www.ukj-ostoja.pl/podstrony/muzeum/podkarpacie.html): Lasowiaków - zamieszkałych między Mielcem a rzeką San; Mazurów - zamieszkałych między wsią Machowa a Ropczycami; Rzeszowiaków - zamieszkałych między Sędziszowem Małopolskim a rzeką San; Pogórzan , dzielących się na: Pogórzan Zachodnich - zamieszkałych między rzeką Białą a linią rzeki Wisłoka po Jasło; Pogórzan Wschodnich - zamieszkałych od linii rzeki Wisłoka po linię rzeki Wisłok i miasto Brzozów; Zamieszańców - wsadzonych(...)produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak: bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się ze specjałami Waszego regionu. Wiele z nich na pewno Was zaskoczy
Trzeci talerzGłodni czekolady ? Ja zawsze! Dziś zapraszam na prawdziwą, czekoladową ucztę, jakiej tu chyba jeszcze nie było! Połączenie pysznego czekoladowo-piernikowego biszkoptu z delikatnym , lekkim jak puch
Ostra na Słodkowyjątkowo mroźny weekend postanowiliśmy spędzić sobie na naszej Wsi. Plany miałam niezwykle ambitne, ale po w wczorajszym „cooking on fire” i chyba zbyt dużej ilości dobrego piwa, niedzielę spędzamy jako „dzień w pidżamach”. Zresztą… kiedyś trzeba pozwolić sobie na takie leniuchowanie i porządnie wypocząć. Niezbyt często, ale czasem lubię. Drugą natomiast rzeczą, na którą czasem bezwzględnie należy sobie pozwolić(...)białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję ciasta naleśnikowego lub może być nieznacznie gęstsze. Następnie dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoto. I to tyle… Pozostaje jedynie
Kate's Kitchenjuż dawno przywykł (a jeśli nie, to dobrze ten fakt przede mną ukrywa), a reszta świata... No właśnie - ze mną nie mieszka. A tu nagle nie dość, że mam dzielić pokoik trzy na dwa i pół metra z maleńką łazienką, to jeszcze z kimś zupełnie nieznanym - czyli, mówiąc wprost, może to być dosłownie każdy. No... Dziewczyna. Tudzież kobieta. W internacie(...)cukier się rozpuści, dodać cynamon i goździki, słupki migdałowe i grubo posiekane pistacje. Wymieszać, odstawić do ostudzenia. Potaż rozpuścić w wodzie, dodać do masy. Na końcu dodać mąkę, wymieszać. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o grubości 3,5-4 cm. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pokroić ciasto na plasterki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW ielkanoc... dla mnie bardziej "wielka wyżerka", która osładza pół roku (bo... następne pół pachnie mi grudniem). Jako, że na święta wszystko jest ciężkie, ociekające majonezem
Wypisz Wymalujmikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt/olejek cytrynowy (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie ‚mlaskała’ o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu
moj przepis naWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKrótka, bo pogoda nie sprzyja zamykaniu się w kuchni. Babeczki ze szpinakiem w szynce prosciutto w odsłonie z mąki z ciecierzycy, ze świeżym szpinakiem (nie blanszowanym
Kucharzycaniedzielę wybraliśmy się do Legolandu. To już tradycja rodzinna - na urodziny taty C., co roku, cała rodzina jedzie do parku rozrywki. I chociaż trwa to już latami, nikomu się jeszcze nie znudziło! Legoland, jak sama nazwa wskazuje, ma dużo wspólnego ze słynnymi, duńskimi klockami. Jest tu całe mini miasteczko zbudowane z klocków Lego, w którym znaleźć można kopenhaską przystań, zamek(...)czekolady (70%) Mało zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać puree z dyni, ekstrakt i mleko,połączyć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzedobie PRL-u zmusiły niestety kolejne pokolenie do emigracji, ale wraz z początkiem zmian ustrojowych restaurację przejęli Państwo Rozwita i Berthold Miś, kontynuując wielopokoleniowe dzieło i podkreślając śląską tożsamość. Wracając do czasów współczesnych: Pani Rozwita przywitała nas prawdziwie śląskim poczęstunkiem. Wpadliśmy tylko na kawę, a mogliśmy spróbować lokalnych łakoci: szpyrek — popularnych na Śląsku ciastek(...)przygotował warsztaty z pieczenia kołocza śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż kołocz jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem
Food Squaremiałam wypełniony różnymi zajęciami zupełnie niezwiązanymi z czytaniem. Na szczęście w ostatni weekend nareszcie udało mi się (nieco) nadrobić zaległości. W sobotę skończyłam jedną pozycję, pochłonęłam drugą, a w niedzielę udało mi się zacząć kolejną. I wydaje mi się, że nawet przy niedoborze czasu skończy się szybciutko, bo bardzo mi się podoba. Hmpf... Zabrzmiało to tak, jakby poprzednia(...)końcu przeradza się w coś dużo poważniejszego - poznawanie samego siebie. Ciekawym aspektem książki są przepisy. Nie ma ich dużo, ale wydają się być naprawdę ciekawe. Z pewnością kilka wypróbuję - ciasto waniliowe Nicky'ego, ptysie serowe czy omlet ziemniaczany. Co ciekawe - na końcu książki znajduje się spis wszystkich przepisów, co ułatwia ich późniejsze znalezienie. Bardzo mi się ten pomysł spodobał. Książkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem zastosowanie kremu miało być nieco inne, a i chęci do kuchennych eksperymentów były większe, dlatego bez żadnych przepisów, ale z 2 kg pomarańczy zabrałam się do dzieła. Oczywiście wszystkich pomarańczy do orange curd nie wykorzystałam. Dzięki nim wyczarowałam nie tylko deser (na bazie orange curd), ale także danie główne i dodatek do niego. Przepisy po kolei zamieszczać będę(...)goryczki. Ja proponuję jednak wersję z większą ilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów. Gdybyście jednak nie zjedli go od razu, to już niedługo na blogu pojawi się bajeczny deser właśnie
Ratunku obiadtarce (z jednej cytryny i z połowy pomarańczy). Dodaj startą skórkę do masła, dosyp zioła i utrzyj na gładką masę. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta. Składniki mają się po prostu połączyć w całość bez grudek. Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie na masłowo-ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się(...)brukselką. Smacznego! Zobacz też jak zrobić kurczaka nadziewanego wątróbką z ziemniakami Pommes Anna. Kurczak odpoczął chwilę zawinięty w folię aluminiową i był gotowy do podania na stół. Artykuł Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz