ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:195/382)

Cukinia jak ananas 93

zaintrygowały mnie na tyle, że postanowiłam zrobić kilka słoiczków na próbę. Taką cukinię można wykorzystać zimą do deserów, ciast. Dodam, że jest dość słodka i intensywna w smaku, więc idealnie będzie się komponowała z niesłodkim deserami np naleśnikami, placuszkami, czy kwaśną galaretką. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki - przepis podstawowy 209

Przepisów na ciasto naleśnikowe jest wiele.. i ten jest tylko jednym z kilku, które u mnie poznasz. W tych bazowych naleśnikach skupiamy się na dużej ilości jajek oraz dodatku maślanki zamiast mleka. Nie są one ani słodkie, ani słone. Ty decydujesz jaki będzie ich finalny smak, poprzez wybranie nadzienia. Ilość sztuk: 12 dużych naleśników średnicy

AniaGotuje.pl
Wieniec drożdżowy z makiem 159

ostygnie, około 20-30 min, dokładnie odcisnąć z namiary wody, np. w pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony naleśnik, na każdy naleśnik posmarować cienką warstwą farszu makowego, zostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik

moj przepis na
Naleśniki z piersią z kurczaka, z sosem majonezowo-czosnkowym 181

Składniki: Naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2  szklanki mleka (plus troszkę,w razie potrzeby gdyby ciasto było za gęste ), szczypta soli, 2 łyżki oleju, garść świeżego koperku ( może być mrożony ), Farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, sól, pieprz, bazylia, czerwona słodka papryka, czerwona ostra papryka, 1 łyżka oleju, 1 świeża czerwona papryka

W kuchni u Moniki
Naleśniki z sosem bolognese 106

przełożyć pomidory (z sosem), przyprawy i wymieszać. Całość dusić pod przykryciem. Na końcu sos ponownie doprawić do smaku. Gotowe naleśniki złożyć wg uznania i polać sosem. (*) Nie zawsze mam wodę gazowaną, więc czasami daję zwykłą i wtedy do ciasta wsypuję odrobinkę sody. (**) Można użyć około 300 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki + dosłownie szczyptę cukru

Di gotuje
Masło klarowane 158

orzechowy smak. I co ważne,  ma bardzo długi okres przydatności. Nie jełczeje. Takie masło jest idealne do smażenia naleśników, jajecznicy, warzyw, mięsa a także do robienia sosów, w których składnikiem jest masło. Doskonale nadaje się do pieczenia ciast. Żeby otrzymać 260 g czystego masła (250 ml) potrzebowałam 400 g masła o zawartości tłuszczu 82%.   Składniki: 2 kostki

Kuchnia u Krysi
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 118

pieprzem, chilli w płatkach. Wyrośnięte ciasto uderz kilka razy dłonią, aby je odpowietrzyć. Podziel je na 12 części. Weź kawałek ciasta i rozpłaszcz dłońmi na kształt przypominający prostokąt. Wzdłuż krótszego boku ułóż 1 łyżkę nadzienia, następnie zroluj bułeczkę jak naleśnika. Odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i powtórz z pozostałymi bułeczkami. Uformowane bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki dyniowe 118

Dlaczego uwielbiam placuszki? Poza walorami smakowymi są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :) Dziś zapraszam Was na placuszki dyniowe, wcale nie gorsze od dyniowych naleśników , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu.     Składniki: (na około 20 placuszków) 2 jajka 220 g puree z dyni

Nastoletnie Wypiekanie
Lucjan czerwony w Zamościu 117

Zamawiamy - naleśniki ze szpinakiem i lucjan czerwony z tagliatelle i kasztanami.  Lucjan czerwony w Zamościu Co do naleśników - bez rewelacji, aczkolwiek solidna porcja szpinaku . Brak jakiejś dekoracji sprawił, że danie wydaje się być nudne jak samo ciasto naleśnikowe. Niemniej jednak ponad godzinne oczekiwanie na rybę było nawet warte swojej ceny (35 zł). Sos kasztanowy z grzybami miał

Right Behind The Kitchen
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 132

zrobię ,że mam słabość do szpinaku i czosnku.... Miałam dziś w planach naleśniki z tym zielonym zielskiem ;-)... ale chcąc wyjąć paczkę (niestety) mrożonego szpinaku z zamrażarki  zobaczyłam,że został mi kawałek ciasta na pierogi.Hurra! Zmiana planów ;-) Zielone w środku zostało -  tylko, że z pierogami. Przepis i zdjęcia na ciasto podaję z posta, kiedy robiłam pierogi ruskie

potrawyregionalne
Pancakes z banamem 225

cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Wsypać płatki owsiane, przemieszać łyżką parę razy. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Smażyłam na bardzo małej patelni, dzięki której naleśniki miały okrągły kształt (podzięki dla  Mojego Pudełka Pomysłów , które podzieliło się ze mną swoim pomysłem:). Smażyć

pink envelope
Krokiety z mięsem. 124

jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta oraz rozkruszone płatki kukurydziane olej do smażenia WYKONANIE: wszystkie składniki na ciasto miksuję na gładką masę zmielone mięso smażę ze wszystkimi przyprawami dodaję śmietanę, jajko i  mieszam farsz nakładam na naleśniki, zawijam brzegi i roluję obtaczam w rozkłóconym jajku i panierce (płatki kukurydziane wałkuje, aby drobno rozkruszyć) smażę na oliwie z dodatkiem

Kuchnia Beaty
Podsumowanie Roku 200

kulinariada.blogspot.com/2013/07/souvlaki.html 3. Rolada Serowa  http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/rolada-serowa-z-oliwkami-i-pieczarkami.html 4. Białko   http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/biako.html 5. Naleśniki Inaczej   http://kulinariada.blogspot.com/2013/05/nalesniki-inaczej.html 6. Chłodnik z Arbuza   http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/orzezwiajacy-chodnik-z-arbuza-z-serem.html 7. Placki ziemniaczane   http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/placki-ziemniaczane.html    8.  Ciasto Bounty z Bananami   http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty-z-bananami.html 9. Marynowany czosnek  http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/marynowany-czosnek-w-chilli.html 10. Quiche Śródziemnomorska

NaKońcuJęzyka
Naleśniki mięciutkie i puszyste 60117

gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny(...)Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :) Smacznego

KasiekGotuje
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 183

nieco innej odsłonie niż połączenie szpinaku i sera które darzę sympatią przeogromną. Samej gramatury i w ogóle przepisu na ciasto naleśnikowe nie podaję dlatego, że mi nigdy z żadnego przepisu nie wychodzą. Zawsze w trakcie smażenia muszę do ciasta a to dodać: jeszcze jedno jajko, a to jeszcze więcej mąki, a to jeszcze odrobinę wody i tłuszczu... wszystko też zależy(...)odporność organizmu. To jak, przekonacie się? *wink*  Składniki: na dyniowy farsz dynia Hokkaido woreczek ryżu basmati kostka wędzonego tofu odrobina soku z cytryny kurkuma, sól, pieprz rukola + ulubione naleśniki, u mnie z tradycyjnego przepisu, pół na pół z mąki pszennej i żytniej Przygotowanie: Właściwie filozofii w tym żadnej. Z dyni oczywiście wcześniej robimy mus. Kroimy na dwie części

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania