ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:523/616)

KOKOSOWE CIASTO Z KREMEM I BEZĄ 1608

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 272

równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać.   FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach?   Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie(...)sera, czerwona karmelizowana cebulka, wysmażony na chrupko bekon i zielona sałata. Do tego odrobina musztardy Dijon i majonezu. Frytki z piekarnika i szklanka piwa albo cola – nie odmówię Do dzieła! SKŁADNIKI na 6 małych burgerów (po 120g) 500g antrykotu (sezonowane steki rib eye) 300g łopatki wołowej mąka pszenna bekon łój wołowy olej ryżowy rafinowany olej kokosowy sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Śniadanie do łóżka? Tak! Poproszę :) 191

bliskiej osobie (pisałam Ci o cudownych rzeczach od nich TUTAJ -stylowe kubki termiczne jakich nie dostaniesz nigdzie indziej, TUTAJ -"podpisany" męski portfel skórzany i jeszcze TUTAJ -szklana patera na ciasto). Dlaczego piszę Ci o tym właśnie teraz? Bo zbliżają się Walentynki!  Święto celebrowania i okazywania maksimum miłości i czułości. Wiadomo, że zakochanym jest się nie tylko 14 lutego(...)łóżka :)   Zachęcam jednak, by nie ograniczać się jedynie do kilku szczególnych dni w roku, ale ustanowić rytuał podawania do łóżka i celebrowania posiłku, na przykład w każdą niedzielę :) U nas jest to praktykowane i nawet Zuzia już powtarza, że "śniadanie w niedzielę robi mąż" :)  i zagania swojego Tatusia do kuchni :) Kochana :) Przepis na placuszki ze zdjęć znajdziesz

Kolorowy Przepisownik
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 157

razem zapiera dech w piersiach! Warsztaty poprowadziła przesympatyczna Oliwia Bernady, Chef kuchni Restauracji Hotelu 511 i uczestniczka obecnego Top Chef 6. Jak zwykle po wstępnym powitaniu, zabraliśmy się do dzieła. Zostaliśmy podzieleni na grupy i każda miała przygotować inne pyszności. Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem(...)pomocą smoking gum. Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku. Proja Czas przygotowania: ok.50 min. 24 porcje, forma do pieczenia 28/18 Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki otrębów pszennych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka soli Nadzienie 1 200 g twarożku

karmelowy
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać 151

szparagi najlepsze są w maju, ale sezon na te warzywa zaczyna się już w kwietniu . Szczyt przypada na maj, a kończy się w czerwcu. Szparag biały Szparagi zazwyczaj dzieli się ze względu na kolor na białe i zielone (są też fioletowe, ale w Polsce to rzadkość), tymczasem podział jest bardziej złożony, bo w przypadku szparagów zielonych trzeba jeszcze wprowadzić rozróżnienie(...)ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty

Niedzielny kucharz
BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN. 167

"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały

Wypisz Wymaluj
Kuchnia indyjska nie jest trudna 133

ostatnią niedzielę wraz z markami Patak’s i Olympus Polska miałam ogromną przyjemność poprowadzić część kulinarną warsztatów. Ci z Was, którzy obserwują mój Instagram wiedzą, że przepisy na to wydarzenie przygotowywałam już wcześniej, dopracowywałam receptury i ilość składników aby było bardzo łatwo i pysznie. Wszystkie przepisy znajdziecie pod koniec tego wpisu. Historia marki Patak’s sięga 1956 roku(...)soli i pozwól aby chwilę postała, po czym odlej nadmiar soku który się zebrał. 2. Do cukinii dodaj jajko, mleko lub maślankę, pastę Mild Curry Patak’s oraz mąkę. Ciasto powinno nie być płynne. 3. Za pomocą dużej łyżki układaj placki na rozgrzanym tłuszczu. Smaż do zrumienienia z obu stron. Podawaj z jogurtem greckim, świeżą kolendrą i piklami czosnkowymi Patak

nietylkopasta.pl
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 182

Podsumowanie wakacji, czyli o tym, co działo się w lipcu i sierpniu. Co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na najbliższy czas. :) Lipiec był bardzo ciężki i długo nie mogłam zebrać się do napisania podsumowania, dlatego postanowiłam, że napiszę jedno zaraz po wakacjach. Rozpoczął się wrzesień i już(...)arbuza z fetą   Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami   Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń   Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe

