym zwyczajom, czyli używaniu nierafinowanego cukru trzcinowego, syropu z agawy, klonowego, ryżowego i dosładzanie ciast bananami, bo to u mnie sprawdza si e najlepiej. Mam nadzieję, że jutro będzie już lepiej, i zgodnie z planami będę w stanie coś upiec . A jakie są Wasze doświadczenia
greenscarf