Cooking Monster
Sezon na grzyby – od zbioru do marynaty 133

Obwarzanki nie wymagają wielu składników, a przepis łatwo wykonać. Co będzie nam potrzebne do ich przygotowania? Wystarczy mąka, ciepła woda, masło, drożdże, odrobina soli, cukru i sody oczyszczonej. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie kroimy je w paski, które ze sobą skręcamy. Zawijamy je w kółka i sklejamy wodą. Uformowane już obwarzanki krakowskie obgotowujemy najpierw w wodzie z dodatkiem(...)telewizorem, możemy zająć się przygotowaniem pysznych przetworów. A kiedy już przyjdzie nam ochota na odpoczynek, zjeść własnoręcznie wypieczone obwarzanki posmarowane przepyszną konfiturą z dzikiej róży. Brzmi smacznie, zatem do dzieła. [materiał zewnętrzny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort Czekoladowy 177

Kiedy dziewczynka postanawia stać się kobietą musi nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :) *** Tort Czekoladowy *** * 7 jajek* 1 szklanka cukru* 3/4 szklanki maki pszennej* 3/4 szklanki(...)rzepakowego z pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami.  7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem

ciemna strona patelni
Proste obiady na 7 dni #9 - Plan z mięsem dla 2 osób - Obierz PDF z listą zakupów! 119

części pora. Lekka, wegetariańska propozycja na obiad, który można zjeść również bez odgrzewania. Kaszkę kukurydzianą można zamienić na bułkę tartą. ➤czas przygotowania: 30 minut + 1-2 godziny na odstanie ciasta w 1 porcji: 431 kcal, B 21,6 g, W 29,7 g, T 23,3 g ➤ Kliknij - Przepis na greckie placuszki z pora i szpinaku Środa i Czwartek - Bataty(...)sosu włóż piersi z kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 - 25 minut, aż mięso i ziemniaki będą upieczone, a mozzarella roztopiona. Podawaj posypane listkami bazylii.  Niedziela - Pomidorowe risotto z serkiem wiejskim i sosem bazyliowym Kolejny przepis, który przetestowałam z książki "Gotuj zdrowo dla całej rodziny" Jamiego Olivera. Pamiętacie, jak pisałam Wam, że oszalałam na punkcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 244

Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz(...)dieta śródziemnomorska to więcej niż jedzenie. Naukowcy badający życie Kreteńczyków dostrzegli rolę czynników poza-żywieniowych w kształtowaniu ich doskonałego zdrowia. Wśród nich wymienia się: wsparcie społeczne i poczucie wspólnoty, dzielenie się jedzeniem z rodziną i przyjaciółmi, celebrowanie jedzenia w czasie długich posiłków, które zapewniają relaks i odpoczynek od codziennego stresu. Jedzenie to nie tylko kalorie i ważne składniki odżywcze

Chilli Czosnek i Oliwa
TORT "Czekoladowa Pinacolada" (kokos, ananas, mus czekoladowy, krem amaretto). 291

Oto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc

Wypisz Wymaluj
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 166

blogerami. Tematem spotkania była, najogólniej mówiąc, kwestia nadmiernej ilości wyrzucanego jedzenia. Ten wpis powinien ukazać się właśnie w niedzielę, 16. października, jednak do domu wróciłam późnym wieczorem (własnie w niedzielę), więc było zbyt mało czasu, aby napisać coś sensownego. Niemniej jednak uważam, że na ten temat powinniśmy rozmawiać nie tylko jednego dnia w roku. Spotkanie rozpoczęliśmy od obejrzenia kilku spotów(...)mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem

Codzienna kuchnia niecodzienna
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 139

Kuchnia, to serce mojego domu. Od zawsze uwielbiałam gotować, próbować nowych potraw, dzielić się pysznymi daniami. I choć uważam, że serce to podstawowy składnik wielu dań, każda gospodyni domowa (lub gospodarz ) wie, że niezwykle ważne jest też to w czym gotujemy, smażymy czy pieczemy nasze potrawy. Dobre garnki, patelnie i noże, to podstawa każdej kuchni. Od ponad miesiąca jestem posiadaczką(...)posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość

Słodkie okruszki